Serviceassistent på hospitalet: Jeg står til rådighed for at hjælpe andre

Serviceassistent på hospitalet: Jeg står til rådighed for at hjælpe andre
Britta Vesth klarer som hospitalsserviceassistent mange forskellige opgaver. Foto: Bornholms Hospital
NYHED | ABONNENT | 17. JUL 2024 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. JUL 2024 • 19:00

Britta Vesth er med til at sikre Bornholms Hospitals hygiejnestandarder. Hendes faglærte arbejde byder på meget andet end professionel rengøring.

Som hospitalsserviceassistent strækker Britta Vesths opgaver sig langt ud over traditionel rengøring. Hun er med andre ord en vigtig brik i hele hospitalets drift og funktion.

Bornholms Hospital sætter i en pressemeddelelse fokus på de opgaver, som Britta Vesth og hendes kolleger i rengøringsteamet udfører på hospitalet.

Britta Vesth færdiggjorde i 2019 uddannelsen som hospitalsserviceassistent:

– På uddannelsen lærer vi om alt fra forflytninger til patientomsorg. En stor del af mit arbejde består derfor i at være til rådighed for at hjælpe personale, patienter og pårørende, forklarer hun.

Stor arbejdsglæde

Britta Vesth håndterer hver dag både faste og akutte opgaver i afdeling for Røntgen og Skanning, hvor hun har været i 10 år. Klokken 5.30 ruller rengøringsvognen, og klokken 7.30 står den første patient klar.

– Jeg føler mig meget knyttet til afdelingen. Vi kender hinanden så godt, så jeg ved præcis hvornår og hvordan, jeg kan være behjælpelig. Det er en stor tryghed for afdelingen, og det giver mig en stor arbejdsglæde, fordi jeg af natur holder meget af at hjælpe mine omgivelser.

– Uanset hvor jeg er på hospitalet, har jeg øjne og ører på, om der er nogen omkring mig, som har brug for hjælp. Det kan være akutte situationer, hvor der er brug for rengøring og min støtte, en forflytning eller beroligelse af en pårørende. Det kræver situationsfornemmelse og medmenneskelig forståelse, forklarer hun.

Stopper smitteveje

Rengøringsteamet sikrer, at alle rengørings- og desinfektionsopgaver udføres i overensstemmelse med de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer.

– For at hindre smittespredning arbejder vi ud fra specifikke rengøringssystemer, så vi ikke flytter urenhederne, men afgrænser dem. Vi tager retningslinjerne meget alvorligt, så vi har et rent og sikkert hospitalsmiljø for alle, forklarer Britta Vesth.

Hospitalsserviceassistenterne på Bornholms Hospital opdaterer hvert år deres viden gennem kurser og træning for at sikre overholdelse af hygiejnestandarderne. En stor del af denne viden giver Britta Vesth videre til kommende rengøringsteknikere som elevvejleder.

– Det er sjovt og spændende at følge dem, og det er en god følelse at kunne bidrage, siger hun.

Britta Vesth er 62 år, og inden længe venter efterlønnen.

– Jeg har arbejdet, siden jeg var 17 år og har altid elsket det. Men jeg kan også mærke, at jeg er blevet ældre, og nu ser jeg frem til en periode i mit liv, hvor jeg kan få mere tid med min mand, min datter og til at rejse.

Hospitalsserviceassistent

Hospitalsserviceassistentuddannelsen tager to et halvt år at gennemføre og dækker fagene: Psykologi, kvalitetssikring, rengøringshygiejne, sygdomslære, fysisk genoptræning af patienter, madservering, patientopmærksomhed og omgang samt patienttransport.

Arbejdsopgaverne indebærer: Madservice, patientservice, rengøring og teknisk service.

FÅ ABONNEMENT