Sag om alarm-mail er lukket

Sag om alarm-mail er lukket
– Sagen om Thors' mail er lukket. Det fik socialdemokraterne smadret godt og grundigt. Hvis det bare handler om at profilere deres egne initiativer, bliver det ikke med mig, siger Søren Schow (løsgænger), som her ses ved siden af Thomas Thors (tv.). Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 23. FEB 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. FEB 2024 • 05:30

Kun tiden kan vise, om tidligere borgmester Thomas Thors har ret i, at kommunens økonomi vil få det endnu værre, end kommunalbestyrelsen antager. Thors' dystre prognose var kun kort oppe at vende i økonomiudvalget, hvor ingen nu vil gøre mere ved den.

Vil bunden også gå ud af dette års kommunebudget? Og vil det i så fald skyldes, at det på både indtægtssiden og udgiftssiden er meget tæt på identisk med sidste års budget, der langt fra holdt og resulterede i store træk på kommunens kassebeholdning?

Vil det faktisk gå så galt, at kommunen ved indgangen til 2026 vil have så få penge tilbage i kassen, at den nærmer sig grænsen for at blive sat under administration af Indenrigsministeriet?

De sorte spådomme og flere endnu malede tidligere borgmester Thomas Thors (S) i forrige uge op i en mail til hele kommunalbestyrelsen og hele kommunens direktion.

Onsdag forholdt kommunens administration sig så til Thomas Thors' prognoser. Uden at afvise dem direkte holder kommunens økonomifolk sig her i grove træk til, at det handler om at få de kommende budgetter i balance – og overholde både budgetterne og de handlingsplaner, der skal fjerne underskuddene i de af kommunens centre, der er ramt af underskud.

Onsdag var det svar nok for økonomiudvalget, hvor både Søren Schow (løsgænger) og René Danielsson (DF) fandt, at Thomas Thors' forudsigelser var blevet belyst grundigt nok.

Umiddelbart efter at Thors havde sendt sin mail, sagde de begge, at de ønskede den tidligere borgmesters prognoser regnet igennem af kommunens økonomifolk, hvis borgmester Jacob Trøst (K) ikke selv tog initiativ til at efterprøve Thomas Thors' regnestykker.

Efter mødet i økonomiudvalget så ingen af dem grund til at gå videre med sagen.

– Vi havde oppe at vende, at Thomas Thors har sendt en mail. Men det var ret begrænset, hvad vi brugte af tid på det. Jeg tror ikke, at der kommer ret meget mere ud af det, siger René Danielsson.

– Thors siger, at han ikke kan se, hvordan vi kan undgå, at der kommer et ret stort træk på kassen også i år. Men det synes jeg bliver tilbagevist meget godt i notatet fra administrationen.

– Det er som om, at Thomas Thors har en anden økonomisk logik nu end dengang, hvor han var borgmester. Selvom jeg selvfølgelig anerkender, at kassebeholdningen var større dengang, siger René Danielsson.

Fordi Socialdemokratiet lancerede en større plan om blandt andet at styre kommunens økonomi mere stramt umiddelbart efter Thors' mail, betragter Søren Schow de to begivenheder som én begivenhed.

– Når Socialdemokratiet går ud med en stor plan lige efter Thomas Thors' mail, er det for mig at se et PR-stunt, siger han.

– Sagen om Thors' mail er lukket. Det fik socialdemokraterne smadret godt og grundigt. Hvis det bare handler om at profilere deres egne initiativer, bliver det ikke med mig, siger Søren Schow.

Både Thomas Thors og gruppeformand Claus Larsen-Jensen (S) har afvist, at Thors' mail og Socialdemokratiets plan var lagt til rette i forhold til hinanden. Ifølge Claus Larsen-Jensen vakte Thomas Thors' opråb i stedet "bred irritation" i Socialdemokratiet, fordi mailen kolliderede med et udspil, som S har arbejdet på hele året.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT