Lasse fejrer kæmpe sejr med vandretur på 1.000 kilometer

Lasse fejrer kæmpe sejr med vandretur på 1.000 kilometer
Lasse Bøgh klarede fedtlever og skal nu på en meget lang vandretur. Pressefoto.
DAGENS NAVN | ABONNENT | 23. JUN 2022 • 05:45
Jakob Marschner
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
23. JUN 2022 • 05:45

Ikke kun mennesker med alkoholproblemer bliver ramt af fedtlever. Den aktive kajakroer Lasse Bøgh fik konstateret sygdommen, da han var 27 år og var blevet uddannet sygeplejerske på Bornholm. Men han fik styr på sin lidelse, og nu fejrer han det med en næsten 1.000 kilometer lang vandretur. 

Hvordan startede hele den historie, der nu vil sende dig ud på en lang vandretur?

– En sommerdag for to år siden roede jeg i kajak fra Thurø til København over fem dage. Det var solskin, og det gik rigtig godt, da jeg bliver ramt af et meget slemt anfald af nældefeber midt i Køge Bugt. Jeg fik lyst til at hoppe direkte ud i det kjolde vand, bare for at lindre smerterne.

– Jeg kom i land og kom med det samme til læge, hvor jeg fik taget en blodprøve. Derfra blev jeg sendt videre til udredning.

– Udredningen viste, at min lever er meget belastet, og at den ophober alt for meget fedt. Lægen sendte mig videre til Rigshopsitalet, hvor jeg blev udredt over nogle måneder.

– Det var ikke akut, men der skulle gøres noget. Jeg fik at vide, at der skulle en ny lever til, hvis min tilstand først var blevet opdaget om 10 år.

Hvad føler man i sådan en situation?

– Jeg tror, at jeg var rystet. Jeg troede først,at den eneste vej var en levertransplantation. Der var helt klart nogle dage, hvor jeg var helt nede i kælderen. Men jeg blev fyldt af kampgejst, da jeg fik at vide, at jeg selv kunne gøre noget.

– Der er ikke udviklet medicin mod fedtlever, men man kan spise sundt, følge kostrådene og spise masser af grønt. Det gjorde jeg, og jeg havde min kæreste omkring mig. Det betød også meget, da jeg læste (den amerikanske coach og foredragsholder, red.) Chris MacDonalds bog "Ikke til forhandling". Den satte nogle tanker i gang om kost, søvn og motion, og at jeg virkelig kunne gøre noget.

Hvordan har du det i dag?

– Jeg er ikke helbredt, og jeg vil altid skulle gøre en hel masse ting anderledes, end jeg plejede. På den måde er min sygdom ligesom diabetes. Jeg kan ikke gå tilbage til min tidligere måde at leve på. Men jeg har det godt.

Hvad gør du nu for at fejre det?

– Jeg har tænkt mig at vandre en rute, der hedder GR 10 fra det sydlige Frankring hen over Pyrenæerne. Det er en tur på omkring 950 kilometer med en hel masse stigning, faktisk omkring 55.000 højdemeter. Jeg har sat to måneder af til turen.

– Det bliver den tur, fordi Chris MacDonald har vandret den tur. Så tænkte jeg, at det vil jeg også.

– Jeg flyver på lørdag, og min plan er at gå det meste af turen alene. Min gode ven Daniel fra sygeplejerskestudiet på Bornholm kommer ned og går en uge sammen med mig midtvejs. Og så går min kæreste med mig de sidste dage frem til mål.

 

Lasse Bøgh

29 år, vokset op på Thurø.
Uddannede sig til sygeplejerske på Bornholm.
Langdistanceroer i kajak, tidligere kendt som "Kajak-Lasse".
Bor i København, sygeplejerske på Frederiksberg Hospital.Har en kæreste, ingen børn.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.