Hun vil skrive mere om sit store forbillede

Hun vil skrive mere om sit store forbillede
Frances Andreasen Østerfelt med den rumænske udgave af hendes udgivelse om Marie Curie. Bogen landede i hendes postkasse i Østermarie på forfatterens fødselsdag den 5. oktober. Foto: Annette Timmermann.
NYHED | ABONNENT | 11. NOV 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
11. NOV 2023 • 11:00

Frances Andreasen Østerfelts bog om Madame Curie er nu udkommet i seks lande.

Frances Andreasen Østerfelt, Østermarie, udgav i 2018 en tegneserie om den polskfødte franske fysiker Marie Curie. