Riis vil reagere på at mange dumper. Hvordan ved han ikke endnu

NYHED | ABONNENT | 28. SEP 2023 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. SEP 2023 • 19:00

Hvorfor dumpede hver femte bornholmske elev denne sommer folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik? Mange forklaringer kan spille ind, og den lette løsning ligger ikke lige for, siger udvalgsformand Morten Riis.

Hvad kan og skal der gøres ved, at hver femte bornholmske elev ikke bestod folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik ved sommerens eksamen?

Det har børne- og skoleudvalgets forperson Morten Riis (EL) ikke noget sikkert bud på endnu. Han er kun sikker på, at sagen vil komme på bordet i hans udvalg.

– Det har jeg da tænkt over, men det er ikke sådan, at jeg lige har svaret på, hvad vi skal gøre, siger Morten Riis.

Lange perioder med lukkede skoler som følge af coronavirus, har skolelederne Andreas Grosbøll (Åvangsskolen) og Kasper Johansen (Kongeskærskolen) forklaret de mange dumpede afgangsprøver med. Morten Riis har også en anden mulig forklaring, der kan spille ind.

Den handler om, at Bornholm har mange børn med såkaldt skolevægring, der betyder, at de ikke går i skole i lange perioder. Nogle gange op til flere år. Det problem bad kommunen i starten af året et panel af eksperter om at give nogle bud på at løse.

– Vi har en større udfordring med skolevægring, end man har i de fleste andre kommuner. Her må vi se, hvad vores panel af rådgivere kommer med af anbefalinger, siger Morten Riis.

– Når børn ikke går i skole i lange perioder, får det selvfølgelig nogle følger. Så er der også et fagligt efterslæb, når de så kommer tilbage i skole, siger han.

– Jeg er helt sikker på, at vi kommer til at diskutere de her eksamensresultater i udvalget. Så må vi se, hvad der er nødvendigt at gøre: Er det nok med det panel af rådgivere, som vi allerede har sat i gang? Eller skal der mere til?, siger Morten Riis.