Søren Schow svarer igen: 'Det skal formanden kunne tackle'

Søren Schow svarer igen: 'Det skal formanden kunne tackle'
Hvis man ikke deltager i det almindelige politiske arbejde, har ikke fornemmelsen for, hvordan et samarbejde med på papiret politiske modstandere opstår, siger Søren Schow som svar på kritik fra Venstre på Bornholms nu detroniserede formand. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 9. MAR 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. MAR 2023 • 11:00

En partiformand skal kunne håndtere, at han måske er uenig med det, folkevalgte gør på vegne af Venstre, siger Søren Schow efter kritik på partiets generalforsamling. Han tilføjer, at man som formand har rig mulighed for at holde sig orienteret og debattere med gruppen i kommunalbestyrelsen.

 

Når gruppeformand Søren Schow udtaler sig i kommunalbestyrelsen, så gør han det på vegne af Venstre. Når han stemmer samme sted, så gør han det på vegne af Venstre. Og i protokollen står der, hvad han har sagt og stemt på vegne af Venstre. Det er sådan, det politiske arbejde fungerer i kommunalbestyrelsen, regionsrådet, Folketinget og EU-Parlamentet, uanset om alle partiets medlemmer er enige i det, de folkevalgte siger, forklarer Søren Schow, som onsdag aften blev kritiseret af formand Orla Hansen for at udtale sig på vegne af Venstre på Bornholm, selvom den organisatoriske formand og bestyrelse måske ikke er enige med ham. Og det skader Venstre, lød det fra Orla Hansen, som senere på aftenen tabte et kampvalg om formandsposten.

– Når jeg udtaler mig i kommunalbestyrelsessalen, så siger jeg Venstre. Vi er registreret som et parti i kommunalbestyrelsen, og når vi stemmer om de forskellige ting, og det indgår i protokollen, så er det for Venstre, vi gør det. Han synes så ikke, at han har de samme holdninger, som det vi siger, men han sad som formand for Bornholms Venstre, og det er det samme Venstre, han repræsenterer. Det skal formanden kunne tackle, synes jeg, siger Søren Schow.

Direkte kommunikation

En gang om måneden holder Venstre på Bornholm gruppemøder, hvor man drøfter dagsordenen til det kommende møde i kommunalbestyrelsen og andre aktuelle emner. Det foregår mandage forud for kommunalbestyrelsesmøderne.

– Det er den direkte kommunikationslinje. Det er for bestyrelsen, formanden, medlemmer af kommunalbestyrelsen og de kandidater, som har stillet op tidligere. Det fungerer sådan set perfekt. Han har haft alle muligheder for at deltage i det, men hvis han ikke har deltaget, kan jeg godt forstå, at han sidder og tænker: "Hvad er det, der foregår?", siger Søren Schow.

Han tilføjer, at gruppen i kommunalbestyrelsen også har været til møder med bestyrelsen, hvor den har forklaret sine holdninger og samarbejdet med Socialdemokratiet, Enhedslisten og Jonna Nielsen, som Orla Hansen også kritiserede.

Ikke samme indsigt

Søren Schow kan godt forstå, at samarbejdet kan se mærkeligt ud på papiret, da Venstre på landsplan lægger stor afstand til Enhedslisten, men der er forskel på lokal og national politik, ligesom der er forskel på organisatorisk og udførende politik.

– Man skal se det i en sammenhæng. Det samarbejde, vi har med Socialdemokratiet, Enhedslisten og Jonna i øjeblikket, er ikke noget, der kommer på en formiddag. Det er noget, der er opbygget over nogle år, hvor vi har set, hvem vi kan samarbejde med, og hvor vi kan finde nogle lighedspunkter i den politik, vi gerne vil føre. En, der ikke deltager i det almindelige politiske arbejde, har ikke den fornemmelse og den samme indsigt, og hvis man så ikke deltager i de her gruppemøder, så får man heller ikke baggrunden for det, siger Søren Schow.