Revser beslutning: Luset baggrund at trække sig på

Revser beslutning: Luset baggrund at trække sig på
Energinets illustration af det planlagte landanlæg
NYHED | ABONNENT | 24. MAJ 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
24. MAJ 2024 • 05:30

Dansk Folkeparti har trukket sig fra forliget bag Energiø Bornholm, da man ikke kan stå på mål for projektet og økonomien bag. Beslutningen hyldes af partiet lokalt, men vækker stor undren hos fortalerne for energiøen. En luset baggrund af trække sig på, mener Linda Kofoed Persson.

– Vi vil ikke længere stå på mål for projektet.

Sådan lød det torsdag morgen fra Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt, der til DR kunne fortælle, at partiet forlader forliget bag Energiø Bornholm. Det sker samtidig med, at Energistyrelsen anslår, at skatteyderne i Danmark kan ende med at betale cirka 30 milliarder kroner for energiøen, hvilket ifølge Morten Messerschmidt er klimapolitik på et fuldstændig uansvarligt niveau.

Udmeldingen kommer på bagkant af længere tids øget tvivl om økonomien i energiø-projektet, der af flere eksperter spås til at blive markant dyrere end det støtteloft på 17,6 milliarder kroner, som staten hidtil har givet tilsagn om.

Men spørger man det bornholmske folketingsmedlem og klimaordfører for Socialdemokratiet, Lea Wermelin, så får DF's beslutning ingen betydning for arbejdet fremadrettet hos de tilbageværende forligspartier.

Den tilbageværende forligskreds ryster ikke på hånden, efter DF har trukket støtten, fortæller Lea Wermelin. Arkivfoto: Jacob Jepsen

– Det er lidt svært at blive klog på, hvad Dansk Folkeparti egentlig mener. Nu vil de hverken lave sol eller vind på land. De vil ikke heller ikke lave havvind længere. Hvad er det egentlig, man vil gøre i forhold til at gøre vores klimaambitioner til virkelighed?

– Jeg synes, det minder lidt om dengang, de kaldte alle os andre for klimatosser, fordi vi sagde, at Danmark skal være et grønt foregangsland, og derfor kommer det her heller ikke til at ændre noget for resten af aftalekredsen. Vi ryster ikke på hånden, forklarer Lea Wermelin, der heller ikke giver meget for, at man trækker sig med et argument om, at projektet bliver for dyrt.

– Vi laver et udbud på baggrund af den politiske aftale, der ligger, og det udbud er ikke gennemført endnu. Så det er et lidt mærkeligt argument at sige, det er blevet for dyrt, når vi sådan set ikke ved, om den politiske aftale vi har lavet holder, og det satser vi selvfølgelig meget stærkt på, at den gør. Der står direkte i aftalen, at hvis det viser sig, at projektet bliver dyrere, eller at vi oven på udbudsprocessen står et andet sted, så skal vi snakke om det igen i aftalekredsen, siger Lea Wermelin.

Trækker håndbremsen rettidigt

Lokalt på Bornholm har DF's frontfigur René Danielsson igennem længere tid udtrykt skepsis over for projektet, og han bifalder ikke overraskende partiets beslutning om at forlade forliget.

René Danielsson mener, det er det helt rigtige tidspunkt at trække støtten til energiøen på. Arkivfoto: Jacob Jepsen

– Enten kan du blive ved med at bruge ressourcer, som forventeligt ikke kommer til at ske. Alternativt trækker du håndbremsen på det rigtige tidspunkt, og det er sådan set det, jeg mener Morten (Messerschmidt red.) har gjort, siger René Danielsson, der også mener, at Bornholms Regionskommunen bør slå bremserne i, når det kommer til energiøen:

– Der findes kun en måde at skabe luft i økonomien til at lave projektfinansiering, og det er at reducere i serviceniveauet. Vi kigger ind i et spareår, som hedder godt 60 millioner kroner, og skal man så poste flere penge i, at der skal sidde akademikere og lave det her, mens vi kan se, at det bliver mere og mere svært at levere på vores kerneopgave? Så kan man sige, hvad betyder det, at man allokerer, lad os sige 10 millioner til energiøen? Jamen, det betyder jo i hvert fald, at de 10 millioner ikke kan bruges til noget andet.

