Jørgen er i spidsen for en gammel forening i fremgang

Jørgen er i spidsen for en gammel forening i fremgang
Jørgen Dam gik på pension for to år siden og bruger nu tiden på blandt andet sine to formandsposter – for Bornholmerforeningen og Hjemstavnsbyen, hvor han også står for udlejningen. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 23. NOV 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
23. NOV 2023 • 05:30

Bornholmerforeningen for Hillerød og omegn er en af dem, man kan møde med en stand på julemarkedet "Bornholm kommer til Hillerød" den 2.-3. december.

Hvor kommer du fra?

– Jeg er født og opvokset i Klemensker, hvor jeg har levet den første tredjedel af mit liv. Det var et klassisk arbejderhjem, så jeg er vokset op med 1. maj møder, møder i Socialdemokratiet og fagforeningen. Mine forældre havde i nogle år fagforeningskontor i kælderen.

Hvornår flyttede du fra Bornholm?

– Jeg flyttede i 1977, efter studentereksamen og værnepligt, for at uddanne mig til programmør.

– Jeg har arbejdet i næsten 45 år i it-branchen med base i København, heraf i de sidste 39 år i forskellige amerikanske softwarefirmaer. Da jeg gik på Klemensker Skole, havde jeg havde ikke drømt om, at jeg skulle få det fantastiske arbejdsliv. Jeg har haft kollegaer og kunder i alle verdensdele.

 

Hvordan kommer Bornholmerforeningen for Hillerød og omegn ind i billedet?

– Jeg havde flygtigt hørt om bornholmerforeningerne, men tidligere havde jeg hverken tid eller interesse for det.

– Men så var der en af mine gamle skolekammerater og min gamle historielærer fra gymnasiet, Finn Ole Nielsen og Ebbe Gert Rasmussen, der skulle være foredragsholdere i foreningen. Det læste jeg i avisen, og så begyndte jeg at komme i foreningen.

– Jeg havde været medlem i et år, så var jeg pludselig med i bestyrelsen, og nu jeg har været formand i snart 10 år.

– Det er super skægt. Vi har en rigtig fin bestyrelse, og vi laver seks-syv hyggelige arrangementer per vintersæson.

Den 2.-3. december har I en stand på julemarkedet "Bornholm kommer til Hillerød" i Royal Stage (Frederiksborgcentret) – hvorfor har I det?

– Det er femte gang, vi er med. Vi har skaffet mange nye medlemmer ved at være der, fordi vi træffer mange folk, vi ikke kender i forvejen. Det er et godt sted, for der kommer måske 3.000 mennesker i løbet af weekenden.

 

Hvordan går det med medlemstallet?

– Vi har øget medlemsskaren hen over de 10 år, så vi nu er 225 medlemmer. Det havde jeg ikke ventet.

– Men vi gør også en del for det, blandt andet med spændende arrangementer med som regel kendte bornholmere. Sidste år kom der for eksempel rigtig mange til et foredrag med Lars Kærulf Møller, og vi oplever også, at man meget gerne vil holde foredrag hos os.

Er alle 225 medlemmer bornholmere?

– Njah. Vi udelukker ikke nogen. I gamle dage skulle man være født på Bornholm for at blive medlem. Men det krav har vi droppet. Hvis man synes, at man har en interesse for Bornholm og føler, at man har en tilknytning til øen, kan man være med.

– Vi har det hovedprincip for vores arrangementer, at de skal have noget med Bornholm at gøre. Det er bredt formuleret, og der er vide grænser for, hvad det kan være.

I skriver på bornholmerforeningens hjemmeside, at da foreningen blev stiftet i 1942, var det blandt andet fordi det i krigsårene var problematisk at komme hjem til fødeøen for bornholmere, der var flyttet "over" for at finde et arbejde eller få en uddannelse. Derfor opstod behovet for at møde andre bornholmere. Hvad er det, der gør, at foreningen i 2023 stadig har en berettigelse og kan trække så mange mennesker?

– Jeg tror, at folk føler en tilknytning til hjemstavnen, selv om de har boet udenfor Bornholm i 40-50-60 år. De føler sig tiltrukket af det, vi kan tilbyde i vores forening. Når vi mødes, snakker vi lidt bornholmsk, og vi synger bornholmske sange, vi har bornholmske foredragsholdere og bornholmsk musik.

Nu er det måske en fordom, men jeg kunne forestille mig, at det er de lidt ældre, der er medlemmer af foreningen?

– Haha. Det er bestemt ingen fordom. Jeg tror ikke, at vi har mange medlemmer under 60, og gennemsnitsalderen er over 70. Det typiske medlem er nok en som mig selv. Det er noget, man får interesse for, når børnene er flyttet hjemmefra, og man får lidt mere tid til at tænke over tingene og skal finde på noget andet at lave, når man ikke længere går på arbejde.

– Det er kendetegnende for alle syv bornholmske hjemstavnsforeninger (fem på Sjælland, en på Fyn og en i Jylland).

 

Hvad er dit forhold til Bornholm i dag?

– Mens jeg var erhvervsaktiv, var jeg hjemme hos mine forældre to-fire gange om året.

– Jeg kommer lige så ofte i dag, på forlængede weekender, hvor jeg ser kendte steder og hilser på familie og venner. Efter at jeg er begyndt i foreningen, føler jeg en tættere tilknytning til Bornholm. Man bliver præget af stemningen.

– Jeg læser Bornholms Tidende hver eneste dag for at følge med i, hvad der sker på Bornholm.

Hvor bor du?

– Jeg har boet to-tre steder i hovedstadsområdet. For godt 20 år siden var jeg så heldig at møde min nuværende hustru, Lone. Hun ville ikke flytte fra Fredensborg, så jeg var nødt til at flytte hertil. Men det passede mig fint.

– Jeg har to børn, og hun har to, og vi har tilsammen ni børnebørn.

Jørgen Dam

68 år, pensionist.

Formand for Bornholmerforeningen for Hillerød og omegn og for Hjemstavnsbyen Svaneke (som rummer 19 feriehuse og ejes af hjemstavnsforeningerne i København, Hillerød, Roskilde og Helsingør).



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT