Stjernekok har fundet roen på Bornholm

Jan Hurtigkarl har lavet mad det meste af sit liv. Selv om han har trappet lidt ned, opgiver han aldrig passionen for at lave mad.
For Jan Hurtigkarl har mad altid været omdrejningspunktet i hans liv.
Selv om han har solgt sin restaurant "Mielcke & Hurtigkarl" og skruet lidt ned for tempoet, så har madlavning ikke fået en mindre plads i hans hjerte.
Jan Hurtigkarl, der tirsdag den 16. juli fylder 75 år, er uddannet kok fra Hotel d’Angleterre i København i 1969 og vandt i 1983 prisen Årets kok.
Året efter hev han en Michelin-stjerne hjem til sin daværende restaurant, Les Etoiles.
Fra 1989 til 2008 var han chefrestauratør på "Jan Hurtigkarl & Co." i Ålsgårde.
Samme år startede han den anmelderroste restaurant "Mielcke og Hurtigkarl" med kokken Jakob Mielcke på Frederiksberg.
Efter 12 år trak Hurtigkarl sig i 2020 ud af ejerskabet og overlod det til kompagnonen og en ny partner.
Flyttede til Bornholm
Nu har han sat tempoet lidt ned og koncentrerer sig om gastronomiske begivenheder og arrangerer middage fra sit hjem mellem Svaneke og Listed.
Når han skal fortælle om, hvorfor turen for fem-seks år siden gik til Bornholm, kan det koges ned til overskrifterne:
Stilheden, roen, skønne mennesker, fantastisk natur.
– Den ro, der er på Bornholm holder jeg meget af. Det er ligesom at komme 50 år tilbage i tiden i København. Jeg kan godt lide København, men der er for meget fart på til hverdag. Jeg har snart syv børnebørn, så jeg har masser at se til derovre. Men hver gang glæder jeg mig til at komme hjem til Bornholm igen, siger han.
Fantastiske grøntsager
Jan Hurtigkarl kalder det en passion at lave mad:
– Det giver man ikke bare op, fordi man sælger sin forretning, siger han.
– Vi tænker alle sammen på mad hver dag, og vi skal alle have mad hver dag. Så hvorfor ikke bruge noget energi på det og gå op i det.
Især råvarer af god kvalitet er noget, Hurtigkarl går meget op i.
– Der er ikke noget bedre end at grave sine egne grøntsager op fra haven og lave mad af dem. Det er fantastisk. Især når man kan forkæle sine venner og familie med det.
Udfordringen ved at blive ældre og forlade arbejdsmarkedet er at finde nogle rammer, hvor man bliver ved med at udfordre sig selv, siger han.
– Det handler om at være i godt humør. Og man bliver i godt humør af at lave mad. Det har jeg vidst i mange år.
Fjerde generation
I næsten ti år var Jan Hurtigkarl tv-kok med sin far, Roy Hurtigkarl, og lavede mad for at inspirere tusindvis af danskere på den anden side af skærmen.
– Jeg er fjerde generation i restaurationsbranchen, så det lå i kortene, at jeg skulle den vej.
Det var tv-tiden, der for alvor gjorde ham populær i slutningen af 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne.
Fødselsdagen skal fejres med familien på hans gamle restaurant "Mielcke & Hurtigkarl."
Privat er Jan Hurtigkarl gift og har fem børn, en bonussøn samt seks børnebørn og et syvende på vej.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration