Det har før kostet millioner at satse på sygefravær

Det har før kostet millioner at satse på sygefravær
Alle syntes, at det var meget morsomt, og alle grinede af det, startende med Winni Grosbøll, og derfor blev der ikke gjort noget ved det. Men andre kommuner kan jo godt finde ud af at få sygefraværet ned, siger løsgængeren Søren Schow om dengang for 10 år siden, hvor kommunen også budgetterede med, at sygefraværet skulle gå ned. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 1. OKT 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. OKT 2024 • 19:00

Mindre fravær hos de ansatte skal spare to millioner kroner, hvis næste års kommunebudget skal hænge sammen. For 10 år siden var målet at spare fem millioner på sygefraværet. Men det lykkedes ikke, og i stedet endte regningen hos kommunens it-afdeling.

Næste år skal kommunen spare to millioner kroner på, at de ansatte har mindre fravær, fordi de er syge. Det er en del af kommunebudgettet.

Det har været prøvet før. Og dengang virkede det ikke: At spare penge på kommunebudgettet ved at regne med, at kommunens ansatte har færre sygedage året efter.

Faktisk virkede det slet ikke første gang. Det var i 2015, hvor kommunens budget opererede med at spare fem millioner kroner på sygefraværet. Så meget skulle det falde i forhold til 2014, før pengene passede i budgettet.

I september 2015 måtte kommunalbestyrelsen se virkeligheden i øjnene:

Det kunne godt være, at budgettet fortalte, at der skulle spares fem millioner. Men i årets første otte måneder var der ikke blevet sparet så meget som en krone på lavere sygefravær.

De ansatte havde tværtimod været en smule mere syge end året før: 4,1 procent sygedage i 2014 var blevet til 4,2 procent sygedage i de første otte måneder af 2015. Dermed manglede der nu fem millioner kroner i budgettet.

Det viser den sag, som kommunalbestyrelsen den 17. september 2015 behandlede om de manglende fem millioner.

Dengang kom kommunens it-afdeling til at stå med regningen. It-afdelingen havde fået overført godt 16 millioner kroner, der ikke var blevet brugt året før. Fra den pengekasse blev de fem millioner kroner trukket ud.

Derfor blev slutresultatet, at it-afdelingen i 2016 havde fem millioner kroner mindre end beregnet til nyt udstyr. Og at man måtte udskyde visse indkøb af it-udstyr til 2017.

Winni fandt det morsomt

For 10 år siden var det en Venstre-idé at gøre et forventet lavere sygefravær til en del af kommunebudgettet. Både i år og sidste år har sygefraværet også været en del af de budgetforslag, som de tidligere Venstre-folk Søren Schow og Heidi Burgedahl er gået til forhandlingerne med.

Søren Schow fortæller dog, at det ikke var efter pres fra ham og Heidi Burgedahl, at næste års budget endte med, at der skal spares to millioner på sygefraværet.

Kan du huske, hvordan det gik sidste gang?

– Ja, det kan jeg godt. Dengang skete der det, at ideen ikke blev anerkendt af borgmesteren. Så der blev ikke arbejdet for, at sygefraværet skulle gå ned, siger Søren Schow.

– Alle syntes, at det var meget morsomt, og alle grinede af det, startende med Winni Grosbøll, og derfor blev der ikke gjort noget ved det. Men andre kommuner kan jo godt finde ud af at få sygefraværet ned.

Hvorfor tør I at budgettere med lavere fravær igen, når det allerede er mislykkedes én gang?

– Jeg ved godt, at det har været forsøgt før, uden at det lykkedes. Men jeg forstår det ikke, hvis det så bare får folk til at acceptere, at det ikke kan lykkes at få sygefraværet ned, siger Søren Schow.

Hvor nervøs er du for, om det det vil lykkes næste år?

– Det er jeg sådan set ikke nervøs for. For jeg forventer da, at vi har en borgmester, der vil arbejde for, at det sker, når det nu er blevet lagt ind i budgettet.

– Jeg forventer også, at vi har en direktion, der ikke vil acceptere, at vores sygefravær er så meget højere, end det er i andre kommuner, siger Søren Schow.

Millioner at jage

Der er mange penge at hente, hvis det kan lykkes at opnå mindre sygefravær.

Sidste år havde kommunens ansatte i gennemsnit 20,2 fraværsdage begrundet i sygdom. Ældreplejens ansatte havde flest med 29,5 sygedage i snit. Det rakte til en placering som nummer 3 over kommuner med det højeste sygefravær.

I arbejdet med dette års kommunebudget fik Søren Schow og Heidi Burgedahl i september sidste år kommunens embedsfolk til at regne på, hvor meget det vil spare, hvis de dengang kendte 14,4 fraværsdage om året i gennemsnit pr. ansat kunne reduceres til kun 10 fraværsdage.

Det vil spare 9,9 millioner kroner, fremgik det af svaret, som Tidende har fundet frem igen.

Tallene førte til, at Søren Schow og Heidi Burgedahl foreslog at spare 3 millioner kroner på lavere sygefravær allerede i år – og derefter 6,6 millioner kroner i hvert år af de følgende år.

Sidste år blev forslaget dog modtaget køligt af kommunalbestyrelsens andre partier, og Søren Schow og Heidi Burgedahl endte med at blive de første til at forlade forhandlingerne.

– Ja, sådan gik det sidste år. Men jeg har godt kunnet mærke, at det at se de her tal også fik nogle af de andre til at tænke, at der er noget at hente på sygefraværet, siger Søren Schow.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT