Spildevand udledt fra mejeriet til kloakken i 17 år – uden tilladelse

Spildevand udledt fra mejeriet til kloakken i 17 år – uden tilladelse
Bornholms Andelsmejeri. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 4. FEB 2021 • 09:24
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
4. FEB 2021 • 09:24

I 2003 bad kommunen Bornholms Andelsmejeri om en opdateret kloaktegning. Det skete med henblik på udarbejdelse af en tilladelse til afledning af spildevand til offentlig kloak.

Kommunen fik kloaktegningerne i 2006 – og så skete der tilsyneladende absolut ingenting i sagen. I hvert fald blev spildevandtilladelsen, i dag en tilslutningstilladelse, aldrig udarbejdet.

Virksomheden har qua sin byggetilladelse gennem alle årene haft en uskreven spildevandstilladelse uden nærmere vilkår, som retsmæssigt sidestilles med en tilslutningstilladelse. Men den er både utilstrækkelig og uhensigtsmæssigt.

Andelsmejeriet har udvidet med en større lagerbygning, og så har der de senere år været afledning til kloakken af problematisk spildevand. I 2016 fik andelsmejeriet udledningstilladelse til eget renseanlæg ved Tornegård i Klemensker. Her renses dele af mejerispildevandet, men der sker fortsat afledning til offentlig kloak.

Hvad er der gået galt i sagsbehandlingen?

– Det er et rigtig godt spørgsmål. Det kan jeg simpelthen ikke gøre rede for. Vi kan konstatere, hvad der er sket, og hvad der ikke er sket. Det er lang tid siden, og der er sket rigtig meget på området siden, blandt andet er Bornholms Forsyning blevet udskilt fra kommunen. Så vi må konstatere, at det er et sort hul. Nu kigger vi fremad, siger Michael Brandt-Bernbom, afdlingschef i regionskommunens miljøafdeling.