Syv år gammel skole fik besøg af 50 års-jubilarer

Syv år gammel skole fik besøg af 50 års-jubilarer
Humøret var højt, da Svaneke Friskole fil besøg af 11 tidligere elever, som begyndte på den daværende folkeskole for 50 år siden. De tidligere elever blev blandt andet mødt af Ove Loland, som underviste dem dengang. Privatfoto
NOTITS | SVANEKE | ABONNENT | 8. AUG 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | SVANEKE | ABONNENT
8. AUG 2022 • 15:30

Det er ikke hver dag, en skole med syv år på bagen får besøg af en klasse, der begyndte på skolen for 50 år siden. Det var ikke desto mindre, hvad der skete på Svaneke Friskole i weekenden. 11 tidligere elever mødtes for at markere, at de begyndte på den daværende kommuneskole i 1972.

Det fortæller skoleleder Thomas Garfort i en mail.

Jubilarerne blev vist rundt på skolen, hvor meget var genkendeligt, selvom klasselokalerne har fået nyt udtryk og mere plads. De havde blandt andet selskab af deres tidligere lærer Ove Loland. Tilbage i 1972 var kommuneskolen tosporet fra 0. til 9. klasse med en tilhørende 10. klasse. I dag er Svaneke Friskole etsporet fra 0. til 9. klasse.

Undervejs var der mange fortællinger, efterhånden som minderne kom op til overfladen. Størst var oplevelsen i sløjdlokalet, hvor høvlebænkene stod, ligesom de gjorde tilbage i 1972. Skolekøkkenet vakte ligeledes minder med sin særegen duft og lave arbejdsgrupper med skabe og skuffer.

Både skolekøkkenet og sløjdlokalet vakte masser af minder, da skolen i Svaneke have besøg af en gruppe, som begyndte på skolen i 1972. Privatfoto

 

Den største forandring var på førstesalen, hvor der i dag er bibliotek. I 1970'erne var der klasselokaler, og for enden var sundhedsplejersken med lægekonsultation, når der var behov.

– Der er noget meget bekræftende i et sådan besøg fra tidligere elever. Det viser et tilhørsforhold til en skole, fortæller Thomas Garfort.

Et sådant tilhørsforhold er båret af gode relationer elever, lærere og forældre imellem. Jubilarerne kunne for eksempel fortælle om aftener og nætter, hvor de havde været ude at tælle frøer langs kyststien sammen med Ove Loland. Noget der har sat sig positivt i forståelsen af omverdenen og naturens betydning.