Pasningsgaranti udfordret: Mangler plads til de yngste børn

NYHED | ABONNENT | 28. MAR 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. MAR 2023 • 05:30

Der er overskud af børnehavepladser og mangel på vuggestuepladser. I 2025 lukker et midlertidigt børnehus, og hvis kommunen ikke gør noget inden da, kan den ikke leve op til pasningsgarantien.

Bornholm kan ikke kan leve op til pasningsgarantien i løbet af efteråret 2025, hvis ikke der sker ændringer i kapaciteten i den lokale dagpasning. Det skyldes både en mangel på vuggestuepladser, og at lejemålet for et af børnehusene udløber i 2025. Det fremgår af en analyse, som børne- og skoleudvalget får præsenteret på et møde tirsdag.

Vildanden er et midlertidigt børnehus, der holder til i lejede lokaler på den tidligere Østre Skole i Rønne. Lejekontrakten løber til sommeren 2025 og kan ikke forlænges. Men allerede i 2023 og 2024 er der problemer med antallet af vuggestuepladser, ikke mindst i Rønne og på Østbornholm.

Overordnet viser analysen et overskud af kapacitet i 2023, 2024 og frem til efteråret 2025. Overskudskapaciteten er dog primært på børnehavepladser, og der er mangel på vuggestuepladser. Det er almindelig praksis, at børnehusene konverterer børnehavepladser til vuggestuepladser eller omvendt, når behovene ændrer sig. Langt de fleste børnehuse har dog allerede foretaget den nødvendige optimering for at skaffe flere vuggestuepladser.

Den overskydende kapacitet findes primært i Hasle, Gudhjem og Østermarie, og det er kun i Hasle, der er mulighed for konvertering af pladser. I Gudhjem og Østermarie er det ikke muligt på grund af bygningernes udformning. Det betyder, at en stor del af den ledige kapacitet er ufleksibel og dermed ikke kan afhjælpe efterspørgslen på vuggestuepladser.

"En del af konklusionen på kapacitetsanalysen er derfor, at selvom der er kapacitet nok i 2023 og 2024, så er der få vuggestuepladser. Det betyder, at mange familier vil opleve at blive tilbudt en plads i en anden by, end de bor, og for nogles vedkommende vil det være langt væk. Den tendens vil blive forstærket i årene fremover, hvor flere og flere familier vil blive påvirket", står der i børne- og skoleudvalgets dagsorden.

Underskud på hele øen

Aktuelt er der også overskud af kapacitet i Rønne, men det forandrer sig i 2025, og når Vildandens lejemål udløber, vil der ikke længere være ledige pladser i Rønne eller på resten af Bornholm. Selvom det private børnehus Bien i Nyker planlægger at udvide med en vuggestue, ændrer det ikke på, at der fra efteråret 2025 vil være en samlet underskudskapacitet på hele øen.

Hvis kommunen ikke gør noget inden da, vil den ikke kunne leve op til pasningsgarantien, fremgår det. Dagtilbudsloven giver forældre ret til at ønske specifikke pasningstilbud til deres barn. Hvis det ikke er muligt at opfylde ønsket, tilbyder kommunen et andet pasningstilbud. Samtidig har forældrene har ret til at stå på venteliste til det ønskede pasningstilbud, og det er der mange forældre, der benytter sig af på Bornholm.

På nuværende tidspunkt lever kommunen op til pasningsgarantien og tilbyder alle børn en plads i et pasningstilbud på øen. En del forældre oplever dog allerede nu, at der ikke er plads i det ønskede tilbud og får tilbudt plads i en anden by. Med det forudsætter, at der er ledig kapacitet, hvilket der ikke vil være, når Vildandens lejemål udløber.