Tanja åbner butik i Nexø: 'Man skal tage sig selv alvorligt'

Tanja åbner butik i Nexø: 'Man skal tage sig selv alvorligt'
Tanja Holmstrøm Rasmussen åbner butik i forbindelse med hendes værksted og galleri i Nexø. Eget foto.
DAGENS NAVN | ABONNENT | 29. NOV 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
29. NOV 2023 • 05:30

Fredag slår Tanja Holmstrøm Rasmussen dørene op til sin nye butik med unika kunst. Det er en helt ny verden for hende at skulle tænke på regnskaber, kunder og salg.

 

Hvad er det for et sted, du skal åbne?

– Det er en butik, men ikke kun en butik. Det er et resultat af min passion for kunst og af min tro på, at hvert eneste stykke unikt kunst kan fortælle en historie. At kunst er unikt ligesom mennesker er unikke, og der ligger nogle tanker bag, som jeg gerne vil i dialog med folk om.

– Jeg tror på, at der er noget for enhver smag, og jeg vil gerne være autentisk. Eksempelvis har jeg også på et tidspunkt lagt noget op på Facebook, hvor jeg var skuffet over min glasur, og på den måde skal man tænke over, hvad det er man gerne vil med sådan et sted. Jeg vil gerne skabe et sted, hvor folk har lyst til at komme, gå på kurser og være med i en udvikling. Man kan også komme og se lidt bagom og se værkstedet. Så på den måde er der flere dele i det.

Hvad har du lavet før det her?

– Jeg har en baggrund som pædagogisk vejleder og supervisor i folkeskolen, indtil vi flyttede til Bornholm for præcis tre år siden. Da vi flyttede til øen, blev jeg faglig pædagogisk leder indenfor daginstitutionsområdet, men nogle døre lukker sig og andre åbner, og jeg har altid haft denne her drøm om at gå "all in" på kunsten og arbejde med det, så nu var chancen der endelig.

Hvor kommer du fra?

– Jeg kommer fra Bodilsker og har været så heldig, at selvom min mand er fra Amager, så ville han også gerne flytte hertil.

 

Hvorfor er du glad for kunst?

– Jeg er vokset op med at udtrykke mig kreativt, og jeg er glad for det æstetiske. Det fik jeg med hjemmefra med min mor, og både hun og min far har altid støttet det. Så har jeg bare dyrket det på hobbyplan, men det har altid været en drøm, at det kunne blive til mere.

– Når man laver kunst, så er det også en tilstand, man selv er i. Jeg elsker det, for det giver ro, nærvær og energi - man er i flow, og det er også det, min fernisering på fredag skal handle om. Det gode liv og den oplevelse af at være i en tilstand af glæde og ro.

– Jeg har valgt at tage mit behov for at være i det alvorligt, for når man skal drive en forretning, så er det ikke kun at stå og være i flow.

Hvad for en slags kunst laver du selv?

– Jeg laver kun unikakunst. Det er håndmodelleret ler, som er lavet med pølseteknik og arbejdet op i hænderne. Jeg er meget inspireret af naturen og af de mellemmenneskelige relationer. Og så maler jeg meget forskellige malerier. Min kærlighed til naturen går igen i mine motiver, og så er der andre billeder, hvor det er meget abstrakt; hvor man begiver sig ud i kaos og ser, hvad der kommer ud af det. Og så laver jeg også portrætter.

Var det svært at tage beslutningen om at blive selvstændig?

– Det har overhovedet ikke været svært. Det kom bare - nu er det nu, og så var vi så heldige, at vi fandt et sted i Nexø, som har det, vi har ledt efter. Et sted, hvor jeg kan drive kurser, have mit værksted og min butik det samme sted. Det er helt fantastisk, og så regner jeg med, at jeg skal producere om vinteren, og så have mere fokus på turisme om sommeren. Man kan eksempelvis åbne dørene, så folk kan kigge ind i det åbne værksted ligesom hos Bolcheriet eller ved glaspusteren.

– Jeg er kommet med i det projekt, der hedder Bornholms Turisme, så der bliver også postet nogle penge i mig, og det er en stor cadeau. Jeg har ikke haft et CVR-nummer før, så det er virkelig spændende. Det føles bare rigtigt, og jeg synes også der er noget i det der med at stå ved det, man gerne vil og tage sig selv alvorligt.

– Jeg har været til de fedeste workshops med Business Center Bornholm, for når man kommer med en pædagogisk baggrund, så er det lidt anderledes, at man skal tænke på kunder og salg. Men det er heldigvis stadig noget med mennesker og med at skabe en god stemning.

Hvad kan man glæde sig til?

– Jeg har haft meget fokus på det sanselige. At man får en æstetisk oplevelse med noget, der dufter, og at man må røre ved keramikken. Der bliver lidt lækkert til ganen, nogle lækre blomster, så det bliver en oplevelse af et sted, hvor man kan hygge sig og få en lille oplevelse sammen.

– Vi har allesammen så travlt, men her må man gerne sidde ned og gå lidt frem og tilbage, og så kan man snakke om kunsten, men man må også gerne snakke om livet, eller hvad man nu har brug for at tale om.

– Sådan er det også på kurserne, at man kan snakke med mig og med hinanden. Det er også et formål for mig, at der er noget stemning.

 

Hvor længe har du vidst, at du ville åbne butik?

– Jeg vil sige, at det er nok et halvt års tid siden, men det går meget hurtigt med min mand og jeg, når vi ved, hvad vi vil. Så sætter vi os ned og laver en plan, og så gør vi det og tror på, at det bliver godt.

– Sådan var det også med at flytte til Bornholm, at det blev besluttet hurtigt, og så gør vi det. Så er beslutningen taget, og vi går all in. Jeg har også presset mig selv for at få produceret nok til at holde en fernisering. Jeg har lavet keramik i mange år, men aldrig haft en keramikovn før, men så købte vi lige sådan en, og så gør vi det.

– Det er i høj grad et fælles projekt. Jeg kunne ikke have gjort det uden min mand, og det er også ham, der har sat hylder op, og der er både moralsk og økonomisk opbakning. Vi er så klar til at åbne nu.

Hvad skal der til for, at det her bliver en succes for dig?

– Det er noget med, at vi handler lokalt og støtter hinanden. At jeg køber fisk til mine blinis lokalt, at jeg køber blomster hos Øens blomster, og så er der måske folk, der støtter mig og køber noget unikakunst i stedet for at købe noget masseproduceret, man alligevel vil skifte ud om et par år.

– Jeg håber også på at få mange turister med, for jeg har tidligere været med i Bornholms Kunstrunde og haft mange turister forbi. Det er også det projektet Bornholms Turisme hjælper med. Men jeg tror også, at det kræver en personlig vedholdenhed, og man skal hele tiden være omstillingsparat.

– Jeg håber på at blive ved med at udvikle mig, og at jeg kan give og modtage feedback. Både når folk er glade for deres kurser hos mig, men også hvis der er noget, de ikke har været glade for.

– Og så vil jeg gerne vise folk, at hvis man savner ro i sit liv, så kan man selvfølgelig tage til yoga, men man kan også begynde at male, og det vil jeg gerne inspirere folk til at komme i gang med, for man behøver ikke have talent eller kunne tegne en lige streg. Det kan også bare være en måde at udfolde sig kreativt og finde ro.

Tanja Holmstrøm Rasmussen

44 år, en mand og et barn på otte år,

åbner workshop, butik og galleri Holmstrøm Arts i Nexø på fredag