Lokal ildsjæl nomineret til pris

Lokal ildsjæl nomineret til pris
Sussie Holmtoft er nomineret til prisen 'Årest Fællesskabet' for sit engagement med at bruge mad til at skabe fællesskaber for børn og unge. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 22. SEP 2022 • 15:11
NYHED | ABONNENT
22. SEP 2022 • 15:11

Sussie Holmtoft har i mange år arbejdet med madlavning og undervist madskoler for folk i alle aldre. Hun er nu nomineret til prisen 'Årets Fællesskaber' for sit arbejde med børn og unge.

 

Mad og fællesskaber kan noget helt særligt sammen. Det mener Sussie Holmtoft, der i mange år har arbejdet med at undervise børn og unge i madlavning og madmod og den vej igennem skabe fællesskaber.

Og nu er hun nomineret til prisen 'Årets Fællesskaber' ved Arlas årlige prisuddeling Generation Food Award. Hun er nomineret for sit bankende hjerte for mad, børn og fællesskaber, og prisen er en hyldest til de ildsjæle, der bruger maden og måltidet til at skabe stærke fællesskaber blandt børn og unge.

– Jeg bliver ydmyg og stolt og glad over den anerkendelsen, det er at blive nomineret. Og når jeg siger anerkendelse, mener jeg det frivillige arbejde i både 4H, madskoleregi og Det Levende Køkken i Østermarie. Så det er noget af et skulderklap, vil jeg sige, og det er jeg meget meget glad for, siger Sussie Holmtoft til Tidende.

– Men det er jo kun en nominering, og der er sikkert mange, der gør det her, tilføjer hun.

Hendes arbejde og indsats er da også blevet bemærket af andre. Hun fortæller, at flere tidligere og nuværende kollegaer og samarbejdspartnere har kontaktet hende for at få hendes tilladelse til at indstille hende til prisen.

– Jeg er blevet ringet op af mange forskellige mennesker, der ville høre, om det er i orden, de nominerer mig. Jeg er jo bare et almindeligt menneske, så den skulle jeg lige sluge.

Mad og fællesskaber

Sussie Holmtoft er uddannet skolelærer, men hun har i de seneste 15 år arbejdet som konsulent ved 4H Bornholm. Sideløbende har hun undervist skoleklasser i Det Levende Køkken i Østermarie, som hun selv var idékvinden bag at starte i 2013. Hun har arbejdet med mange forskellige grupper og holdt madskoler for både familier, ældre og børn og unge, og det er hendes arbejde med sidstnævnte, der har sikret hende nomineringen.

Hvordan oplever du, at mad er fællesskabende?

– Fra det øjeblik mennesker træder ind i køkkenet, er det tit, at man er lidt genert. Men så skal man arbejde med squash, linser eller krydderurter, og så begynder snakken meget hurtigt om det, der foregår. Genertheden forsvinder hurtigt, for der er nogle ting på bordet, man skal arbejde med. De barrierer falder, og det gør, at man tør eksperimentere, for det er jo bare et køkken, og vi laver bare mad, fortæller hun.

– En ting, jeg bruger meget krudt på med børn, er, at vi smager sindssygt meget ude i køkkenet. Er der salt nok, skal der flere krydderurter i? Det er et eksperimenterende køkken, hvor vi prøver ting og sager af, og det er en måde at blive mere modig.

Sussie Holmtoft, der tidligere har arbejdet som skolelærer, har altid i sin undervisning brugt maden meget.

– Nogle børn har meget nemt ved at lære dansk eller regning, og hvis man hjælper hinanden, bliver det hurtigt et stærkere panel. Men nogen børn har meget svært ved tingene, som blomstrer på madlavning eller håndarbejde. Så bruger man det som fokuspunkt til at aflaste og afhjælpe på andre områder. Mad og fællesskaber kan noget helt særligt. Det er ens pligt at kunne hjælpe, hvor man kan, og jeg kan hjælpe folk i det her køkken og kan åbne nogle propper til noget andet.

Hun er en ildsjæl

Der er i alt otte priser til Generation Food Award 2022. Og formålet er at hylde de lokale ildsjæle, der gør en særlig indsats for at inspirere børn og unge til sunde og bæredygtige madvaner. Sussie Holmtoft ved ikke, hvor mange der er nomineret på landsplan.

Om Sussie Holmtoft har direktøren for Arla Fonden, Sanne Vinther, der også er formand for juryen, udtalt i en pressemeddelelse:

“Gennem maden og måltidet skaber Sussie fællesskaber blandt børn og unge og store dele af Bornholms befolkning. Hun er en ildsjæl, som fortjener stor tak for sit engagement i børns trivsel og forhold til mad. Der kan ikke komme nok af hendes slags."

Prisen uddeles og offentliggøres mandag den 3. oktober på Rådhuspladsen i København.

 

 

Generation Food Award

• Formålet er at hylde dem, der gør noget særligt for at skabe gode madvaner blandt børn og unge

• Prisuddelingen blev holdt første gang i 2020, og kategorierne har skiftet de forskellige år

• I år er de otte kategorier: Årets børnepris, årets stjerneskud, årets råvareinspirator, årets butikspioner, årets madformidler, årets madspildshelt, årets fællesskaber og årets madsjæl.

• Award-partnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens arbejde

Kilde: arla.dk