Ruslands ambassadør på besøg i Allinge: De er 'ret ligeglade'

Ruslands ambassadør på besøg i Allinge: De er 'ret ligeglade'
Foto: Berit Hvassum
9. MAJ 2022 • 15:59
Tommy Rømer Kaas
Digital chef

Ruslands ambassadør har i dag været på besøg i Allinge, hvor en række sovjetrussiske soldater ligger begravet.

Det skriver DR, som beretter at Vladimir Barbin lagde en krans ved det russiske monument.

Besøget sker på dagen, hvor russerne traditionelt fejrer sejren over Nazityskland under 2. verdenskrig, og i år sker det på trods af gentagne opfordringer til russerne om at blive væk på grund af landets krig mod Ukraine.

Jakob Seerup, som er museumsinspektør ved Bornholms Museum, har tidligere i dag udtalt, at han ikke forventede en russisk tilstedeværelse ved monumentet i dag. Både fordi den russiske ambassade ikke har meldt noget ud, og fordi opmærksomheden plejer at komme et par dage inden den 9. maj. Det er altså derfor faktisk helt uden for normalen. 

– Det, at de ikke har annonceret det, viser, at de på en måde gerne har villet undgå en konfrontation. Det ser jeg som noget positivt, da det jo først og fremmest er en kirkegård, og det ville være svært at få en konfrontation til at se elegant ud, fortæller en overrasket Jakob Seerup.  

Der har været udtalt modstand fra flere bornholmere mod en eventuel russisk tilstedeværelse på kirkegården.   

– Det sender et signal om, at hans land generelt er ret ligeglade med, hvad vi andre mener, siger Jakob Seerup.  

Ruslands ambassadør lagde mandag eftermiddag denne krans under et ganske kort besøg ved monumentet.  Presse-fotos.dk

 

Ganske kort og i stilhed

Pia Olsen Dyhr, SF’s formand, havde på sin facebookside bedt den russiske ambassadør om at blive væk. Hun siger nu til Tidende: 

– Jeg kan forstå, at Ruslands ambassadør valgte at tage til Bornholm i dag, men trods alt gjorde det ganske kort og i stilhed. Det havde ærlig talt heller ikke været til at bære, hvis han som repræsentant for den fascisme, vi ser i det russiske styre og den sammenblanding mellem Ruslands ofre under 2. Verdenskrig og Ruslands forbrydelser i Ukraine, som Putin havde som tema i sin tale i dag, skulle have fået taletid på Bornholm i dag.

– At Rusland led og betalte en uhyggelig høj pris i kampen mod nazismen, kan ikke blive en undskyldning for det vi ser i Ukraine i dag. Når Putin selv blander de to vidt forskellige begivenheder sammen, så forsøger han at relativisere og misinformere om krigen i Ukraine. Derfor forstår jeg godt de bornholmere, der har ønsket at Putins repræsentant i Danmark holdt sig væk i år, siger Pia Olsen Dyhr.