Politisk spænding om 11 sommerhuse ved Sandvig

Politisk spænding om 11 sommerhuse ved Sandvig
Sådan her ser planen ud for de 11 planlagte sommerhuse i naturområdet Langebjerg ved Sandvig. Illustration: Bornholms Regionskommune
NYHED | ABONNENT | 10. OKT 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. OKT 2022 • 05:30

Skal entreprenør Kim Christiansen have lov til at opføre 11 nye sommerhuse på et sted, som Grønt Danmarkskort har udpeget som værdifuld natur? Det afgør Socialdemokratiet, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne, efter at tre partier har erklæret sig for, mens Enhedslisten går imod.

NATUR
SANDVIG

Området ved Langebjerg nær Sandvig er værdifuld natur. Det har kommunalbestyrelsen vedtaget ved at gøre området til en del af Grønt Danmarkskort, der kortlægger netop særligt værdifuld natur.

Så hvad gør kommunalbestyrelsen nu, hvor entreprenør Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning ønsker at opføre 11 nye sommerhuse på en del af området? Det hersker der reel spænding om, fordi kommunalbestyrelsens partier ikke er enige i sagen, og fordi nogle endnu ikke har taget stilling.

I sidste uge stemte Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti for at lade kommunen begynde at planlægge for de 11 sommerhuse, som Kim Christiansen formelt ønsker at opføre gennem sit selskab Rø Holding ApS. Men de tre partier har kun ni mandater tilsammen og mangler derfor tre mandater i at have flertal.

De tre mandater skal ikke findes hos Enhedslisten, der vil stemme imod de 11 mulige nye sommerhuse, men i første omgang heller ikke kunne samle et flertal om at sige nej med det formål at give forrang til naturen.

Uenigheden giver den største nøgle om sagens videre forløb til Socialdemokratiet. Med fire pladser i kommunalbestyrelsen kan S levere alle de nødvendige mandater til at sætte plansagen i gang. De fire socialdemokrater rækker derimod ikke til et flertal for Enhedslistens ønske om et nej.

Socialdemokratiet valgte ved mødet i økonomiudvalget at vente med at tage stilling. Ender partiet med at stemme sammen med Enhedslisten, vil Bornholmerlistens to mandater eller Kristendemokraternes ene komme til at afgøre sagen.

Ønske om mere natur

Alle landets kommuner skal udarbejde et bidrag til Grønt Danmarkskort. Kortet viser, hvordan hver kommune prioriterer sin indsats for naturen.

Kommunerne kan ikke bare gøre, som de vil. De skal følge en række detaljerede krav i planloven. Kommunerne skal også bruge de såkaldte digitale naturkort, som Miljøstyrelsen har udarbejdet for at hjælpe kommunerne.

Adskillige grunde kan give et naturområde plads i Grønt Danmarkskort. Området ved Langebjerg er kommet med som det, der hedder en "potentielt økologisk forbindelse". Det dækker over korridorer eller forbindelser mellem to eller flere naturområder, der er udpeget som særligt værdifulde.

I økonomiudvalget fandt Enhedslisten området ved Langebjerg værdifuldt nok for naturen til at begrunde et nej til de 11 sommerhuse.

"I 2021 vedtog kommunalbestyrelsen en naturpolitik, som slog fast, at naturen er trængt og har brug for plads. Området ved Langebjerg i Grønt Danmarkskort er udpeget som en potentiel økologisk forbindelse med det sigte at udvide og skabe sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder", skrev natur-, miljø- og planudvalgets formand Helle Munk Ravnborg (EL) i et ændringsforslag, som Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre stemte ned.

"Vi mener, at behovet for at sikre sammenhængende natur og dermed den seneste udpegning af området som potentiel økologisk forbindelse jævnfør Grønt Danmarkskort og Kommuneplan 2020 bør have forrang, og at opførelsen af 11 sommerhuse, hvert med et bebygget areal på mellem 130 og 180 kvadratmeter, og den øgede færdsel, som dette vil give anledning til, i alvorlig grad vil være uforenelig med sigtet om at sikre sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder", hed det også i Helle Munk Ravnborgs forslag.

Sagen ender nu i den samlede kommunalbestyrelse.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT