Mikkel fra revyen: 'Jeg knuselsker Bornholm'

Mikkel fra revyen: 'Jeg knuselsker Bornholm'
Mikkel Hilgart synes, Kylligemoderen er et helt specielt sted, og han har nydt at spiller revy midt i Almindingen. Pressefoto: Anders Beier
DAGENS NAVN | ABONNENT | 28. JUL 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
28. JUL 2023 • 05:30

Mikkel Hilgart har kendt revydirektørerne Gunvor Reynberg og Søren Hauch-Fausbøll, siden han var teenager. Til gengæld var revy helt nyt for ham. Da han fik tilbuddet om at være med i Bornholms Sommerrevy, besluttede han sig hurtigt, så han kunne få en sommer på Bornholm.

 

Hvordan blev du en del af Bornholms Sommerrevy?

– Den korte historie er, at Gunvor ringede sidste sommer og spurgte, om revy kunne være noget for mig. Så svarede jeg: "Det ved jeg ikke, men lad det komme an på en prøve." Den lange historie er, at jeg kender Søren og Gunvor fra ungdomsteater, jeg spillede. Noget, der hedder Eventyrteatret i København, hvor både Søren og Gunvor instruerede i forskellige omgange, da jeg var teenager. Så der kender jeg dem begge igennem, og jeg læste hos Gunvor, da jeg søgte ind på teaterskolen. Hende har jeg kendt, siden jeg var 14 år, og Søren instruerede en forestilling, da jeg var 15-16 år. Jeg kender dem fra gamle dage, derfor tror jeg, de tænkte på mig dengang.

Hvordan har det så været at træde ind i revygenren?

– Det har været meget lærerigt og på mange måder helt ukendt farvand. Nu er det seks år siden, jeg blev uddannet, og jeg har alligevel lavet lidt af hvert siden, men revy er en genre helt for sig selv. Det er meget særligt at spille en masse små sketcher, som alle skal være én ting, sjove, hvor jeg er vant til at lave fortællinger, der strækker sig over en til tre timer eller længere og forsvare en karakter. Det her er ind og ud af karakterer, hurtige kostumeskift, punchlines, timing og komik. Så det er virkelig færdighedsdisciplin. Vi er en lille revy, så vi gør mange af tingene selv. Det er dejligt at prøve, at vi har hænderne så meget nede i det hele, selv laver vores kostumeskift, og lige nu står jeg og lægger mine kostumer sammen til i aften. Det er dejligt analogt på en måde. Det er virkelig fint og en god oplevelse.

Hvor stor indflydelse har du som medvirkende på indholdet?

– Gunvor og Søren har det overordnede ansvar og vetoret, men både Clara og jeg har haft masser at skulle have sagt. Vi har også begge to skrevet tekster, som vi står med. I det arbejde, der ligger før Bornholm, hvor vi sidder og læser tekster igennem, har vi haft mulighed for at sige: "Den synes vi ikke er sjov", "Den kan vi ikke se os selv i" eller det modsatte. Så vi har haft meget at skulle have sagt, og de har givet os lang snor.

Hvornår og hvordan gik I i gang med arbejdet med årets revy?

– Vi mødtes første gang for et år siden og snakkede det igennem, hvad vi synes, er sjovt. En revy er særlig på den måde, at den skal opfange alt det, der har været i løbet af et år, så vi bliver nødt til at mødes flere gange hen over et år og samle sammen. Men vi er først rigtig begyndt at samle det, da vi kom her til Bornholm, hvor vi kunne være på scenen, havde kostumerne og så, hvad der kunne lade sig gøre helt praktisk. Så vi har været i gang hen over året, og så er det blevet intensiveret i månederne op til og kulminerede, da vi kom til Bornholm en lille måned før, vi havde premiere.

Hvordan er det så at optræde inde i Kyllingemoderen?

– Det er rigtig sjovt og en god og særlig oplevelse. Kyllingemoderen er et helt specielt sted, og det er i virkeligheden ikke et teaterrum. Det er en virkelig speciel oplevelse. Vi begynder med at spille i fuldt dagslys næsten, for man kan ikke mørklægge vinduerne. Det er ikke så tit, man gør det. Man kan se publikum på en helt anden måde, end man kan på en teaterscene, hvor det er mørkt. Normalt er det fedt at spille i mørke, for det er med til at lave et fokus mod det, der sker på scenen. Her kan publikum se hinanden, og vi kan se publikum, og det skaber en anden form for intimitet, som er særlig. Der er spisende gæster, og man kan gå op og tage en øl undervejs, så der er et liv omkring forestillingen, som er skønt. Og så ligger det fuldstændig vidunderligt. Det sted derude er helt vildt, og de gæster, jeg har haft på besøg fra Sjælland, som ikke kender Kyllingemoderen, siger, det er en kæmpe oplevelse at komme derud i skoven, og lige pludselig er der den kro og det hus. Det er meget særligt.

Hvordan får du energi til at stå på scenen næsten hver dag?

– Jeg sover 10 minutter til middag klokken 16 og spiser min aftensmad klokken 17.45. Så varmer jeg op i bilen på vej ud til Kyllingemoderen, og så går vi derude og synger lidt for at varme op, snakker ting igennem og kommer eventuelt med noter eller deler erfaringer, vi har gjort os forestillingen forinden, og så plejer det at komme helt af sig selv.

Hvad har du ellers brugt din sommer på Bornholm til?

– Jeg bor i Gudhjem. Ellers har jeg gået mange ture og haft familie og venner på besøg. Det er ikke så meget sommerferie, det bliver til i år. Vi har lige holdt tre dages pause på revyen, så det har været tre intense dages sommerferie. Jeg har været en håndfuld gange rundt om Hammerknuden og i Paradisbakkerne. Jeg har sat mig for at få set så meget af Bornholm som overhovedet muligt, mens jeg er her. Det er det, dagene er gået med: Mange ture i smuk natur. Da Gunvor ringede, tror jeg ikke, jeg tænkte mig om i fem minutter, for jeg knuselsker Bornholm, så det med at bruge en hel sommer her, lød for godt til, at jeg kunne lade den chance gå forbi.

Hvad skal du lave, når revyen slutter?

– Vi slutter næste fredag. Så tager jeg til København, og så starter jeg ugen efter på Nørrebro Teater, hvor vi skal lave en farce, så det er lidt i samme familie. Farcen er ikke så langt fra revyen. Den hedder "Vi betaler ikke". Det er en gammel Dario Fo-komedie, en satirisk behandling af inflationskrisen, der lige har været. Den skal instrueres af Joy Maria Frederiksen, som mange måske kender fra Cirkusrevyen, som hun har instrueret i mange år. Det starter jeg på, lige når vi er færdige her, så jeg går og læser manuskripter og gør klar til det.

Og hvad med næste sommer, vender du tilbage til Bornholms Sommerrevy 2024?

– Det har jeg ikke hørt noget om, men hvis ikke på brædderne, så kunne det sagtens være, at jeg pludselig går en tur på et klippeskær et eller andet sted.

 

Mikkel Hilgart

31 år

Har en kæreste

Bor i København



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT