Jeg var bange for, at jeg var for ny på Bornholm til at blive formand

Jeg var bange for, at jeg var for ny på Bornholm til at blive formand
– Konkurrencemomentet, det sociale aspekt, hyggen, og så er det med til at holde os unge. Det er for mig de fire vigtigste argumenter for at spille bridge, siger Jens Toft. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 14. SEP 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
14. SEP 2022 • 05:30

Jens Toft fra Hasle er ny formand for Distrikt Bornholm Bridge, som er i gang med flere tiltag for at hverve nye medlemmer.

 

Hvor kommer du fra?

– Jeg er fra København. Jeg har arbejdet med it i 40 år, heraf 15 år i udlandet. For tre år siden flyttede jeg til Bornholm, hvor jeg bor i Hasle sammen med min kæreste.

Hvorfor valgte I at flytte tll Bornholm?

– Min kæreste ønskede sig en have til at gå og rode i, og det er ikke helt så let at få råd til hus og have i københavnsområdet. Vi havde nogle år inden købt et feriehus i Gudhjem Feriepark, og vi fandt ud af, at vi også trivedes på Bornholm i vinterhalvåret. Den bornholmske natur er nærmest allerdejligst udenfor sæsonen.

– Jeg synes, at man på en eller anden måde kommer hinanden mere ved, end man gør i København, for derovre er alle lidt stressede og sig-selv-nok. Det oplever man ikke i nær samme grad herovre.

– Vi begyndte at spille bridge, og det har givet os nogle fantastisk gode venner. Jeg spiller i to klubber, i Rønne Bridgeforum og i Hasle-Rutsker Bridgeklub.

– Endelig er min datter og svigersøn flyttet til Nexø for et år siden med deres tvillinger.

– Så jeg har mange grunde til at være herovre.

Og så er du blevet formand for Distrikt Bornholm Bridge – hvordan gik det til?

– I foråret blev jeg spurgt, om jeg ville gå ind i distriktets bestyrelse, fordi der var to medlemmer, som stoppede. En af dem var den daværende formand. Da den nye bestyrelse konstituerede sig, viste det sig, at de fleste mente, at jeg skulle være formand.

– Jeg var lidt bange for, om jeg var for ny på Bornholm til, at jeg kunne tage det job. Men når alle folk peger på en, mener de jo, at det er det rigtige.

– Vi prøver i den nye bestyrelse at finde vores ben at stå på og lave en plan for, hvad vi vil fremadrettet. Vi bliver godt modtaget, når vi kommer ud i klubberne, og det er dejligt.

Hvilke udfordringer er der for bornholmsk bridge?

– Bridgen har nogle udfordringer, ikke kun på Bornholm, men over hele landet – og specielt efter coronaen, som har kostet mange medlemmer ligesom i andre fritidsorganisationer.

– Vi gør nogle forsøg på at rette op det. Vi har holdt Bridgens Dag i Rønne Bridgeforum sammen med distriktet. Vi havde en stand med på en tilflytterdag, hvor jeg snakkede med 15-20 mennesker. Kommer bare to-tre af dem til bridge, så der det fint.

– Den 18. september er der åbent landbrug på Søndregård i Nyker hos Hans Peter Sonne, der er formand for Hasle-Rutsker Bridgeklub. Der har vi et telt, hvor vi sætter nogle bridgeborde op. Der plejer at komme 1.000 mennesker til åbent landbrug, så vi håber, at bare nogle få af dem vil være interesserede i at få noget mere at vide om bridge.

– Det sidste initiativ i efteråret er, at Dansk Bridgeforbund har startet virksomhedsbridge, hvor vi forsøger at få fat i de erhvervsaktive. Det er et arrangement i samarbejde med en virksomhed, hvor vi kommer og fortæller lidt om bridge, og man har mulighed for at prøve at spille. Interesserede vil få et tilbud om at deltage i vores bridgeundervisning.

– En anden udfordring er, at vi har svært ved at få bridgespillere på Bornholm til at deltage i turneringer ovre, og også lidt i distriktets turneringer herovre udenfor deres egen klub. Vi vil gerne vise, at Bornholm kan være med. Beviset på det er, at et bornholmsk hold lige har vundet den landsdækkende Breddepokal.

Hvordan kom du i gang med at spille bridge?

– Jeg blev interesseret i bridge, da jeg gik i gymnasiet, hvor det dengang dog blev overtrumfet af skak. Da jeg blev headhuntet til et job i England i 1987, fandt jeg ud af, at det var lidt mere socialt at spille bridge. Jeg havde fem-seks dejlige år derovre, hvor jeg spillede bridge med rigtig mange mennesker. Jeg har spillet lige siden og været med i turneringsbridge fra 1988.

– Jeg har spillet flere andre tankesportsgrene, og jeg var i sin tid sammen med Svend Novrup med til at oprette Dansk Tankesportsforbund.

Hvad er det gode ved at spille bridge?

– Undersøgelser siger, at bridge kan være med til at modvirke demens, fordi man bruger hjernen. Det kan spilles, fra man er otte-ti år, og det ældste medlem, vi har, er 92. Det kan binde generationer sammen.

– Det er efter min mening det mest interessant kortspil, der findes, fordi der er utroligt mange kombinationsmuligheder – både med kortene, men også hvordan man spiller sammen med sin makker.

 

 

Jens Toft

71 år, pensionist.

Bor i Hasle.

Formand for Distrikt Bornholm Bridge.

Bruger ellers gerne fritiden på at opleve Bornholm fra sin elcykel, museer, musik og familie.