Jin fra Sydkorea laver møbler i Østerlars

Jin fra Sydkorea laver møbler i Østerlars
Jin Choi med sit udstillingsstykke i amerikanske valnøddetræ, der er inspireret af det koreanske sidebord soban. Foto: Line Søndergaard Hansen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 17. MAR 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
17. MAR 2023 • 05:30

For fem år siden kom møbelsnedkeren Jin Choi til Bornholm fra Canada. Han arbejder i træ og laver blandt andet specialdesignede køkkener, og så har netop færdiggjort et sidebord, han skal udstille i regi af sammenslutningen for kunst og kunsthåndværk på Bornholm, Acab, som han for nylig er blevet medlem af.

Fortæl lidt om, hvad du laver …

– Jeg designer og laver træbaserede møbler. Jeg deler værksted med og arbejder med Klaus Elkær, hvor vi laver specialdesignede køkkener og andet indendørs design.

– Og for nylig lavede vi noget i Gudhjem på Oluf Høst museet, hvor vi af arkitekten var blevet bedt om at lave et bord til receptionen og nogle skabe.

Laver I også ting til private kunder?

– Ja, meget køkkener. Vi er for eksempel lige ved at færdiggøre noget til et sted i nærheden af Pedersker.

– Vi arbejder fra Østerlars Møbelsnedkeri, så vi er tæt på savværket, så vi brugte lokalt bornholmsk træ til det.

Bruger I tit lokalt træ?

– Ja, bornholmsk kirsebærtræ og ask. Og eg. Det kan kunderne godt lide, og der er ikke mange steder, hvor man går op i at bruge lokalt træ på den måde, som man gør her.

Hvor er du fra?

– Jeg er født i Sydkorea og flyttede med min familie til Canada, da jeg var 13 år. Så der har jeg boet det meste af mit liv.

Min kone og jeg har også boet i Chicago i USA, inden vi kom til Bornholm for fem år siden.

Hvorfor kom I lige til Bornholm?

– Jeg var i gang med min uddannelse i møbeldesign i Toronto, og min kone arbejdede, og vi ville gerne uddanne os noget mere. Så vi kiggede på forskellige steder, og så blev det Bornholm, hvor min kone har gået på keramikerskole.

Havde I noget kendskab til Bornholm inden?

– Jeg havde en stor interesse for og var meget inspireret af dansk design, da jeg studerede. Der er en stor kulturel forskel på den måde, man ser på og opfatter møbler i Danmark end i for eksempel Nordamerika.

– Men vi kendte ikke noget til Bornholm. Min kone blev færdig med sin keramikeruddannelse efter to år, og så var planen, at vi ville tilbage til Canada. Men vi blev her. Og så har vi en datter på syv år, der er født i Canada, men som kun var 2,5, da vi flyttede. Så hun har boet mere på Bornholm end i Canada. Hun går i skole i Svaneke.

Hvad arbejder du på lige nu?

– Jeg har lige afsluttet et stykke til en udstilling til Acab (sammenslutningen af kunst og kunsthåndværk på Bornholm), som jeg har brugt et par måneder på at designe og cirka to uger på at lave. Det er et klassisk koreansk sidebord, der hedder en soban, men som jeg har gjort lidt mere minimalistisk og dansk i udstykket, og som er lavet af amerikansk valnøddetræ.

Er alt, du laver, specialdesignet?

– Ja, det er det.

Du deler arbejdssted med Klaus Elkær her på det gamle møblesnedkeri i Østerlars. Hvordan fungerer det?

– Vi har hvert vores firma, men vi laver også nogle ting sammen, for eksempel køkkener og et stort plankebord, som vi arbejder på lige nu.

– Mit firma hedder Jiin – det er et firma, jeg har med min kone. Hun er forresten også en del af Acab, det blev hun et år før mig. Hun laver keramik, og jeg er møbelsnedker, og selvom det ikke er noget, vi planlægger, så laver vi nogle gange nogle ting sammen. Vi har for eksempel lavet en lampe, hvor jeg lavede selve stellet i træ, og så lavede hun lampeskærmen.

Du blev optaget som medlem i ACAB. Hvad betyder det for dig og dit arbejde?

– Det skal jeg finde ud af. Men jeg gik gennem en længere ansøgningsproces, hvor der var flere, der ansøgte. Så jeg føler mig speciel bare ved at være en af dem, der blev udvalgt.

– Men det er specielt at være en del af et fællesskab og en gruppe, og jeg får en masse støtte og hjælp. Jeg har boet i både Vancouver og Toronto som designer, og der var det ikke lige så organiseret. Jeg ved ikke, om det er, fordi vi er på en ø, men det føles specielt.

 

 

Er 37 år

Født og opvokset i Sydkorea, inden han flyttede til Canada som 13-årig

Bor i Nexø med sin kone Inkyong Lee, der er keramiker, og deres syvårige datter Autumn