FH ønsker folkeafstemning om store bededag: 'Nødt til at råbe vagt i gevær'

FH ønsker folkeafstemning om store bededag: 'Nødt til at råbe vagt i gevær'
Joan Prahl overtog i november sidste år formandsposten for FH Bornholm fra Jens Christian Olsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 18. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. JAN 2023 • 05:30

Fagbevægelsen vil have forslaget om at afskaffe store bededag til folkeafstemning. Et drastisk middel, men også nødvendigt, lyder det fra FH Bornholm.

Regeringens lovforslag om afskaffelse af store bededag får nu fagbevægelsen til at ønske en folkeafstemning.

– Vi opfordrer regeringen til at tage dens forslag af bordet. Helt klart. Det har vi jo bedt dem om et stykke tid, og det er, som om vi har talt for døve ører. Nu er vi blevet enige om, at vi vil opfordre regeringen til at tage dens forslag af bordet, og hvis de ikke ønsker det så indkalde til en folkeafstemning, så de kan se befolkningens modstand mod det her, siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard ifølge Ritzau.

Meldingen kommer efter et møde i FH's forretningsudvalg tirsdag morgen. I forretningsudvalget sidder formændene fra en lang række fagforbund, heriblandt FOA, 3F og HK. På Bornholm sidder Joan Prahl som formand for FH Bornholm, og hun mener, at det er nødvendigt, at fagbevægelsen nu råber vagt i gevær.

– Jeg ved ikke, om det er den rette måde, men det er måske den eneste måde. Mange har jo forsøgt at råbe regeringen op for at sige, at det her er en rigtig dårlig idé. Når det ikke er lykkedes, og regeringen står fast på, at det er sådan her, det bliver, så synes jeg faktisk, det klæder fagbevægelsen at træde i karakter og sige, at så må vi gøre noget andet, siger Joan Prahl til Tidende og fortsætter:

– Det er fuldstændig uhørt, at regeringen har den adfærd, som den har, hvor den går ind og fjerner en helligdag. Det er så stor en indgriben i vores aftalesystem. Det kan vi ikke sidde overhørig. Det er et drastisk middel at ville have det til folkeafstemning, men det er vel ikke mindre drastisk, end når regeringen i deres regeringsgrundlag bare vil fjerne en helligdag.

Underskriftsindsamling

I forbindelse med FH's udmelding startede de tirsdag morgen også en underskriftsindsamling, hvor alle, der er imod afskaffelsen, kan skrive under. Tirsdag aften havde over 200.000 allerede været inde på hjemmesiden og skrive under.

– Det er jo ikke sådan, vi normalt gør det i Danmark, hvor vi ofte har en ret god dialog, men det er jo for at sige, at nu er det nødt til at stoppe, siger Joan Prahl, der kan blive bekymret over, hvad næste skridt kunne være.

– Man kunne jo godt have en holdning om, at det er okay, og det kun er en dag, men frygten kan jo være, hvad det næste bliver. Ikke fordi man altid skal male fanden på væggen, men jeg tænker, fagbevægelsen er nødt til at råbe vagt i gevær.

Flertalsregeringen bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har flertal alene og har ikke behov for flere partier for at få lovforslaget om at afskaffe store bededag stemt igennem. 

Oppositionen har dog mulighed for at aktivere paragraf 42, der siger, at en tredjedel af Folketingets medlemmer kan kræve en folkeafstemning af et netop vedtaget lovforslag.

Indtil videre er det dog kun Nye Borgerlige, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som klart har meldt ud, at de ønsker en folkeafstemning, og der er derfor langt til de nødvendige 60 mandater.