Kommunerne kan ikke bare gøre, som de vil. De skal følge en række detaljerede krav i planloven. Kommunerne skal også bruge de såkaldte digitale naturkort, som Miljøstyrelsen har udarbejdet for at hjælpe kommunerne.
Adskillige grunde kan give et naturområde plads i Grønt Danmarkskort. Området ved Langebjerg er kommet med som det, der hedder en "potentielt økologisk forbindelse". Det dækker over korridorer eller forbindelser mellem to eller flere naturområder, der er udpeget som særligt værdifulde.
I økonomiudvalget fandt Enhedslisten området ved Langebjerg værdifuldt nok for naturen til at begrunde et nej til de 11 sommerhuse.
"I 2021 vedtog kommunalbestyrelsen en naturpolitik, som slog fast, at naturen er trængt og har brug for plads. Området ved Langebjerg i Grønt Danmarkskort er udpeget som en potentiel økologisk forbindelse med det sigte at udvide og skabe sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder", skrev natur-, miljø- og planudvalgets formand Helle Munk Ravnborg (EL) i et ændringsforslag, som Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre stemte ned.
"Vi mener, at behovet for at sikre sammenhængende natur og dermed den seneste udpegning af området som potentiel økologisk forbindelse jævnfør Grønt Danmarkskort og Kommuneplan 2020 bør have forrang, og at opførelsen af 11 sommerhuse, hvert med et bebygget areal på mellem 130 og 180 kvadratmeter, og den øgede færdsel, som dette vil give anledning til, i alvorlig grad vil være uforenelig med sigtet om at sikre sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder", hed det også i Helle Munk Ravnborgs forslag.