Mejeriet har undladt at svare på regionskommunens henvendelse

Mejeriet har undladt at svare på regionskommunens henvendelse
Mejeriet skal rette op på 18 problematiske miljøforhold ved virksomheden. Kravene i den ændrede spildevandstilladelse skal blandt andet forhindre, at forureninger, som den omfattende forurening af Præstemosen 3. november 2020, kan gentage sig. Arkivfoto
| ABONNENT | 4. FEB 2021 • 08:41
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
4. FEB 2021 • 08:41

FORURENING

Det er Bornholms Andelsmejeri, der har ansvaret for, at processpildevand fra virksomheden til offentlig kloak overholder alle de krav og regler, der er fastlagt i miljølovgivningen.

Det fastslår afdelingschef, Michael Brandt-Bernbom, i Bornholms Regionskommunes Center for Natur, Miljø og Fritid.

Torsdag den 28. januar blev andelsmejeriet i Klemensker varslet om, at et påbud om ændret spildevandstilladelse til mejeriet var på vej.

Påbuddet omfatter hele 18 problematiske miljøforhold, som mejeriet skal have rettet op på senest 1. august 2021.

Kravene fra regionskommunen er udløst af den omfattende forurening af Præstemosen i november 2020. Forureningen fik regionskommunen til at foretage en større gennemgang af mejeriets miljøforhold.

Med til sagen hører også mistanke om, at udledning af spildevand med for høj pH fra mejeriet til offentlig kloak har været årsagen til nødoverløb fra Rønne Renseanlæg.

– Det er et meget omfattende påbud, men det er det, vi vurderer er nødvendigt for, at vi kan få tilstrækkelig styr på de spildevandsforhold og de udledningsforhold, der er til offentlig kloak, siger Michael Brandt-Bernbom.

Høring

Mejeriet har mulighed for at komme med bemærkninger til påbuddet frem til 1. marts, lige som regionskommunen har tilbudt at gå i dialog med mejeriet.

For at udlede spildevand til offentlig kloak skal en virksomhed have en tilslutningstilladelse. Virksomheden har selv pligt til at søge den hos kommunen.

Det har andelsmejeriet ifølge Bornholms Regionskommune ikke gjort.

– Det er virksomhedens ansvar at leve op til loven. En virksomhed ved godt, at der er nogle krav, man skal opfylde. Vi har kontaktet mejeriet løbende sidste år for at få oplysninger og for at høre til nogle ting. Vi har ikke fået svar på vores henvendelser. Der har ikke været nogen dialog, understreger afdelingschefen.

Høj pH og svovlbrinte

Spildevand fra mejeriet med meget høj pH har ifølge regionskommunen og Bornholms Energi & Forsyning givet udfordringer i kloaksystemet og i Rønne Renseanlæg. Spildevand med høj pH ødelægger den biologiske del af renseanlægget.

Det er mejeriets udfordringer med udskilning af for meget fedt i processpildevandet, der afføder de høje pH-værdier og skaber grobund for udvikling af giftig svovlbrinte, problematisk både i kloakken og i forhold til arbejdsmiljøet på mejeriet.

De forhold skal mejeriet rette op på.

– Svovlbrinte kan være farligt. Derfor er vi meget opmærksom på det, og derfor stiller vi krav om, at det må man naturligvis ikke smide i offentlig kloak. Kravene er de gængse krav i vejledningen om industrispildevand fra Miljøstyrelsen. En tilslutningstilladelse skal sikre, at der ikke bliver udledt noget til renseanlægget, som det ikke kan håndtere, eller som er en trussel mod anlægget, understreger Michael Brandt-Bernbom.

Virksomhedens ansvar

En tilslutningstilladelse er forudsætningen for, at en virksomhed må udlede spildevand til offentlig kloak. Hvorfor reagerer regionskommunen først nu her i 2021?

– Virksomheden har i 2016 fået tilladelse til udledning af spildevand igennem deres eget renseanlæg. Processpildevand skulle så renses på mejeriets eget anlæg. Det, der blev ledt til offentlig kloak, var almindeligt spildevand. Det er vores indtryk i rigtig, rigtig lang tid, at det vand, der kom til offentlig kloak, ikke var processpildevand. Det har vi så for relativt nyligt konstateret, at det er det så ikke alligevel. Det er derfor vi har taget hånd om det. Det er vigtigt for os at sige, at hvis virksomheden vil udlede til offentlig kloak, så er der nogle krav som virksomheden skal overholde lige som alle andre. Det er i sidste ende virksomhedens ansvar at overholde de krav, siger Michael Brandt- Bernbom.

