Johanne var en igangsætter

Johanne var en igangsætter
Johanne Thirslund, der var selvlært som kunstner, har udstillet mange steder og vundet priser for sin kunst. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
MINDEORD | ABONNENT | 22. FEB 2024 • 16:10
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
22. FEB 2024 • 16:10

Johanne Thirslund stod blandt andet bag kunstnergruppen 4D.

Pædagog og billedkunstner Johanne Thirslund, Svaneke, er død, 75 år.

Johanne Thirslund voksede op i Gladsaxe. Hendes far døde, da hun var fem år, hvorefter hun var alene sammen med sin mor og to yngre søstre.

Johanne Thirslund uddannede sig til pædagog på Seminariet for Småbørnspædagoger i Teglgårdsstræde i København. Her mødte hun sin mand, Ulrich Krenchel, og de nåede at være sammen i 55 år.

– Vi var progressive, og vi boykottede eksamen, fordi vi syntes, det var noget pjat. Det gjorde, at vi i en del år fik en pædagogløn minus syv procent, fordi vi ikke blev anerkendt som uddannede pædagoger, selv om vi havde papir på, at vi havde fulgt undervisningen.

– Johanne fik en gang skudsmålet, at hun var byens mest kompetente "minus syv-procenter", fortæller Ulrich Krenchel.

Faldt for Christiansø

Parret bosatte sig på Østerbro og fik to børn – Tuf og Misja.

– Jeg begyndte at arbejde som skuespiller og lavede teater, og jeg kunne som medlem af Skuespillerforbundet leje feriehuset Ravelinen på Christiansø, så der var vi nogle gange udenfor sæsonen. Folk sagde, at der også var fantastisk om sommeren, og så begyndte vi at komme på teltpladsen. Vi har været der i hver eneste sommer i 35-40 år, siger Ulrich Krenchel.

– Det blev stadigt sværere for os at komme tilbage til København, når vi havde været på Christiansø. Så vi flyttede til Bornholm, som var det nærmeste, vi kunne komme Christiansø. Vi købte en gård på Oksemyrevejen i Ibsker, hvor vi boede i 21 år, og nu har vi boet i Svaneke i 13 år.

Johanne Thirslund har i al den tid skiftedes mellem at male og at være pædagog. Hun har arbejdet forskellige steder på Østbornholm og arbejdede til slut i Naturbørnehaven Lillegryn, hvor hun efter at være gået på pension kom som frivillig i to-tre år for at læse op for børnene.

Produktiv kunstner

Johanne Thirslund var en produktiv kunstner. Hun udstillede blandt andet på Kaffeslottet i Gudhjem og var flere gange blandt de kunstnere, der blev udvalgt til den censurerede udstilling i Svanekegaarden.

Hun var samtidig en igangsætter på flere områder. Hun var med til at starte en gruppe af kunstnere, som kaldte sig Mejeristerne, fordi deres første udstilling var på det gamle mejeri i Pedersker. For 15 år siden stod hun bag etableringen af kunstnergruppen i Væksthuset 4D i Svaneke, og hendes sidste udstilling blev netop med 4D.

Johanne Thirslund har også udstillet sammen med sin mand og datteren Misja, der er uddannet på kunstakademiet.

– Vi har sunget sammen i Svaneke-Ibsker Kirkekor, og Johanne var blandt de frivillige, der holder Rådhushaven i Svaneke, siger Ulrich Krenchel.

Johanne Thirslund efterlader sig sin mand, to børn og fem børnebørn.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT