Flere midler til projektet: Sommerfuglemark rykker nærmere

Flere midler til projektet: Sommerfuglemark rykker nærmere
Det er på dette 1,5 hektar store areal syd og sydøst for Gudhjem Museum, at man planlægger at etablere en sommerfuglemark. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NORD | Onsdag 28. april 2021 • 12:48
Af:
Marie Hofman
NORD | Onsdag 28. april 2021 • 12:48

NATUR

Det går fremad med planerne for en ny sommerfuglemark ud for Gudhjem Museum.

Det oplyser Ole Stigemo, formand for Gudhjem By- og Museumsforening, der gennemfører projektet i samarbejde med Melstedgaard.

Og her er seneste skud på stammen, at man nu har fået bevilget 15.000 kroner fra Bornholms Regionskommunes biodiversitetspulje til anlæggelse af en sø nederst i marken i hjørnet ud mod Melstedvej.

– Vi er super heldige, at vi nu kan lave en sø, hvilket ellers ikke var planen i første omgang, fortæller Ole Stigemo og tilføjer, at søen vil få en størrelse på 600 kvadramter og forventes etableret til september i år, når de fornødne kommunale tilladelser er indhentet. Ligesom grundstenen for hele projektet, er tanken bag søen at skabe et nyt oplevelseområde med et rigt natur- og dyreliv mellem Gudhjem Museum og Melstedgaard.

Sti til Melstedgaard

Projektet trækker tråde tilbage til oktober sidste år, hvor man i samarbejde med Melstedgaard nedsatte en projektgruppe, der skulle etablere en sommerfuglemark på det godt 1,5 hektar store skovareal syd og sydøst for Gudhjem Museum. Projektet, der har tilknyttet biolog og ph.d. Michael Stoltze som konsulent, har til formål både at øge biodiversiteten med sommerfugle, vilde planter og insekter samt at skabe et større udendørs kulturareal for museummets besøgende, hvor man planlægger at flytte udvalgte skulpturer fra museummets samling ned i marken.

– Det er samtidig vores plan at øge sammenhængen i området ned til Melstedgaard og den gamle stubmølle, derfor vil vi også at lave et stisystem igennem skoven ned til gården, fortæller Ole Stigemo. Senest har man derfor også fældet en række træer i skovbrynet, der skal øge udsigten og sammenhængen i området. Nogle stammer vil blive brugt til rustikke bænke på marken, mens en del af det resterende materiale bliver samlet til insekthotel et eller andet sted på grunden.

Byens borgere skal være med

Arbejdet med at anlægge en sommerfuglemark består primært i at så de rette planter, der kan tiltrække sommerfugle og insekter.

I de områder, hvor der ikke etableres krat til dyrelivet, skal der slås hø for at forhindre arealerne i at springe i skov. Derudover vil man etablere to meter brede gangstier i området.

Og selvom området endnu ikke står færdigt, er sommerfuglehabitatet dog allerede nu en realitet, fortæller Ole Stigemo.

– Michael Stoltze har kigget på væksterne, og der er allerede grobund for mange planter, der tiltrækker sommerfugle til marken. Derefter vil det ske løbende, at vi samler frø ind og planter i etaper henover sommeren, fortæller Ole Stigemo, der appellerer til, at lokale Gudhjem-boer kan gå med i det frivillige arbejde omkring marken.

– Vi vil gerne gøre det til en fælles ting, hvor folk fra lokalområdet kan være med til at samle frø og planter ind og være med til at få marken til at blomstre. Og så er det planen, at projektet over tid skal udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de lokale frivillige, siger Ole Stigemo.

Formidling af marken

Tidligere har projektet modtaget tilskud fra Bornholms Regionskommune Kunst- og Kulturhistoriskeråd samt Bornholms Brand.

Det er planen, at midlerne skal finansiere informationstavler ved området, samt foredrag og guidede ture ved Michael Stoltze, som man planlægger at kunne starte i sommeren 2021.

Desuden skal der laves informationshæfter med tekst og illustrationer af naturen og skulpturerne i området, hvilket det primære formidlingsarbejde nu består i, inden man kan indvie området, fortæller Ole Stigemo.

– Vi skal have en reel indvielse af sommerfuglemarken, men hvornår det bliver, det ved vi endnu ikke, siger Ole Stigemo, formand for Gudhjem By- og Museumsforening.

FÅ ABONNEMENT