– Der er flere forkerte præmisser i dit spørgsmål. Enhedslisten har rødder i flere partier, og flere af dem betragter sig overhovedet ikke som kommunistiske. For det andet er Rusland jo ikke et kommunistisk land, og det var det måske heller ikke under Sovjetunionen, når det kommer til stykket. Og hvis der er nogen, der har kritiseret Rusland, er det da Enhedslisten, siger Morten Riis og nævner bombardementerne i Syrien, annekteringen af Krim og menneskerettighedskrænkelser over for LGBT+-personer og systemkritikere som eksempler.
– Og vi går endda længere end så mange andre partier, fordi vi ikke ønsker, at gasledningerne i Østersøen skal være der, da man øger afhængigheden af russisk gas og ud fra et klimaperspektiv smider masser af milliarder efter infrastruktur til fossile brændsler.
– Så jeg synes, det er noget frygteligt sludder at påstå, at vi er særligt venlige over for Rusland. Det synspunkt bliver grundlæggende båret af samme logik, som George Bush junior lagde for dagen under Irak-krigen; at hvis ikke man er med, er man imod. Det er så absurd, at det for rigtig mange mennesker under krigslignende situationer bliver uforståeligt, at man både kan være modstander af, at Nato-lande opruster, og at Rusland også opruster. Dét er vores synspunkt i Enhedslisten – vi er bekymret for begge dele.
Nu har I afholdt en demonstration, hvor I valgte at rette fokus på jeres egen alliance og den amerikanske tilstedeværelse. Hvordan tror du, at den russiske ambassadør ser på det?
– Det ved jeg ikke, fordi alle kritikpunkterne over for Rusland nævnte jeg også i min tale. Så jeg tror ikke, at den russiske demonstration sidder og klapper i hænderne over vores demonstration.