Savner dokumentation

Udover det økonomiske aspekt ser René Danielsson det også som problematisk, at man ikke har kunnet få klarlagt, hvilke fordele energiøen i bund og grund vil få for Bornholm.

– For fire måneder siden efterlyste vi, at de, der er meget pro det her projekt, skulle fremskaffe noget dokumentation på, at der er en masse positive effekter, og hvad det ville gavne kommunens økonomi samlet. Og der er ikke kommet noget som helst. Pt vil et flertal i kommunalbestyrelsen jagte noget, man ikke er sikker på gavner noget som helst – andet end tyskernes forsyningssikkerhed, siger Danielsson.

Han uddyber, at han står med en følelse af, at nogle af kollegaerne i kommunalbestyrelsen har satset så hårdt på energiøen, at de nu ikke vil tabe ansigt.

– Jeg synes, jeg kan se et flertal blandt mine kollegaer, der bliver endnu mere forhippet på at få gennemført det her ligegyldig hvad. Jeg sidder faktisk med en følelse af, at folk er blevet mere fanatiske. Jo flere økonomer eller ingeniører, der sætter spørgsmålstegn ved det her, desto mere fanatiske, synes jeg, folk er blevet.

Dybt sørgeligt

En af kollegaerne i kommunalbestyrelsen, som står på den modsatte side af energiø-spørgsmålet, er den tidligere DF'er, men nuværende gruppeformand for Konservative, Linda Kofoed Persson.

Hun forlod Dansk Folkeparti for godt et halvt år siden, og den seneste udvikling i forhold til energiøen får hende ikke til at fortryde den beslutning; tværtimod.

– Jeg må erkende, at var jeg ikke gået fra DF for seks måneder siden, så havde jeg været nødt til at gøre det nu. Jeg synes, det er dybt sørgeligt, at vi har et parti, der på den måde ikke anerkender, at vi har et klima, der råber på hjælp, og at vi skal se at få sat turbo på den grønne omstilling, siger Linda Kofoed Persson, der dog ikke er overrasket over, at DF har trukket støtten til Energiø Bornholm.

– Det har vel ligget i kortene også i den ageren, René Danielsson har haft igennem de sidste par måneder, hvor han har lagt meget kraftigt afstand til alt, der har med energiø at gøre og dermed også erhvervspark og erhvervsstrategi.

Brug for en indsprøjtning

Politikeren har via sit formandskab i erhvervs- bolig- og beskæftigelsesudvalget arbejdet med netop Energiø Bornholm og de potentielle fordele, det kan give til øen.

Det er en luset baggrund, Dansk Folkeparti trækker sig på, mener Linda Kofoed Persson. Privatfoto

– Jeg får rigtig mange henvendelser og ser en masse perspektiver, og så sidder jeg overfor nogle kollegaer, der måske ikke interesserer sig så meget for det og ikke rigtig vil høre på, hvad jeg har at sige.

– Og ja, det er rigtig mange penge at lægge i en energiø på Bornholm, men vi har også en ø, som konstant og hele tiden går tiggergang til Christiansborg, fordi vi ikke kan forsørge os selv. Det her vil være en indsprøjtning til, at en masse erhverv vil kunne etablere sig på Bornholm, som vil kunne betale den skat, der kan gøre, at vi kan holde vores velfærd ved lige og forhåbentlig højne den på sigt, fortæller Linda Kofoed Persson, der på samme måde som Lea Wermelin ikke forstår, man trækker sig med et argument om, at det er blevet for dyrt.

– Jeg synes, det er et kedeligt tidspunkt at trække sig på, for vi ved det ikke med sikkerhed. Nogen siger, det bliver dyrere, ja, men har vi fået buddene endnu? Nej. Ved vi præcis, hvad det koster endnu? Nej. Har vi den endelige aftale med de omkringliggende på plads endnu? Nej. Så jeg synes, det er på en lidt luset baggrund at trække sig lige nu.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT