Jeg føler tit, at jeg har set folk før

Jeg føler tit, at jeg har set folk før
David Nicolas Christensen er også giftefoged, og når han foretager vielser foregår det i dette lokale på rådhuset i Landemærket i Rønne. Foto: Holger Larsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 13. MAJ 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
13. MAJ 2023 • 05:30

David Nicolas Christensen er uddannet egyptolog, men trives med at arbejde i kommunens borgerservice og hjælpe tilflyttere.

Hvad har du lavet i de 22 år, du boede i København?

– Efter gymnasiet i Rønne fik jeg lyst til at prøve noget andet. Gamle ting, Egypten, pyramider, hieroglyffer – det var lige mig. Jeg tog en kandidat i egyptologi på Københavns Universitet. Men jeg har ikke brugt uddannelsen særlig meget.

Hvorfor ikke?

– Jeg var så heldig, at mens jeg læste, fik jeg studiejob på Nationalmuseet. Jeg blev der i nogle projektansættelser efter, at jeg var blevet uddannet. På Nationalmuseet har jeg også arbejdet som underviser og guide, og det var altid hyggeligt, når der kom nogle skolebørn fra Bornholm.

– Jeg var et smut i Helsingør, hvor jeg underviste på en produktionsskole, inden jeg vendte tilbage til Nationalmuseet. Så kom coronaen, og vi blev sendt hjem fra arbejde.

– Jeg har søskende, der bor ovre, men jeg havde i lang tid haft lyst til at vende hjem til Bornholm, hvor mine forældre bor. Jeg havde søgt forskellige stillinger, og det endte med, at jeg fik job i kommunens borgerservice, og jeg flyttede herover i februar 2022.

– Jeg var så heldig at finde et dejligt hus mellem højskolen og Ekkodalen. Det er et fantastisk sted, og jeg har nogle dejlige naboer.

Fortæl mig om dit job?

– Min hovedopgave er at sidde i borgerservice, så det handler meget om at lave pas, kørekort og mit-ID. Jeg har været til flere fester og fødselsdage, hvor jeg føler, at jeg har set folk før. Når jeg spørger, finder vi ud af, at de nok har været i borgerservice.

– På den måde er det en meget sjov stilling, hvor man kommer til at møde mange mennesker fra hele øen.

– Vi har hver især nogle særlige opgaver, og der er det blevet min opgave at hjælpe tilflyttere. Jeg er på en måde tilflytterkonsulent Rune Holms forlængede arm. Hvor han er den, der fokuserer på at få tilflyttere til Bornholm, er jeg den, der hjælper dem, når de er kommet hertil og har brug for praktisk hjælp.

Hvad er det, du kan hjælpe med?

– Lige i øjeblikket har vi mange udenlandske tilflyttere, der kommer i forbindelse med sommersæsonen for at arbejde i hotel- og restaurationsbranchen. De får hjælp i forbindelse med deres indrejse, og de skal have oprettet mit-ID, så de kan få en bankkonto, tjekke skat med videre.

– Jeg står for de fire årlige tilflytterarrangementer, hvor formålet er, at man kan lære hinanden at kende og føle, at man får en god modtagelse. Vi holder skiftevis nogle lidt større messearrangementer og nogle mindre, mere intime arrangementer, hvor man bare kan sidde og snakke sammen.

– Baggrunden for arrangementerne er, at mange tilflyttere syntes, at det var for svært at få et netværk, og at de ofte endte med at flytte herfra igen. Så et af indsatsområderne er, at kommunen skal blive bedre til at modtage folk og få dem til at blive her.

Hvordan hjælper I tilflytterne med at få et netværk?

– Ved tilflytterarrangementerne kan man møde forskellige foreninger. Ved det næste arrangement får vi besøg af nogle kor, som man kan melde sig til. Vi har et specielt netværk for udenlandske tilflyttere, fordi de nok i højere grad end de danske kan have svært ved at få et netværk.

– Mit arbejde er en blandet landhandel, men meget spændende. Jeg kan godt lide at have travlt og have mange afvekslende opgaver, og det er rigtig rart at have den kontakt til mange andre mennesker – nok især, når man som jeg kommer fra et skrivebordsarbejde på Nationalmuseet.

Du flyttede selv tilbage til Bornholm efter mange år i København – hvordan oplevede du det?

– Min erfaring er, at man selv skal være om sig og være engageret for at falde til. Jeg var bange for bare at sidde derhjemme og ikke møder nogen mennesker, så jeg var klar over, at jeg var nødt til selv at gøre noget. Jeg så et opslag om en brætspilsklub, så jeg tog af sted for at se, hvad det var for noget. Jeg kendte ikke nogen på forhånd, men det viste sig at være vildt søde mennesker. Det var bare så hyggeligt, så der kommer jeg næsten fast en gang om ugen.

– Jeg har sagt til mig selv, at jeg skal sige ja til det hele, og så kan jeg altid bagefter sige, at det var ikke lige mig. Så i dag er det lige før, at jeg har svært ved at finde tid i kalenderen. Jeg har så mange aftaler, og jeg har ikke nået at savne noget som helst ved København.

Hvad synes du om det Bornholm, du er vendt tilbage tll?

– Det er vildt, så meget det er sket på Bornholm, siden jeg flyttede herfra i 1999. Da var her lidt trist, men i dag er det så anderledes i forhold til, hvordan jeg opfattede øen dengang. Jeg er virkelig glad for, at der er sket så meget positivt på Bornholm. Blandt andet er mit gamle område, Nexø, blomstret helt vildt op.

David Nicolas Christensen

43 år.

Kommer fra Nexø.

Bor ved Ekkodalen.

Arbejder i Borgerservice i Bornholms Regionskommune, hvor han også er tilflytterkoordinator.