Nyt liv til byfornyelse i Rønne og Nexø

Nyt liv til byfornyelse i Rønne og Nexø
Der kommer alligevel ikke en arkitektkonkurrence om fremtiden for Dams Gård. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 1. DEC 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. DEC 2022 • 15:30

Planerne om at forny Rønne Midtby kan få millioner bag sig fra staten og de store fonde. Rønne er i konkurrence med andre byer om pengene, men indtil nu er arbejdet sikret for et år frem i tiden. Efter fire års forarbejde bliver det efter nytår muligt at give kommunen ideer og forslag omkring den nye Nexø Strandpark.


Både i Rønne og Nexø er der aktuelle planer om, at byen skal have en ansigtsløftning. I begge Bornholms største byer er planerne dog også kun skredet langsomt fremad.

Men nu ser det ud til, at der kommer mere tempo på både arbejdet med at skabe en strandpark i Nexø og med at udvikle den centrale del af Rønne. Natur-, miljø- og planudvalget godkendte begge dele onsdag.

I Rønne kommer der nu ikke en arkitektkonkurrence om fremtiden for Dams Gård. De 700.000 kroner, der egentlig var sat af til konkurrencen, bliver i stedet brugt på at lønne en projektleder næste år.

Det er nødvendigt, fordi kommunen i modsatte fald ikke vil kunne være involveret i byfornyelsen af Rønne næste år. For da kommunalbestyrelsen for to et halvt år siden satte penge af til byfornyelsen i Rønne, var det kun med penge til en projektleder frem til udgangen af det år, der slutter om en måned.

"Det betyder, at administrationen fra årsskiftet 2022/2023 ikke har mulighed for at understøtte Rønne Byudvikling, såfremt der ikke omprioriteres midler til projektledelse. Uden midler til projektledelse lukkes Rønne Byudvikling som projekt", lød beskeden til natur-, miljø- og planudvalget før onsdagens møde.

– Jeg synes, at det var en no-brainer, også i betragtning af hvordan partierne bag kommunebudgettet har disponeret. De valgte jo at fyre medarbejdere i Udvikling. Så har jeg ikke noget imod at være med til at sikre, at det arbejde kan gå videre, siger René Danielsson (DF), medlem af natur-, miljø- og planudvalget.

Måske store penge ovrefra

Siden planerne først gik i gang i sommeren 2020, har tiden dog også arbejdet for Rønne. For på landsplan er der kommet mere fokus på byer af Rønnes størrrelse, og Bornholms hovedby er netop nu inde i billedet til at blive en af de 10 byer, der næste år skal dele 130 millioner kroner fra Bolig- og Planstyrelsen.

Pengene er endda kun den første portion af en pulje på i alt en halv milliard kroner, som Folketinget sammen med nogle af landets største fonde har fundet til at forny hovedbyer i Danmark.

Hvis Rønne kommer mellem de udvalgte byer, kommer der ikke bare penge ovrefra og oppefra ind i at skabe et delvist nyt Rønne. Pengene til den nødvendige projektledelse vil også være sikret frem til 2027.

Problemet ligger i, at Rønne er i konkurrence med 13 andre danske byer. I alt 14 byer har fået mulighed for at søge om penge fra staten og fondene. Rønnes ansøgning skal være klar i februar.

– Nu prøver vi lykken og søger de penge. Ellers må vi prøve at løse opgaven på en anden måde, siger René Danielsson.

Dams Gårds fremtid uafklaret

Der er to spor i planen for et delvist nyt Rønne. Det ene handler om bymidten. Det andet handler om området ved Nørrekås Lystbådehavn. Begge planer er blevet ramt af forsinkelser.

Omkring midtbyen satte sidste års kommunebudget i alt 15 millioner kroner fordelt over tre år af til planerne for Dams Gård.

Efter et større analysearbejde anbefalede konsulentfirmaet Urland at skabe et kulturhus bestående af Bornholms Kulturskolen, biblioteket og Musikhuzet. Men det var der ikke flertal for i den tidligere kommunalbestyrelse, der på falderebet for et år siden besluttede at overlade hele sagen til den nye kommunalbestyrelse.

Men hvad der præcis skal ske med Dams Gård er stadig ikke afgjort.

– Jeg tror efterhånden, at der skal laves en analyse af hvor mange man har lovet plads i Dams Gård. Jeg har i hvert fald ikke noget overblik over, hvem der egentlig har lovet plads i Dams Gård til hvem, siger René Danielsson.

På Nørrekås kom arbejdet ret langt, før det gik i stå. Landskabsarkitekter og tekniske rådgivere har været i gang på mange fronter.

Men dette års kommunebudget satte ikke penge af til arbejdet, og i år har større spillere end lystbådehavnen grebet ind. Sagen om det udvidede opmarchområde for den kommende hurtigfærge Express 5 har betydet, at arbejdet ikke er blevet genoptaget. Det samme har spørgsmålet om statens mulige finansiering i at lægge Vesthavnsvej om.

– Det projekt har været lige så lang tid undervejs, som jeg har været i lokalpolitik. Det har jo været ramt af stort set alle de udfordringer, som det kan få lige fra starten, siger René Danielsson.

Ideer til Nexø Strandpark

En endnu længere historie bag sig har planen om en ny strandpromenade og strandpark i Nexø. Den går fire år tilbage til 2018.

Planen i Nexø har ikke været ramt af de samme bump på vejen som planerne for Rønne. Det tager bare lang tid, når man både skal skaffe penge til at skabe et nyt landområde ved at fylde op – og have de nødvendige tilladelser til det.

Pengene er delvist på plads, og Kystdirektoratet har også givet tilladelse. Derfor er det nødvendige miljøarbejde i gang nu, hvor kommunen også arbejder på både en ny lokalplan og et tillæg til kommuneplanen.

Nu er projektet derhenne, hvor tiden er komme til at indhente ieder og forslag fra offentligheden, som det hedder. Det vil nu ske lige efter nytår.

– Nexø Strandpark er jeg ret fortrøstningsfuld med. Jeg kan forstå, at vi bliver inviteret på en guidet tur dernede inden så længe. Det vil jeg glæde mig meget til, siger René Danielsson.

Det har ikke været muligt at få kommentarer fra Helle Munk Ravnborg (EL), forperson i natur-, miljø- og planudvalget.