Allerede i 2019 var der mistanke om, at mejeriet udledte problematisk spildevand til Rønne Renseanlæg. Hvorfor giver I ikke på det tidspunkt påbud om tilslutningstilladelse?

– Vi har af kommunalbestyrelsen fra årsskiftet fået bevilliget et ekstra årsværk, så vi, i de situationer vi får den her slags viden, kan prioritere sagerne hurtigere og hårdere. Vi har løst opgaven ud for de forudsætninger, der har været. Vi har været i en situation gennem lang tid, hvor vores ressourcer lige på det her område ikke har kunnet måle sig med de opgaver, der har været. Jeg har måttet prioritere benhårdt. Faktum er, at den sag her har siden november båndlagt et årsværk samlet set i kommunen til talende stund. Det vil sige, at fra starten af november til nu februar har jeg haft et årsværk, der alene har arbejdet med det her. Det er ikke den eneste sag, det er en meget stor sag, det er en meget omfattende sag. Derfor har det konsekvenser, når man prioriterer den op, understreger Michael Brandt-Bernbom.

– Har vi vidst, at vi skulle kigge på det? Ja, det har vi vidst. Der har vi så løbende prioriteret. Sagen har så prioriteret sig selv i november (forureningen af Præstemosen red.) Grunden til, at det går så galt omkring Præstemosen, er at mejeriet ikke kontakter os i det øjeblik, de bliver vidende om, det er gået noget galt. Det er jo ikke sådan, at vi ikke har henvendt os til mejeriet, for det har vi. Jeg kan sige, at i forbindelse med de hændelser, der har været, har vi kontaktet mejeriet, understreger Michael Brandt-Bernbom.

Ingen dialog

Regionskommunen har tilsynet med forurenede virksomheder. Det foregår typisk i dialog med virksomhederne. Der har ikke været en dialog i forbindelse med regionskommunens henvendelser til mejeriet det sidste års tid.

– Dybest set så sætter vi rammerne, og når virksomhederne overholder dem, er der ingen problemer. Det er virksomhedens pligt i forhold til egenkontrol at sikre, man overholder rammerne. Hvis der er noget virksomheden er i tvivl om eller ikke kan, så har virksomheden pligt til at tage fat i os, siger Brandt-Bernbom.

Bornholms Andelsmejeri har flere gange givet udtryk for, at man ikke kender til udfordringer med spildevandet. I og med at der ikke er blevet stillet eksplicitte krav til spildevandet fra regionskommunen, så kan mejeriet vel argumentere for, at virksomheden ikke har gjort noget galt?

– Det er virksomhedens forpligtelse at overholde de krav, der er i miljøbeskyttelsesloven og de vejledninger, der er til loven. Når vi har kontaktet virksomheden i nyere tid, hvor jeg har været på posten, har vi ikke fået svar på vores henvendelse. Så bolden ligger hos mejeriet. Hvis virksomheden havde svaret, når vi havde skrevet til den og bedt om oplysninger, så kunne vi have haft en dialog meget, meget tidligere.

Dit spørgsmål kan så være: Hvorfor har jeg ikke reageret, når vi ikke har fået svar på henvendelserne? Der må jeg sige, at jeg har måttet prioritere benhårdt. Vi har haft andre sager, som vi har måttet lukke først, forklarer Michael Brandt-Bernbom.

Afdelingschefen er glad for, at politikerne har prioriteret området, så afdelingen pr. 1.1. er blevet udvidet med en ekstra sagsbehandler.

– Det gør det meget mere sandsynligt og meget nemmere for mig at løfte opgaverne bedre fremadrettet. Vi har udvidet vores båndbredde, vi har en anden mulighed for at prioritere flere sager på en gang, siger Michael Brandt-Bernbom.

Kim Larsen, formand for bestyrelsen i Bornholms Andelsmejeri, ønsker først at udtale sig til avisen efter et møde i andelsmejeriets bestyrelse.