Margrethe Kjellberg fylder 60: Jeg blev hende, der lukkede skolerne

Margrethe Kjellberg fylder 60: Jeg blev hende, der lukkede skolerne
DELUXE | ABONNENT | 29. SEP 2022 • 05:30
DELUXE | ABONNENT
29. SEP 2022 • 05:30

Margrethe Kjellberg blev kromutter efter fire år i den politiske boksering. Nu fylder den tidligere efterskoleforstander 60 – og afslører, at hun har meldt sig ind i et nyt parti.

 

På lørdag fylder tidligere efterskoleforstander og S-politiker Margrethe Kjellberg 60 år.

Margrethe Kjellberg voksede op i Østerlars som den yngste i en søskendeflok på fire. Faren var traktorforhandler med smedeværksted.

– Nå, du er Anders Jensens yngste datter, sagde folk, når jeg præsenterede mig. Min mor var hjemmegående og ordnede kontor.

Margrethe Kjellberg tager imod hjemme i huset, som hun deler med ægtemanden Frits Kjellberg. Her er højt til loftet, kunst på væggene og udsigt til havet.

– Der er mange sejlere, der går på grund derude, siger Margrethe Kjellberg og peger på vandet mellem Nebbe Odde og Antoinette.

– Når det er lavvande, er det meget lavt. Man får lyst til at stå med et stort horn og trutte, når man kan se, de sejler lige mod revet, siger hun og vinker med armene over hovedet.

Mødte Frits på Sølvknappen

De runde tal står i kø i år. Margrethe Kjellberg har lige været til 40 års studenterjubilæum.

– Det var mærkeligt, og normalt prøver jeg at slippe ud af den slags. Men jeg har en kro, så jeg tænkte, vi kan altid sidde deroppe og få noget mad. Men så blev vi kun syv, og så holdt vi det bare herhjemme. Det blev en meget, meget hyggelig eftermiddag, erkender Margrethe Kjellberg.

Margrethe Kjellberg er boomer. Født i 1962 med adgang til gymnasiet og de videregående uddannelser. Sidstnævnte tog hun imidlertid i sit eget tempo. Først blev hun uddannet husholdningslærer fra Suhrs Husholdningsskole i 1985.

– Jeg havde tænkt, at jeg skulle have nogle år i København, men så mødte jeg Frits på Sølvknappen i 1986.

De blev gift og fik sønnen Rasmus, som i dag er 30 år, og Margrethe fik job som underviser på håndværkerlinjen på Bornholms Efterskole. Det var i 1987. I 1996 blev hun forstander og var det, indtil hun stoppede i 2016.

Opkaldet fra Winni Grosbøll

Efter Bornholms Efterskole fik Margrethe Kjellberg job på Røde Kors' flygtningecenter i Rønne. Først som funktionsleder, så som regionsleder.

– Da det var lukket ned efter to år, tænkte jeg: Nu er det på tide at prøve drømmen af.

Margrethe Kjellberg har altid haft en drøm om at få sin egen restaurant, og den drøm gik i opfyldelse, da hun i 2018 købte Skipperkroen i Tejn. Men inden da skulle hun lige prøve kræfter med noget lokalpolitik.

På det tidspunkt hed det politiske tilhørssted Socialdemokratiet.

– Jeg var ikke medlem af partiet, men jeg kendte Winni (Grosbøll, daværende borgmester, red.) fra mit job, og hun ringede en dag i 2014 og sagde: Du, Margrethe, kan du ikke stille op?

– Jeg var inspireret af hendes politik. Jeg syntes, hun var dygtig. Og spændende at arbejde sammen med.

Det var på det tidspunkt kendt i kommunen, at Margrethe Kjellberg havde haft stor succes med at indføre nye digitale læringsmiljøer på efterskolen, og Winni Grosbøll stod og manglede en profil fra skoleverdenen, som ikke nødvendigvis kom direkte fra folkeskolen. Margrethe Kjellberg fandt senere ud af hvorfor.

Skolelukningerne var rigtige

Hun stillede op til valget i november 2014 og blev valgt ind. Dagen før konstitueringen blev Margrethe Kjellberg ringet op af Winni Grosbøll, der bad den nyvalgte og politisk uerfarne partifælle om at sætte sig i spidsen for børne- og skoleudvalget.

– Det var vildt. Og jeg vidste jo godt, hvad hun ville. Opgaven var jo at lukke de her skoler, siger Margrethe Kjellberg.

I 2013-14 var regionskommunen i gang med en større spareøvelse, der blandt betød lukning af skolen i Svaneke, Mosaikskolen i Østerlars, Vestermarie Skole og Østre Skole i Rønne.

Det er mere populært at være kromutter end at lukke skoler, konstaterer Margrethe Kjellberg, der ikke blev genvalgt i 2018.

Hun fastholder dog, at beslutningen om at lukke de små skoler var rigtig.

