Økonomisk uvished og optimisme indgår i borgmesterens budgetplan

NYHED | ABONNENT | 23. JUN 2022 • 15:31
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JUN 2022 • 15:31

Borgmester Jacob Trøst håber på, at investeringer i børneområdet og stigende tilflytning vil medvirke til at forbedre kommunens økonomi i en grad, så der i de kommende år ikke bliver lige brug for lige så hårde besparelser, som de nuværende prognoser tyder på.

Partierne, der tog magten efter kommunalvalget, var enige om at forbedre forholdene for Bornholms udsatte børn og unge. Et af værktøjerne er i en kortere periode at bruge flere penge uden at finde tilsvarende besparelser i et 1:1-forhold.

Det nye politiske flertal – De Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Kristendemokraterne – håber, at denne investering vil tjene sig ind i det lange løb. Tilgangen frem mod budgettet skal ses i det lys, fortæller borgmester Jacob Trøst efter onsdagens budgetseminar for kommunalbestyrelsen.

På forhånd har økonomi- og klimaudvalget lagt op til, at der skal findes besparelser for 47 millioner kroner, mens det tilbageværende underskud skal dækkes af opsparingen.

– Vi lægger op til, at der bliver taget nogle penge op af kassen, så de besparelser, vi kigger ind i, ikke bliver alt for voldsomme. Jeg synes, det giver god mening i forhold til vores børne- og ungeindsats, siger Jacob Trøst (K).

I har lagt op til at finansiere næste års budget med 40 millioner fra kommunens kassebeholdning, og i år har I brugt over 20 millioner kroner fra kassen. Mener du, at det er en linje, kommunen kan fortsætte med i alle dine fire år som borgmester, eller skal I rette økonomien op inden da?

– Der er jo en naturlig grænse for, hvor længe vi kan blive ved med det, siger Jacob Trøst og uddyber:

– Vi er inde i en god periode med tilflytning og håber på, at økonomien bliver bedre i løbet af nogle år. Så vi gør det på denne måde, for at vi ikke sparer noget væk, som ikke er nødvendigt at spare. Vi håber at kunne flade den kurve lidt ud, for det andet giver uro i organisationen.

I hvilken grad er I parate til at investere i boliger og andre tiltag, der kan skaffe flere indbyggere – og dermed indtægter til kommunen?

– Det bliver en balance. Hvis vi skal give grundtilskud til boliger, koster det nogle millioner. Og vi har også en byg- og planafdeling, der er maksimalt presset. Det bliver en del af forhandlingerne, hvor mange penge vi kan finde til de ting.

Politikerne har i planlægningen af budgetforløbet afsat ti millioner kroner til et investeringsråderum.

Store jokere

Jacob Trøst påpeger, at der "er nogle store jokere", hvad angår indtægtssiden i næste års budget. Først 1. juli får kommunerne besked om, hvor store beløb fra den kommunale udligning de kommer til at modtage – eller, i de rigeste kommuners tilfælde, aflevere.

Den for Bornholm afgørende pulje til særligt vanskeligt stillede kommuner, der i år er forhøjet med 250 millioner kroner, fordeler Indenrigsministeriet omkring 1. september, hvilket falder sammen med kommunalbestyrelsens forhandlinger om budgettet.

Et af de store spørgsmål er, om politikerne vil lave større justeringer og groft sagt flytte penge fra de gamle til de unge.

Ældreområdet har de seneste år haft store overskud, fordi det ganske enkelt ikke kan lade sig gøre at besætte de ledige stillinger, Omvendt har regionskommunen – som mange andre kommuner – stigende udgifter til specialområdet for børn og unge, der lige nu kæmper med en økonomisk ubalance på 20 millioner kroner.

– Vi har nogle områder, hvor det ikke rammer helt inden for budgettet – nogle har et merforbrug og mindreforbrug. Om der skal en anden fordeling til, er nogle af de ting, vi skal se på, siger Jacob Trøst.


Oplæg til spareopgaven i 2023

Regionskommunen forventer, at det bliver nødvendigt at spare et stort millionbeløb næste år. I marts beregnede administrationen, at den ordinære drift ville give et alt for lille overskud på syv millioner kroner. Når udgifter til anlæg (71 millioner kroner), lån og andre finansielle poster lægges oveni, har kommunen en ubalance på 112 mio. kr.

– Politikerne forventer at modtage støtte fra puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner. Udgangspunktet er 35 mio. kr. som de seneste år, og det bringer spareopgaven ned på 77 mio. kr.

– Der skal være et råderum til nye investeringer, og det har politikerne fastsat til 10 mio. kr. – herefter er spareopgaven oppe på 87 mio. kr.

– For at få mindske behovet for besparelser foreslår økonomi- og klimaudvalget at trække 40 millioner kroner fra kommunekassen.

– Tilbage er 47 mio. kr. Det er det beløb, som partierne skal finde besparelser for. De seneste måneder har alle politiske udvalg udarbejdet sparekataloger, der proportionelt svarer til udvalgenes økonomi.

– Beregningerne viser, at spareopgaven i 2024 bliver 14 millioner kroner større, fordi driftsøkonomien ser ud til at blive forværret.

Kilde: Økonomi- og klimaudvalgets dagsorden