Natalia binder sin ukrainske og russiske familie sammen

Natalia binder sin ukrainske og russiske familie sammen
I Natalia Karpman Trudsøs pas står der, at hun er født i Sovjetunionen. Hun er født i Lviv, der er den grænseby mange ukrainere flygter til. Foto: Mette Holm Hansen
DAGENS NAVN | SVANEKE | ABONNENT | 11. AUG 2022 • 05:30
Mette Holm
Journalist
DAGENS NAVN | SVANEKE | ABONNENT
11. AUG 2022 • 05:30

Natalia Karpman Trudsø har familie i både Rusland og i Ukraine. Hun er bindeleddet mellem famlien, der ikke kan komme i kontakt med hinanden uden hendes hjælp. Trods det store pres, det er, klarer hun med stor succes at drive sin forretning Reflax fra Glastorvet i Svaneke.

 

Du har været på Bornholm i over 30 år, du er født i Lviv i Ukraine, men har også famlie i Rusland, hvordan er det under den nuværende situation?

– Jeg kom til Danmark i 1991, direkte til Bornholm. Jeg mødte min mand i Moskva, da han arbejdede for Ejnar Jensen og boede på Bornholm. Men dengang kom jeg fra Sovjetunionen, det står i mit pas, fødested Sovjetunionen, men jeg er født i Lviv i Ukraine, som er den by, man ser meget på tv. Lviv ligger på grænsen til Polen og er den by, mange flygter til. Min mors familie kommer fra Lviv, mens min fars familie er fra Kyiv, men mine forældre flyttede til Rusland, så jeg har fået min uddannelse der.

Efter 12 år på Bornholm startede du butik?

– Jeg startede i 2003, men til at begynde med var jeg lærer samtidig. I 2005 startede jeg på fuld tid kun med forretningen og flyttede til Svaneke. Først var jeg på Svaneke Torv, men i 2010 flyttede jeg til Glastorvet.

Du har familie i både Rusland og i Ukraine, hvordan er det?

– Min mor bor stadig i Rusland, og hende kan jeg desværre ikke se, det er en meget stor sorg. Situationen er sådan, at størstedelen af famlien bor i Ukraine, mens min mor og lillebror bor i Rusland. De kan ikke se hinanden og kan ikke kommunikere, så al kommunikation foregår gennem mig. Jeg følger situationen meget tæt og er også påvirket af det. Jeg har kontakt med min famlie i Ukraine.

Hvordan foregår jeres kommunikation?

– Hver gang der er faldet en bombe, så ringer de til mig, og så ringer jeg til min mor og siger, at de er udenfor fare og uskadte. Jeg havde aldrig troet, jeg skulle opleve noget som det her. Det kunne jeg ikke forestille mig. Mine forældre flygtede under 2. Verdenskrig fra Ukraine til Rusland, fordi de var besat af tyskerne, det er som om historien gentager sig. Det er meget skrækkeligt for min mor, hun har ikke mulighed for at komme væk.

Påvirker krigen din forretning?

– Da jeg startede det hele, foregik al min produktion i Rusland et sted 800 kilometer nordøst fra Moskva. Det fungerede, selv om det ikke var nemt at starte op, men jeg gjorde det også for området, som var inde i en god udvikling. Men tingene blev mere og mere besværlige, og til sidst havde jeg ikke mulighed for frit at kunne komme og designe og så videre. Det kulminerede under coronaen, hvor jeg ikke længere kunne sætte vareprøver i produktion, så vi valgte at flytte størstedelen af vores produktion til de baltiske lande. Vi omstrukturede vores produktion.

Med tanke på, hvad der sker i Rusland, er det vel meget heldigt, at I nåede at flytte produktionen?

– Vi startede i 2019 med at flytte produktionen, og det er faktisk den samme situation, som mange af mine kolleger nu gennemgår, at man flytter produktionen fra meget fjerne lande og tættede på. Henover årene har jeg fået mange nye samarbejdspartnere, jeg rejser meget ud i verden og er i mange forskellige lande.

Det vil sige, at din butik Reflax nu har varer fra mange forskellige lande?

– Ja, jeg er meget i Frankrig, der har mange små kunsthåndværkere, men jeg har også bornholmske kunsthåndværkere, for eksempel Eva Brandt og Hans Henning Pedersen. Jeg har fået nogle gode samarbejdspartnere i London, hvor jeg arbejder sammen med nogle vævere, så på den måde har jeg udviklet min butik til at være mere alsidig i forhold til i begyndelsen, hvor jeg fik mange af mine varer fra Rusland. Jeg betragter min forretning, som et sted, hvor jeg selv vil gå ind i, hvis jeg var på ferie, og jeg får mange positive tilkendegivelser fra kunder, som kommer her.

Hvordan er livet på Glastorvet?

– Livet på Glastorvet er virkelig fantastisk, og Svaneke er et fantastisk sted. Da jeg flyttede forretningen fra Snogebæk til Svaneke Torv, blev forretningen taget godt imod, og det blev endnu bedre, da jeg flyttede til Glastorvet. Vi har et godt samarbejde og sammenhold her, det er et godt sted at være. Jeg elsker at rejse, og jeg kan næsten have en fornemmelse af, at jeg er ude at rejse i løbet af sommeren, fordi der kommer så mange forskellige mennesker her.

 

 

Natalia Karpman Trudsø

61 år.

Bor i Svaneke.

Ejer Reflax på Glastorvet.

Har to voksne børn i København.