Storsamler død – arv på vej til designskolen

Storsamler død – arv på vej til designskolen
Hans Henrik Dyhr – her med en stor skål af Julie Høm. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 14. JUN 2023 • 11:00
Af:
Peter Tiemroth
NYHED | ABONNENT
14. JUN 2023 • 11:00

Storsamleren og kulinarisk smagsekspert Hans Henrik Dyhr er død 83 år.

– Der er mere i vente til den bornholmske designskole, for jeg har gemt det bedste til sidst. Men de sidste 75 værker får skolen imidlertid først, når jeg har stillet træskoene. Det er blandt andet internationale opslagsværker.

Sådan sagde storsamleren Hans Henrik Dyhr muntert, da han for to år siden fra Svendborg donerede syv flyttekasser sjælden og værdifuld faglitteratur til keramikafdelingen på Det Kongelige Danske Kunstakademis designskole i Nexø.

Gaven var specialiseret og samlet gennem mange år fra hele verden i form af både bøger og kataloger. Langt overvejende om keramik, men også lidt om glas. De indgår nu i uddannelsesinstitutionens bibliotek.

Dyhrs gave udgør et omfattende vidensarkiv om en lang række keramikere samt en omfattende samling bøger og artikler om emner i relation til keramiske teknikker. Ikke mindst om glasurer, han som farmaceut havde særlig interesse i.

I 1995 var Dyhr medstifter af landsforeningen " Keramikkens Venner", som han var formand for indtil en håndfuld år siden, og i 2009 blev han optaget som medlem af det prestigefyldte selskab "Académie Internationale de la Céramique" med hjemsted i Geneve.

Keramik og pølser

Hans Henrik Dyhr var kendt som en af landets allerstørste privatsamlere, hvor i nærheden af 40 procent stammede fra bornholmske keramikere. Og han stillede adskillige gange sin samling til rådighed for udstillinger både her på øen og ovre. Senest i 2021 på Clay Keramikmuseum Danmark, der viste 64 værker, som museet med støtte fra Ny Carlsbergfondet havde erhvervet.

Mens keramikken var en hobby, så har Hans Henrik Dyhr, der var cand.pharm, også fungeret som smagsdommer i sit professionelle liv som produktudvikler indenfor medicinal-og fødevareindustrien.

Her på øen har han bl. a. medvirket til smagen i de berømte spegepølser fra Store Hallegaard i Østermarie. Og han har på forskellige måder bistået Karamelkompagniet i Gudhjem.

– For en ældre herre som mig er det da opmuntrende at opleve, at keramik og fødevarer, som jeg har beskæftiget mig med hele mit voksne liv, netop nu blomstrer med Bornholm, glædede han sig ved sit seneste besøg på øen.

Hans Henrik Dyhr blev 83 år.

FÅ ABONNEMENT