Byforening er forarget: 'De gør det kun for at tjene penge'

Byforening er forarget: 'De gør det kun for at tjene penge'
Anders Koefoed Larsen har længe ønsket sig en plan for Kæmpestranden, den store plads på havnen i Allinge. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 6. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
6. MAR 2023 • 05:30

De kommende parkeringsafgifter er kun for, at kommunen kan tjene penge, siger næstformanden i Allinge-Sandvig Byforening.

Det kommunale budget for 2023 og frem indeholder en aftale om at indføre en parkeringsordning, der ifølge Bornholms Regionskommune både skal indbringe en indtægt til kommunen og sikre en bedre trafikregulering.

Ordningen skal omfatte Rønne, Nexø, Gudhjem, Svaneke, Allinge, og den skal indbringe kommunen en nettoindtægt på fire millioner kroner i 2023 og seks millioner kroner i 2024 og frem.

I onsdags blev emnet behandlet i natur-, miljø-og planudvalget, og her stemte et flertal for, at der skal indføres betalingszoner på et større areal i de fem byer.

Den udvikling er Anders Koefoed Larsen fra Allinge-Sandvig Byforening ikke den store tilhænger af. Han mener, der skal være gratis parkering overalt, ligesom der plejer.

– Det er det ideelle. For man kan ikke parkere i de små gader. Og det vil de gøre, hvis der kommer parkeringsafgift her på pladsen, siger Anders Koefoed Larsen. Han møder Tidende på parkeringspladsen på Kæmpestranden ved Netto. Det er dette område, samt dele af den tilstødende Kjærenæsgrund, som kommunen vil gøre til betalingszone.

Presset på i mange år

Det har længe været byforeningens ønske at genopfinde den gamle Kjærenæsgrund, som har ligget tom, siden man rev den gamle fiskefabrik ned i 2010.

Anders Koefoed Larsen har siden siddet i et utal af udvalg og arbejdsgrupper, der gennem årene har fremsendt flere udkast og skitser til kommunen i håb om, at politikerne ville medvirke til at forvandle den kedelige grusplads til et rekreativt område. Intet er sket, siger byforeningens næstformand.

– Man burde for længe siden have indrettet Kæmpestranden, så den var et ordentligt, præsentabelt sted at parkere med promenade langs vandet, cykelsti og lommer til små anlæg med legepladser, bænke og motionsudstyr. Det er ikke særlig motiverende for frivillige at bruge så lang tid på frivlligt arbejde, som aldrig fører til noget, siger Anders Koefoed Larsen.

Han er dog ikke så bange for forslaget om en parkeringslicens til beboerne i den centrale del af Allinge.

– 400 kroner om året, det klarer vi nok, siger Anders Koefoed Larsen og understreger, at han udtaler sig på egne vegne, da byforeningens bestyrelse endnu ikke har haft mulighed for at drøfte det kommunale parkeringstiltag.

– Vi er ikke blevet orienteret. Det bliver vi som regel først, når det er vedtaget, og så er det for sent at gøre noget, siger han.

Vi får færre parkeringspladser

I Anders Koefoed Larsens øjne er Kæmpestranden et enormt aktiv for Allinge, også som parkeringsplads.

– Den er enormt fleksibel. Der er altid plads, også i højsæsonen, siger han.

Han frygter at antallet af parkeringspladser vil blive kraftigt reduceret, hvis hele området skal streges op i parkeringsbåse, og han er heller ikke begejstret ved udsigten til en endnu større, asfalteret parkeringsplads på Kæmpestranden. Derfor håber han, at kommunalbestyrelsen vil tænke sig om en ekstra gang, inden den vedtager forslaget om at indføre betalingszoner i Allinge.

– Vi får i hvert fald ikke flere parkeringspladser af det. Det er kun en afgift. Eller en indtægt, eller hvad de nu vil kalde det. De gør det kun for at tjene penge.

Aktuelt er den store parkeringsplads i den nedre del af Gudhjem den eneste kommunalt drevne betalingsparkeringsplads på Bornholm.

Sagen behandles endeligt på kommunalbestyrelsesmødet den 23. marts.

FAKTA

Der indføres betalingsparkering for parkering på udvalgte offentligt ejede parkeringspladser i de fem byer. Hertil indføres en licensordning gældende for parkering i de centrale dele af de respektive byer.

Følgende parkeringspladser i Allinge foreslås omfattet af betalingsparkering: Kirkepladsen, Kæmpestranden og Sverigesvej.

PARKERINGSLICENS

Har man folkeregisteradresse på Bornholm, kan man for 400 kroner om året erhverve en licens til sin husstands første køretøj. Ønsker man licens til flere køretøjer, koster de efterfølgende licenser 600 kroner om året. Licenserne giver ret til at parkere frit i de områder, der er omfattet af licensordningen og på områder med betalingsparkering. Turister og andre besøgende kan købe dags-og ugelicenser for henholdsvis 50 og 200 kroner. De giver ret til parkering i licenszonerne, men fritager ikke for betaling på betalingsparkeringspladser.

Info

Taksten er 25 kroner i timen fra 8-18. Alle kan parkere gratis de første 15 minutter

Licensordningen er gældende for de centrale dele af Allinge.