Enhedslisten forsvarer udskældt demonstration: Kritikken fra Pind og co. er useriøs

Enhedslisten forsvarer udskældt demonstration: Kritikken fra Pind og co. er useriøs
Moddemonstranter bar amerikanske flag og ukrainske symboler under lørdagens manifestation, som Enhedslisten og Rød-Grøn Ungdom arrangerede. De klandrede blandt andet Enhedslisten for at være historieløse, og i debatten på Tidendes Facebook-side er kritikken fra især Venstre-folk ikke blidere. Foto: Jakob Nørmark
INTERVIEW | POLITIK | Lørdag 19. februar 2022 • 20:30

Enhedslisten Bornholms demonstration mod udenlandsk militær på dansk jord har fået flere borgerlige-politikere til at kritisere partiet for at se igennem fingrene med Ruslands ageren og Putin-regimet. Hvad der foregår i Rusland og Ukraine, var ikke pointen med demonstrationen, påpeger flere kommunalbestyrelsesmedlemmer, der insisterer på at have lov til at kritisere Nato, selv om konflikten østpå spidser til.

 

Flere hundrede personer har siden fredag aften reageret på et læserbrev, som kommunalbestyrelsesmedlemmerne Laura Kofod, Niclas Fick og Morten Riis (alle EL) skrev forud for lørdagens fredsdemonstration. Langt de fleste er ude med riven efter Enhedslisten.

"Forfærdelig trist at se, at historien gentager sig, og at venstrefløjen ikke har lært noget som helst", skriver Venstres folketingsmedlem Martin Geertsen i en kommentar på Tidendes facebookside.

Samme sted begræder tidligere medlem af kommunalbestyrelsen Else Merete Knoop den manglende opbakning til Nato-alliancen.

"Det er skræmmende! Nato forsvarer sine allierede. Hvis Bornholm kommer i en situation, hvor vi skal undgå russisk invasion, så ønsker EL ikke hjælp fra allierede. Med en international krise skal der ikke være tvivl om hvor Danmark og Bornholm står. Det modsatte kan blive en katastrofe for øen", skriver Knoop.

Størst gennemslagskraft bedømt på antallet af likes får Søren Pind. Han skrev sin kommentar med adresse til overskriften på Enhedslisten-medlemmernes læserbrev, der lød: "Der skal ikke rulle amerikanske tanks rundt i Rønnes gader".

"Nej. Så hellere russiske må man forstå," skriver Søren Pind, hvis bemærkning mere end 400 personer har givet en virtuel tommelfinger.

Efter demonstrationens sidste fællessang var afsunget, konfronterede Tidende to af partiets kommunalbestyrelsesmedlemmer med den borgerlige kritik.

– Jeg synes, det er useriøst, siger Laura Kofod om Pinds kommentar.

– Det er ikke første gang, Søren Pind tilægger os synspunkter, som ikke er vores, supplerer Helle Munk Ravnborg med adresse til den tidligere justitsministers indlæg om Enhedslisten i valgkampen.

Inspiration fra Trøst

Laura Kofod forklarer, at citatet om amerikanske kampvogne er inspireret af noget, borgmester Jacob Trøst sagde i Berlingske forleden.

– Hele fortællingen om, at Bornholm er et fredeligt sted, og at vi lever i fred og fordragelighed, vil ændre sig, hvis man hver dag møder kolonner af militære køretøjer, sagde Jacob Trøst.

Enhedslisten strammer pointen med tilføjelsen om, at amerikanske tanks heller ikke "en gang i mellem" skal køre rundt på Bornholm.

Stort set alle, der har kommenteret jeres læserbrev, kritiserer jer. Mange mener, at I glemmer, at russerne fremprovokerer konflikten, og at I derfor går Putins ærinde, når I sår tvivl om vores alliance i Nato?

– Vi siger, at der skal ske en nedrustning på begge sider. Der er ingen tvivl om, at vi er imod Putins aggressioner. Men det er jo ikke dét, det handler om i dag, siger Laura Kofod og understreger, at manifestationens fokus var, hvad der skal ske på dansk jord.

Laura Kofod fungerede som ordstyrer ved manifestationen og introducerede de forskellige talere. Foto: Jakob Nørmark

'En krigsførende alliance'

Tidende spørger Morten Riis, om han og partiet ville foretrække, at Danmark ikke var en del af Nato.

– Det ville vi helt klart. Enhedslistens politik er, at vi både ønsker en dansk udmeldelse af Nato og en nedlæggelse af Nato, siger viceborgmesteren.

Mener du, at Bornholm ikke har gavn af at være del af forsvarsalliancen?

– Jeg mener grundlæggende ikke, at verden har gavn af, at man har sådan en alliance, som mere er en forsvarsalliance af navn end af gavn. For sådan set er det mere en krigsførende alliance. Irak- og Afghanistan-krigene har jo ikke ret meget forsvar at gøre.

Du mener ikke, at Bornholm sikkerhedsmæssigt ville stå ringere uden den musketer-éd og de forpligtelser, der ligger i at være medlem af Nato?

– Man er selvfølgelig nødt til at arbejde ud fra et andet fokus. Vi bakker op om dansk militær, om de skandinaviske samarbejder og arbejdet i FN. Det, mener vi, er mere fredsbevarende og legitime organisationer, end Nato har vist sig at være historisk set. Vi er ikke et militaristisk parti og mener dybest set, at verden er et mere sikkert sted, jo færre våben der er.

Svigter I med jeres demonstration ikke ukrainerne ved at fokusere på nedrustning i en tid, hvor der er behov for at udvise styrke over for Putin?

– Det mener jeg ikke. Det, som vil gavne Ukraine og freden i Europa, er ikke, at der kommer mere militær og amerikansk tilstedeværelse. For hvad fører det til? Det vil føre til, at Rusland også ser sig nødsaget til at opruste. Vi skal have den anden spiral i gang, hvor vi går i gang med at nedruste.

Mener du, at nedrustning også vil være det rigtige svar i disse uger med tanke på ophobningen af russiske tropper ved grænsen til Ukraine?

– Ja. Det er da. Når krigen presser sig på, at man er nødt til at få lavet nogle aftaler om at trække det tilbage til et niveau, hvor man kan styre det.

Enhedslistens historiske, kommunistiske rødder bliver bragt op af mange kritikere. Har I af den grund større sympatier for russerne?

– Der er flere forkerte præmisser i dit spørgsmål. Enhedslisten har rødder i flere partier, og flere af dem betragter sig overhovedet ikke som kommunistiske. For det andet er Rusland jo ikke et kommunistisk land, og det var det måske heller ikke under Sovjetunionen, når det kommer til stykket. Og hvis der er nogen, der har kritiseret Rusland, er det da Enhedslisten, siger Morten Riis og nævner bombardementerne i Syrien, annekteringen af Krim og menneskerettighedskrænkelser over for LGBT+-personer og systemkritikere som eksempler.

– Og vi går endda længere end så mange andre partier, fordi vi ikke ønsker, at gasledningerne i Østersøen skal være der, da man øger afhængigheden af russisk gas og ud fra et klimaperspektiv smider masser af milliarder efter infrastruktur til fossile brændsler.

– Så jeg synes, det er noget frygteligt sludder at påstå, at vi er særligt venlige over for Rusland. Det synspunkt bliver grundlæggende båret af samme logik, som George Bush junior lagde for dagen under Irak-krigen; at hvis ikke man er med, er man imod. Det er så absurd, at det for rigtig mange mennesker under krigslignende situationer bliver uforståeligt, at man både kan være modstander af, at Nato-lande opruster, og at Rusland også opruster. Dét er vores synspunkt i Enhedslisten – vi er bekymret for begge dele.

Nu har I afholdt en demonstration, hvor I valgte at rette fokus på jeres egen alliance og den amerikanske tilstedeværelse. Hvordan tror du, at den russiske ambassadør ser på det?

– Det ved jeg ikke, fordi alle kritikpunkterne over for Rusland nævnte jeg også i min tale. Så jeg tror ikke, at den russiske demonstration sidder og klapper i hænderne over vores demonstration.

Mange andre vil ellers mene, at der for øjeblikket er brug for entydig tale fra dansk side.

– Jeg synes, at vores tale var meget entydig – på fredens side.

 

Borgerlig kritik

Sagt om Enhedslistens demonstration på Tidendes facebookside. Flere indlæg refererer direkte til overskriften på Enhedslistens læserbrev om demonstrationen "Der skal ikke rulle amerikanske tanks rundt i Rønnes gader."

 

Søren Pind, tidligere minister for Venstre:

Nej. Så hellere russiske må man forstå.

 

Martin Geertsen, medlem af Folketinget for Venstre:

Forfærdelig trist at se, at historien gentager sig, og at venstrefløjen ikke har lært noget som helst

 

Lars Søgaard:

Men det skal de røde lejesvende heldigvis ikke bestemme. Håber at bornholmerne snart får øjnene op for, hvad og hvem de har sat deres stemmer på.

Det er i sandhed skræmmende.

 

Kit Claudi, konservativ politiker og tidligere politidirektør i Bornholms Politi:

Det er derfor der ikke skal være enhedslisteborgmester på øen. EVER! Selvfølgelig skal Bornholm forblive under Natos beskyttelse. Det er stadig en del af rigsfællesskabet, ikke?

 

Sune Cordua Nielsen:

Det er da helt skørt, at EL insisterer på at støtte et regime, som dræber journalister, politiske modstandere, annekterer dele af andre lande, støtter diktatorer som i Tyrkiet og Hviderusland, og som truer demokratiet i Baltikum og nu Danmark.

 

Niklas Stenbye, næstformand for VU Bornholm:

Aarh, herlige Enhedslisten. Endnu engang, princip og ideologi før hensynet til virkeligheden og pragmatismen. Men igen, internationalt ansvar er jo desværre ikke noget, som man plejer at forbinde med Enhedslisten. Ærgerligt. Hvor jeg dog nyder mine nuværende år på skolebænken. Al den viden i samfundsfag og historie, jeg desværre ikke oplever bliver praktiseret i virkeligheden. Ærgerligt

 

Rasmus Funch Aalbæk Kristensen:

Hvornår forstår Enhedslisten, at det ikke længere er Sovjetunionen med lighed og alle fik lige lidt, men nu er et oligarki med en stor fattig befolkning og nogle få ufatteligt rige mennesker, Putin er i lommen på. USA ligner jo socialisme ved siden af. Hvis Enhedslisten hader USA mere end Rusland, er de utro over for deres ideologi.

 

Lars Riis-Kofoed:

….”tanks rundt i Rønnes gader”. Er I bimlende skøre? Enhedslistens kommunister vil simpelthen demonstrere mod Nato og ikke mod det russiske forvirrede kompas med drab på 1000-vis af andre landes befolkninger og annektering hist og pist?Er der en voksen, som kan minde liste Ø’s kommunister om, hvordan det gik sidst, da russerne hjalp vores elskede klippeø?

FÅ ABONNEMENT