– Jeg besøgte min gamle skole i Østerlars i begyndelsen af perioden, og den var nedslidt, og klasseværelserne var små. Det faglige niveau var for lavt. Folk flyttede deres børn ud på privat- og friskoler.

Opgaven var ikke uden personlige omkostninger for den eksekverende politiker, nikker Margrethe Kjellberg.

– Alt det lort man får i hovedet, trusler, bemærkninger om hvor dum man er. Jeg fik nogle ubehagelig nogen. Jeg kom ind udefra. Og jeg blev hende, der lukkede skolerne. Men jeg gjorde det ud fra den betragtning, at vi betingede os, at nogle af de penge, vi sparede, de skulle gå tilbage til skolerne igen, så vi kunne lave alle de her undervisningsmiljøer og få dem bygget om, så man kunne holde ud at være der.

Da valget i 2018 nærmede sig, blev Thomas Thors til Margrethe Kjellbergs store overraskelse kørt i stilling som spidskandidat af det socialdemokratiske valgapparat sammen med Winni Grosbøll. Thomas Thors var på det tidspunkt 69 år og på vej ud af politik.

– Jeg blev ikke prioriteret i valgkampen i 2018. Jeg tænker, at det var, fordi Thors gerne ville beholde sin bestyrelsespost i Rønne Havn, og Winni Grosbøll havde måske brug for en kattelem, og jeg bebrejder hende ikke. Men jeg blev ofret der, konstaterer Margrethe Kjellberg med henvisning til Grosbølls exit fra bornholmsk politik i slutningen af 2020.

Vindheksene i Tejn

Margrethe Kjellberg røg ud af kommunalpolitik på samme måde, som hun kom ind. Hurtigt og usentimentalt. Kjellberg betegner sig selv som et pragmatisk og handlingsorienteret menneske. Men brutaliteten i den politiske verden kom alligevel bag på hende. Efter ikke særlig lange overvejelser meldte hun sig ud af Socialdemokratiet.

Nu er hun kromutter i Tejn og på vej mod de 60. Efter fire år i den politiske boksering var det egentlig planen, at Margrethe Kjellberg skulle tage den med ro i et års tid. I stedet satte hun sig ud i bilen og kørte ud for at finde en restaurant, hun kunne købe. Hun nåede blandt andet at kigge på Amtsmandsgården i Rønne, Æblehaven i Snogebæk og Louisekroen i Bølshavn, inden valget faldt på Skipperkroen i Tejn.

– Det var tilpas forfaldent, siger Margrethe Kjellberg.

Hun lod sig ikke skræmme af byens udprægede tegn på forladthed.

– Det blæser jo altid lidt ned ad hovedgaden i Tejn. Det var lige før vindheksene fór ned ad gaden, da jeg gik og ryddede op der i foråret, det virkede lidt som en forladt cowboy-landsby.

Da det blev sommer, begyndte der at ske noget, siger Margrethe Kjellberg.

– Husene blev renoveret, og folk begyndte at købe de der fleksboliger. Og det er gode kunder. De kommer nu, i efteråret og vinteren, de vil gerne være en del af Tejn.

Har meldt sig ind i et nyt parti

De seneste år er der kommet flere iværksættere til Tejn. Smedjen, Penyllan, Brødre. Næste år åbner Kalas-familien Isværket på den yderste mole. Børnefamilierne er også begyndt at indtage området, tiltrukket af den forholdsvis lave kvadratmeterpris. Skipperkroen er med andre ord på vej til at blive en god forretning.

Men hvis Margrethe Kjellberg skal gøre status efter fire år som kromutter, er det med blandede følelser.

– Jeg er i bund og grund et socialt menneske og det er ensomt at have sit eget. Fra min tid i skoleverdenen og fra ledelsesarbejdet har jeg været vant til at have nogen at sparre med. Hvor man smider noget op i luften, man kigger, vurderer, og man analyserer. Det er jo ikke det samme som, at man træffer en beslutning. Hvis man lufter en tanke overfor personalet i restaurationsbranchen, så tror de, man skal gøre sådan. Det er en anderledes, meget konkret ledelsesform.

Samtidig bliver tiden mere kostbar med alderen, siger Margrethe Kjellberg.

– Da jeg blev 50, sagde jeg til mig selv: nu skal jeg huske at prøve noget andet. Nu fylder jeg 60. Så skal man til at prioritere endnu hårdere.

De fire år i kommunalbestyrelsen fra 2014-2018 er måske ikke det sidste, vi har set til den tidligere formand for børneskoleudvalget. Margrethe Kjellberg afslører på vej ud af døren, at hun lige har meldt sig ind i et nyt parti.

– Det er for tidligt at sige hvilket, siger hun og lader eventuelle hypoteser hænge i luften.

Fødselsdagen fejres i København, men fødselaren ved ikke hvor.

– Det bliver en overraskelse. Men det er bare mig, min mand og min søn og min svigerdatter. Og så holder jeg en fest på kroen i slutningen af oktober.