Ingvar er den største landbrugsmægler på Bornholm

Ingvar er den største landbrugsmægler på Bornholm
Thomas Bay Jensen og Ingvar Olsen (t.h.) har som henholdsvis direktør og økonomirådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer tæt kontakt med de bornholmske landmænd. Arkivfoto: Berit Hvassum
DAGENS NAVN | ABONNENT | 24. JUL 2022 • 15:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
24. JUL 2022 • 15:30

Mit arbejde er ofte et stort puslespil, siger Ingvar Olsen, økonomirådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer. Han hjælper landmænd med at købe og sælge ejendom, og ofte skal der skaffes tocifrede millionbeløb. 


Du arbejder som økonomirådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer, hvad bruger du mest tid på?

– Jeg bruger min tid på rådgivningsopgaver, fortrinsvis til landmænd inden for virksomhedsøkonomi, herunder budgetter, finansiering og skatterådgivning. Derudover bruger jeg i perioder rigtig meget tid på formidling af landbrugsejendomme og rådgivning i den forbindelse. Så det er en bred palet, der ofte kræver lidt mere end en 37 timers uge!

Hvordan kom du ind på den løbebane?

– Som født og opvokset på et landbrug har jeg altid interesseret mig for erhvervet og har desuden altid været godt tilpas med at arbejde med tal.

Ifølge direktøren i BLF er du den mægler, der formidler flest landbrugsejendomme og jord på Bornholm. Hvordan skal det forstås? Er det 5-10 ejendomme om året eller hvad?

– Ja, rigtig mange af øens landmænd, som står foran et salg eller generationsskifte, har glædeligvis ønsket at gøre brug af vores assistance i stedet for at bruge en traditionel mægler. Antallet af handler svinger faktisk en hel del, men nok i omegnen af 20–35 handler per år. Heri er også indregnet rene jordhandler, typisk mellem naboer og såkaldte familiehandler.

– Mit arbejde består ikke kun i at finde køber og sælger, men er ofte et stort puslespil, hvor alle brikkerne skal falde på plads, og hvor ikke mindst finansieringen er et meget væsentligt element, i og med vi ofte taler om tocifrede millionbeløb, der skal skaffes. Ligeledes bruger jeg meget energi på at optimere handlerne skattemæssigt for begge parter. Derudover har vi ansat en dygtig sekretær, Anette, som efterfølgende klarer de dertil hørende tinglysningsopgaver af skøderne.

Der var over tusind landbrug på Bornholm for 100 år siden – store som små. Hvor mange er der i dag?

– Vi regner med cirka 100 fuldtidslandbrug og cirka 300 deltids- og fritidslandbrug.

Hvilken betydning har strukturudviklingen haft for landbruget som erhverv?

– Der er blevet en meget stor spredning i typer af landbrug, fra små ejendomme, der drives som et familielandbrug, eventuelt suppleret med lønindkomst udefra, til de meget store brug, som drives særdeles professionelt med måske 10–20 ansatte. Det siger sig selv, at deres behov for rådgivning og sparring er vidt forskelligt. Vores opgave er at kunne matche den rådgivning og assistance, der bredt efterspørges.

Du underviste på BLFs generationsskifteskole for to år siden. Hvad gik det ud på, og hvad kom der ud af det?

– Jeg trak ikke det helt store læs; men formålet var at klæde de unge på til en fremtid som selvstændige landmænd ved at give dem de bedst mulige værktøjer og mest mulig viden, hvis drømmeejendommen kom til salg.

Det er rent faktisk lykkedes at få flere unge fra holdet i gang som selvstændige, enten ved køb eller forpagtning af ejendomme i fri handel, eller inden for familien.

Hvad ser du af nye tendenser i landbruget?

– Landbruget på Bornholm er generelt enormt innovativt og omstillingsparat. Der er stor fokus på dyrkning af nye afgrøder og tiltag, der kan reducere klimabelastningen, samt øget sundhed og dyrevelfærd i vores husdyrproduktion. En spændende udvikling, der hele tiden er i bevægelse.

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit arbejde?

– Hvis jeg nu siger mine kollegaer og mine kunder, så må jeg da gøre alle glade, haha. Nej, jeg har rent faktisk et fantastisk job, hvor ikke to dage er ens, og hvor der konstant er spændende udfordringer på mit bord, som jeg forsøger at løse bedst muligt sammen med mine dygtige kollegaer – således at vore landmænd og kunder får den bedst mulige rådgivning.

 

Ingvar Olsen

Alder: 60 år

Uddannelse: Landmand, revisor og godkendt ejendomsrådgiver

Civilstatus: Gift med Anna Marie på 39. år. Tre voksne børn og syv børnebørn

Bopæl: Kapelvej i Rønne

Fritidsinteresser: Først og fremmest skovarbejde i min skov, Nylars Plantage, det er supergodt for krop og sind året rundt.

Derudover frivilligt kassererarbejde i kirkeligt regi og vandværk.