Peter Juel-Jensen: Ambassadør skulle have holdt sig væk

Peter Juel-Jensen: Ambassadør skulle have holdt sig væk
Den russiske ambassadør Barbin lagde mandag eftermiddag en krans ved monumentet på den russiske kirkegård. Foto: Presse-fotos.dk
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 9. MAJ 2022 • 20:39
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
9. MAJ 2022 • 20:39

Bornholmsk folketingsmedlem kalder det dobbeltmoralsk, at Ruslands ambassadør lagde en krans på den russiske kirkegård i Allinge.

– Jeg er ked af, at Bornholms gode navn bliver sølet til af det her. Han er ambassadør og har papirerne i orden og kan bevæge sig frit rundt i Danmark. Men jeg havde håbet, at han var blevet væk.

Det siger Peter Juel-Jensen (V), bornholmsk folketingsmedlem, i en kommentar til, at Ruslands ambassadør, Vladimir Barbin, mandag eftermiddag ganske kort besøgte den russiske kirkegård i Allinge, hvor han lagde en krans ved monumentet for de sovjetiske soldater, der mistede livet på Bornholm i 1945-46.

Hvert år i begyndelsen af maj plejer en officiel russisk delegation at lægge en krans ved monumentet. Men på grund af Ruslands invasion af Ukraine havde flere bornholmere opfordret russerne til at blive væk, og det lå klart, at det officielle Bornholm ikke ville deltage i en ceremoni i år. Der forelå da heller ingen information om nogen ceremoni.

Ambassadørens uventede besøg blev overværet af en journalist fra DR Bornholm, som også tog et billede af ambassadøren ved monumentet.

Lagde en blomst

Peter Juel-Jensen besøgte selv monumentet mandag formiddag, i forbindelse med en interviewaftale, og lagde dagens første blomst på stedet – i de ukrainske blå og gule farver.

– Jeg har ikke noget udestående med det russiske folk, men jeg har et udestående med dem, der er forbundet med det russiske styre. De krænker vores luftrum, og vi har lige smidt et større antal diplomater ud af deres ambassade i København, fordi vi mistænker dem for at spionere mod Danmark, og så er de involveret i en brutal krig. Det er så dobbeltmoralsk, at de kommer her og lægger en krans, og jeg synes, at den russiske angrebskrig i Ukraine er noget af det værste, vi har oplevet, siger Peter Juel-Jensen.

Men ambassadøren kommer diskret og alene – er det ikke i orden?

– Ja, der var gudskelov ikke nogen soldater med i uniform. Men han er stadig repræsentant for styret i Moskva, som er det samme styre, som lader bomberne regne ned over Ukraine og er skyld i, at den europæiske økonomi får et ordenligt slag, slutter Peter Juel-Jensen.

Det har mandag ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).