PAP fylder 90: 'Det går fremad'

PAP fylder 90: 'Det går fremad'
Kirsten og Poul Anton Pedersen blev gift i 1961, og lige siden har de boet på Dovreåsvej i Rønne. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 25. JUL 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. JUL 2024 • 05:30

Pensioneret major og tidligere politiker Poul Anton Pedersen har rund fødselsdag.

Poul Anton Pedersen tager imod i døren. Han går langsomt og lidt usikkert. Hjerneblødningen fra sidste år har sat sig sine spor.

Men han er ved godt mod og erklærer:

– Jeg kan ikke gå langt, men jeg træner hver dag, og det går fremad.

Det er vel egentlig meget godt at kunne sige, når man fylder 90 år lørdag den 27. juli. Det gør Poul A. Pedersen – eller bare PAP, som hurtigt blev navnet, da han startede sin militære karriere.

Fru Kirsten har sørget for kaffe og kanelsnegle, og hun er snart tilbage fra turen med parrets 13-årige ruhårede gravhund Alfred.

– Vi har altid haft gravhund – også i mit hjem, da jeg var barn. Som officer, som har haft med mange mennesker at gøre, er jeg interesseret i dem, der er lidt "anderledes" – dem, der ikke gør lige præcis det, man havde forventet, siger PAP om valget af hund.

Kirsten og PAP blev gift i Ny Kirke i 1961, og lige så længe har de boet på Dovreåsvej i Rønne. Lige ovenfor den strand, hvor de to mødte hinanden, hvorefter Kirsten droppede ideen om at rejse til Amerika og i stedet blev fru Pedersen. Hvilket PAP erklærer sig meget taknemmelig for.

De har to børn, Flemming og Jan, der begge er akademikere og bor i København, og de har et barnebarn.

Skulle have været isenkræmmer

På bordet ligger seks medaljer fra PAPs militære karriere, blandt andet Ridderkorset af Dannebrogsordenen. PAP fik ridderkorset i 1993, og han fortæller, at det var en dengang ung og genert kronprins Frederik, som han var ovre at takke.

– Jeg fik lyst til at tage medaljerne frem i dag, siger han.

Poul A. Pedersens familie kom fra Aarhus til Bornholm omkring 1900. Han er født i Krystalgade i Rønne og var enebarn.

– Da jeg var tre år kom der et stort tysk krigsskib, helt nyt, Gneisenau, og lå udenfor Rønne Havn. Det var lige inden krigen. Det var mit første møde med det militære, og det gjorde et stort indtryk.

Var det derfor, at du blev soldat?

– Det kan man sige.

– Men mine forældre havde andre planer. De drev Andreas Pedersen & Søn, som var en af de store isenkræmmere i Rønne, og de mente, at jeg skulle overtage forretningen. Selvfølgelig skulle jeg uddannes som isenkræmmer, og jeg tog min handelseksamen fra Rønne Handelsskole i 1954, fortæller Poul A. Pedersen.

40 år i Forsvaret

– Men så blev jeg indkaldt, og jeg faldt for militæret. Heldigvis, for nogle få år efter var det slut med mine forældres forretning, og mange andre forretninger af den størrelse, fortæller Poul A. Pedersen.

Det blev til en 40 år lang karriere i Forsvaret, inden han blev pensioneret som major i 1994. Undervejs nåede PAP rundt i det meste af Europa på opgaver for Forsvaret. Det var især i Tyskland, hvor han blandt andet var udsendt ved Bundeswehr for at undersøge, om det var noget for det danske forsvar at etablere et jægerkorps. Han blev selv uddannet enkeltkæmper i Tyskland.

Poul A. Pedersen steg i graderne, og efter ni år som officer kunne han søge ind til hjemmeværnet, hvor han i mange år var næstkommanderende i Det Bornholmske Hjemmeværn.

Han har som pensionist mange gange været ude at fortælle om blandt andet hjemmeværnets historie på Bornholm, og han er stadig en god fortæller, selv om sygdommen gør, at han nogle gange skal lede lidt efter ordene, og at den karakteristiske stemme har mistet lidt af sin kraft.

De politiske år

Poul A. Pedersen blev i 1990 medlem af Rønne Byråd, for Venstre.

Den politiske interesse blev der for alvor tid til at dyrke, da han blev pensionist. Han var også medlem af Bornholms Amtsråd i perioden 1994-97, og han fortsatte i Rønne Byråd frem til 2001. I det sidste år var det som medlem af de konservative.

– Jeg blev uvenner med den daværende venstreledelse, og så vendte jeg tilbage til konservative, hvor jeg faktisk var startet som næstformand for de konservative i Rønne.

– Men når man først er ude af politik, skal man lade være med at blande sig, forklarer Poul A. Pedersen den efterfølgende politiske tavshed fra hans side.

Mange interesser

Pensionisttiden er ellers blevet brugt på 10 år som formand for Foreningen Norden på Bornholm, på den store historiske interesse, hvilket blandt andet har resulteret i artikler i Jul på Bornholm, på den store have, på at gå i naturen med Kirsten og Alfred og på at rejse.

Det gamle Østeuropa var i mange år lukket land for Poul A. Pedersen. Men det har han og Kirsten siden taget revanche for. Mange rejser er gået til det gamle Østtyskland og til Baltikum, og i nogle år hjalp Kirsten og PAP en familie i Litauen ved at sælge deres ravsmykker på Bornholm.

Poul A. Pedersen erklærede sig for flere år siden bekymret for det danske forsvars evne til at forsvare sig, og han mener, at Rusland altid har været en trussel.

– Jeg kalder mig selv et "fremtrædende medlem af den kolde krig", griner han og tilføjer, at parret har mange venner fra Rusland og fra mange andre lande i øvrigt.

Fødselsdagen fejres med den nærmeste familie.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT