Centerchef: Der er ikke noget hemmeligt i de dokumenter

Centerchef: Der er ikke noget hemmeligt i de dokumenter
– Vi forsøger at opføre os sådan, som vi tolker at lovgivningen siger, vi skal opføre os, lyder naturchef i Bornholms Regionskommune, Louise Lyng Bojesens forklaring på, hvorfor regionskommunen har mørkelagt 57 dokumenter om tre forureninger i Klemensker. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 31. JAN 2021 • 20:06
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
31. JAN 2021 • 20:06

– Jeg har fuld forståelse for, at Bornholms Tidende gerne vil komme med oplysningerne til borgerne. Det vil vi også gerne. Vi forsøger bare samtidigt at navigere i hele det her kompleks.

Sådan lyder det fra Bornholms Regionskommunens naturchef, Louise Lyng Bojesen, når hun skal forklare, hvorfor embedsmænd i hendes afdeling har valgt at mørkelægge væsentlige dokumenter om tre alvorlige forureninger, der alle er relateret til Bornholms Andelsmejeri i Klemensker.

Første gang

Regionskommunen har politianmeldt mejeriet, og det er med henvisning til den politianmeldelse, embedsmændende afviser at give offentligheden fuld indsigt i miljøforholdene på og omkring mejeriet.

– Det er første gang vi står i den her situation. Derfor forsøger vi at opføre os sådan, som vi tolker at lovgivningen siger, vi skal opføre os, siger naturchefen og forklarer, at den primære begrundelse for at nægte offentligheden indsigt i dokumenter, som regionskommunen har overgivet til politiet, er at give politiet arbejdsro.

Anden fortolkning mulig

– Vi har ikke nogen intention om at forholde offentligheden nogetsomhelst. Vi prøver blot at respektere de bestemmelser, der ligger, og at sikre ro omkring den efterforskning Politiet skal foretage, uddyber Louise Lyng Bojesen.

Bornholms Tidende har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet over mørkelægningen af dokumenterne, og en førende ekspert i aktindsigt kalder den ligefrem lovstridig.

Til det siger Louise Lyng Bojesen:

– Det er muligt, at der er en anden fortolkning, som er mere korrekt. Det er det, som Miljø- og Fødevareklagenævnet nu skal tage stilling til, og vi vil selvfølgelig rette os efter deres afgørelse.

Intet hemmeligt

Hvorledes en offentliggørelse af de 57 dokumenter, som regionskommunen ikke vil udlevere, vil kunne forstyrre politiets efterforskning, har hun ikke umiddelbart noget svar på.

– Der er ikke noget hemmeligt i de dokumenter. Det har handlet om at forsøge at finde en vej gennem alle de her forskellige lovgivninger og forskellige bestemmelser, der findes, hvor vi tolket det henad, at det er sådan, vi skal agere. På et tidspunkt får offentligheden jo adgang til de dokumenter, når sagen bliver åbnet, siger hun.

Vi har ikke eksperter i alt

Louise Lyng Bojesen afviser, at regionskommunen bevidst har forsinket behandlingen af anmodningen om aktindsigt, for derved at skabe juridisk grundlag for at kunne afvise at udlevere de 57 dokumenter.

– Vi har rigtig, rigtig travlt, og vi har forsøgt at prioritere alle de mange sager, der ligger. Herunder at håndtere de akutte situationer, svare offentligheden, undersøge miljøforholdende og være i dialog med mejeriet. Derfor har vi ikke kunnet svare indenfor tidsfristerne, og det skal jeg være den første til at beklage.

Tilsvarende beklager hun, at regionskommunen ikke har overholdt en række andre formalia ved besvarelsen af anmodningen om aktindsigt.

– Generelt mener jeg, at vi har ret godt styr på lovgivningen, og jeg har nogle dygtige medarbejdere med stor indsigt. Men selvfølgelig er vi også en lille kommune, og vi har ikke eksperter i alt.

 

 

FÅ ABONNEMENT