Mærketøj koster en 10'er ekstra

Mærketøj koster en 10'er ekstra
Vivi Westh er frivillig i Red Barnets genbrug i Rønne. Hun nyder det sociale fællesskab med de andre frivillige og kontakten med de glade kunder. Foto: Anna Holm
DAGENS NAVN | ABONNENT | 6. JUN 2023 • 05:30
Anna Holm
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
6. JUN 2023 • 05:30

Vivi Westh på 64 år har arbejdet som sygeplejerske hele sit arbejdsliv. Nu er hun efterlønner og frivillig i Red Barnets genbrug i Rønne.

Hvorfor startede du som frivillig i Red Barnets genbrugsbutik?

– Dengang jeg gik på efterløn, synes jeg, at jeg havde lyst til at lave noget frivilligt arbejde. Jeg har været sygeplejerske hele mit liv, så det skulle være noget helt andet end at arbejde med syge mennesker. Jeg tænkte, at det her med at arbejde med børn, legetøj og kunder ville være meget livsbekræftende. Det er en hel anden verden for mig at skulle stå og ekspedere - det har jeg aldrig gjort før. Det tiltalte mig også at kunne yde en indsats som frivillig, og så kendte jeg nogen, der var hernede i forvejen.

 

Hvornår startede du som frivillig, og hvordan har det været?

– Jeg startede i august 2022, og det har jeg været glad for, man møder nogle helt andre mennesker, end dem jeg tidligere har været i berøring med før i mit arbejdsliv. Vi frivillige har et godt sammenhold, og det er hyggeligt at snakke med kunderne. De er glade, når de kommer ind og finder et godt tilbud.

 

Hvad oplever du, at kunderne går efter her i butikken?

– Det er mest småbørnsfamilier, der går efter babytøj, og det har vi meget af, fordi det bliver jo aldrig rigtig slidt. Det er også bedsteforældre og børnefamilier generelt, der går efter tøj og legetøj. Vi får også meget ros, fordi vi vasker alt tøjet og stryger det, så det altid ser præsentabelt ud i butikken. Der lugter ikke sådan af genbrugsbutik, så det er også en tilfredsstillelse at få at vide, at butikken ser ordentlig ud.

 

Hvor stor en del af dit arbejde er administrativt, og vasker du også tøj?

– Ja, det gør vi alle. Det skiftes vi til. Vi starter med at vaske om morgenen, så stryger vi i vores strygerum, og så sætter vi prismærker på, alt imens vi har kunder i butikken. Vi har en prisliste fra Red Barnet, som vi bruger. Det er en landsdækkende prisliste, som vi går efter. Vi har også en liste med navne på mærketøj, så kommer der en 10'er ekstra oveni.

– Vi grovsorterer meget. Hvis tøjet har pletter på, prøver vi at få det væk, men hvis ikke vi kan det, kommer tøjet i kategorien godt tøj, som går til Ukraine. Vi kan ikke sælge tøj med pletter på her i butikken, men meget er alligevel for godt til at smide ud. Vi har også en sy-dame, der udelukkende reparerer tøj og syr knapper i og får tingene til at se godt ud. Men der er også tøj, som vi er nødt til at køre til Bofa.

Har du en fornemmelse af, om folk handler her på grund af bæredygtighedstanken, velgørenhed, eller fordi det er billigt?

– Jeg tror, at det er en blanding af det hele. De synes jo, at det er synd at smide godt tøj væk, og så er det billigt og bæredygtigt. Vi spørger dem ikke, men det er det, vi fornemmer. Der er rigtig meget lækkert tøj her.

 

Hvad kan du sige til dem, der gerne vil aflevere tøj eller arbejde her som frivillig?

– Vi har aldrig sagt nej til frivillige. Vi er snart 30 frivillige, men vi mangler altid flere. Vi har jo lukket om onsdagen, så hvis vi bliver lidt flere, kan vi åbne om den dag også, og det gør vi måske hen over sommeren.

– Vi tager også imod alt tøj. Nu mangler vi for eksempel tøj til de helt små piger, størrelse 50-60. Så kan vi kontakte de andre Red Barnet-butikker, og så kan vi få sendt noget herover, som de har for meget af. På den måde hjælper de større butikker ovre os her på Bornholm.

Har du haft nogle sjove oplevelser hernede?

– Vi har haft mange livsbekræftende oplevelser dengang alle dem fra Ukraine kom. De skulle have alt tøj gratis. De var jo superlykkelige over, at de kunne få tøj til deres børn. De kom bare ind og viste med deres pas, at de var fra Ukraine. De var så taknemmelige for alt det, de fik og følte sig godt hjulpet på vej, og det var dejligt at se. De måtte også tage et stykke legetøj per barn. Dem har vi ikke længere, men dem fra kvindekrisecentret kommer her stadig og får gratis tøj.