Strøm på karrieren: Jeg har lavet mange krumspring

Strøm på karrieren: Jeg har lavet mange krumspring
Jacob Larsen, Allinge. Foto: Anette Vestergaard
DAGENS NAVN | ABONNENT | 29. SEP 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
29. SEP 2023 • 05:30

30-årige Jacob Larsen bor på en husbåd i Tejn og arbejder som afdelingsleder i Allinge.

Anette Vestergaard

DAGENS NAVN

Hvordan fandt du ud af, at du ville være elektriker?

– I starten ville jeg gerne være designer eller opfinder. Og så var der en, der sagde, at det er en god idé at starte med en håndværksmæssig uddannelse. Og så syntes jeg, det var ret spændende med el, og min morfar og min vens far var elektrikere. Min morfar kom herover med Beredskabsstyrelsen. Min fars familie er meget lokale.

Hvornår kom du til Thiesen El, der fra på mandag hedder Allinge-El?

– Det gjorde jeg i 2021. Inden da har jeg lavet mange krumspring. Jeg er uddannet i 2014 og efter det, tog jeg et halvt år til Australien sammen med en ven. Da jeg kom tilbage fik jeg job i Elcenteret i Nexø, hvor jeg skulle installere fjernvarme i Nexø, Aarsdale og Svaneke. Man skulle nå de der to-tre steder om dagen, det var god træning. Man lærte meget om bygningsdele, og man lærte at arbejde hurtigt, det var meget sejt.

Så var jeg et par måneder i Rønne, hvor vi lavede flistransportanlægget til Forsyningen, og så fik jeg job hos Nielsen El i to-tre år, indtil jeg blev selvstændig elektriker.

Hvordan gik det?

– Både godt og skidt. Man kan ikke blive selvstændig elektriker uden at være installatør. Men så fandtes der sådan en ordning med et firma, hvor man kunne arbejde gennem deres autorisation, og så kom de ud og tjekkede og sørgede for, at det blev godkendt af Sikkerhedsstyrelsen og så videre. Det gjorde jeg i små to år, og det gik supergodt. Jeg flød i arbejde og opbyggede en rigtig god kundebase og et godt ry. Problemet var, at dem, der skulle tjekke og godkende, de skulle have 19 procent af omsætningen. Det kørte jeg lidt sur i. Jeg var alt for flink, og sagde ja til at alt for meget, og folk ringede til mig i tide og utide.

Så du endte med at stoppe?

– Ja, men jeg lærte vildt meget om at arbejde selvstændigt. At finde løsninger selv.

Hvad gjorde du så?

– Jeg satte en båd i stand, som jeg købte i 2020. Jeg har en båd nede i Tejn, som jeg bor på.

Hvad er det for en af dem?

– Den grimmeste. Den med trævinduer. Stålbåd, dansk bygget, 36 fod. Den bliver superflot, når der kommer teaktræsdøre i.

Hvorfor købte du en båd?

– Jeg ville egentlig have købt en van, som jeg kunne bo i. Så jeg kunne køre lidt rundt og bo forskellige steder. Men så fandt jeg ud af, at det ikke var så praktisk. Der var ikke så meget plads, du kunne ikke have adresse. Du kunne ikke rigtig have den stående nogen steder. Det kan man med en båd.

Hvordan fik du råd til at købe en båd?

– Jeg solgte mit hus. Jeg købte et hus i Rønne, da jeg arbejdede hos Nielsen og brugte hele sommeren på at lave gårdhave og renovere, og så solgte jeg det og brugte overskuddet til at købe båden. Visionen var at nedbringe mine faste udgifter. Det der med boligudgifter fylder rigtig meget i ens budget. Så det ville jeg minimere så meget som muligt, så jeg kunne bruge penge på sjove ting. Jeg er sådan en, der køber værktøj og dykkerudstyr og klatreudstyr. Jeg vil gerne have stort rådighedsbeløb.

Nu sidder du her som afdelingsleder i et elfirma med fire ansatte. Var det planen?

– Nej, planen var, at jeg skulle sejle båden til København, så jeg kunne læse til installatør og blive selvstændig. Men så fik jeg den her mulighed, som var lidt for god til at sige nej til. Jeg får en masse erfaring og sparring, gratis og bekymringsfrit. Udover arbejdet her på kontoret, som der er rigtig meget af, så laver jeg tilbud til kunderne, tager billeder, tegner huset – hvor vil de gerne have spots, stikkontakter, lampeudtag, hvor skal der være køleskab, ovn og kogeplader – og så laver jeg et tilbud til dem. Det er nok 50 procent af vores arbejde, nybyggeri eller renovering. Og så laver vi rigtig meget telemaster, hvor vi klatrer op. Vi har lige været på klatrekursus alle sammen og fået en masse klatregrej hjem.

Er det vigtigt som elektriker at have lokale rødder?

– Ja, det synes jeg. Vi er tre lokale her, Erik har været her i 20 år, han kender alle. Man ved, hvad der foregår, hvilke byggerier der er i gang. Og det er da fedt, at man ikke skal ligge og drøne til Nexø hver dag.

Er I klar til på mandag, hvor I skifter navn fra Thiesen til Allinge-El?

– Næsten. Vi bliver klar.

 

Alder: 30

Bopæl: Tejn Havn

Fritidsinteresser: Harpunfiskeri og klatring

Civilstatus: Single



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT