Pludselige udsving i vandforbruget på mejeriet giver naboer problemer

Pludselige udsving i vandforbruget på mejeriet giver naboer problemer
Klemensker Vandværk skal lave en teknisk løsning på en stikledning, der begrænser flowet af vand til mejeriet til maksimalt 30 kubikmeter i timen. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. APR 2021 • 15:03
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
4. APR 2021 • 15:03

MEJERIET

Store og pludselige udsving i vandforbruget på Bornholms Andelsmejeri i Klemensker har de senere år givet naboerne til mejeriet problemer.

Naboejendommene oplever svingende tryk i vandhanerne eller decideret vandmangel.

Det skal en ny leveringsaftale mellem Klemensker Vandværk og Bornholms Andelsmejeri råde bod på. Det fremgår af dagsordnen til natur- og miljøudvalgets møde den 6. april.

Stort vandforbrug

Bornholms Andelsmejeri i Klemensker har et meget stort vandforbrug, større end alle husstande i Klemensker tilsammen.

Mejeriet har gennem de senere år har haft et jævnt stigende vandforbrug, og at vandforbruget på timebasis har varieret meget og pludseligt. Dette har ofte skabt trykfald og vandmangel ved naboejenedommene, som vandværket ikke har haft mulighed for at afhjælpe, hedder det i regionskommunens bemærkninger til aftalen.

Masser af vand

Af dagsordenen fremgår, at Klemensker Vandværk udmærket kan levere de mængder, som mejeriet har brug for, men at vandværket har svært ved at håndtere de store og pludselige variationer i vandforbruget de senere år.

I den nye leveringsaftale mellem Klemensker Vandværk og Bornholms Andelsmejeri, som er godkendt af regionskommunens Center for Natur, Miljø og Fritid, forpligter Klemensker Vandværk sig til at levere op til 30 kubikmeter vand i timen, 600 kubikmeter vand per døgn samt 150.000 kubikmeter vand om året. Den fremtidige levering per døgn og per år er større end mejeriets nuværende forbrug.

Timeforbruget er typisk omkring 25 kubikmeter per time, men i tilbagevendende perioder på 10-15 minutter er det steget til 50 kubikmeter per time. Mejeriet vil med den nuværende levering fortsat have mulighed for øget vandforbrug, hvis der sættes en buffertank og pumper af passende størrelse op på mejeriets grund. Mejeriet skal selv sørge for og betale for løsningerne.

Det er altid vandforbrugeren, der skal betale for installationer på egen grund, og det er almindelig praksis, at store vandforbrugere opsætter buffertank og trykforøgere. Det gælder for eksempel på mange store dyrehold, hedder det i regionskommunens bemærkninger.

Kun en stikledning

Desuden skal der styr på, hvor meget vand vandværket sender til mejeriet. Klemensker Vandværk skal lave en teknisk løsning på en stikledning, der begrænser flowet af vand til mejeriet til maksimalt 30 kubikmeter i timen.

Samtidig placeres en hane til udtagelse af vandprøver. Alle andre stikledninger til mejeriet afbrydes ved hovedledningen, fremgår det af leveringsaftalen.

Aftalen indgås med udgangspunkt i regulativet for private vandværker på Bornholm. Det er vandforsyningen, der bestemmer i hvilket omfang, der kan leveres vand til erhvervsvirksomheder. Af regulativet fremgår også, at vandforbruget skal aftages på en sådan måde, at trykstød ikke forekommer, og at pludselige og unødvendige variationer undgås.

Hvis andelsmejeriet fremover har brug for et varierende vandindtag, skal det ske på mejeriets egen grund, og det er teknisk muligt ud fra det hidtidige forbrug per døgn og per år, vurderer kommunen. Det fremgår ikke af dagsordenpunktet, hvad der er årsagen til de store og pludselige udsving i mejeriets vandforbrug.

Samling af leveringen af vand til kun en stikledning er nødvendig for at kontrollere timeforbruget. Mejeriet skal sørge for, at ændringerne bliver foretaget senest fire måneder efter den 12. marts, hvor aftalen er godkendt af regionskommunen.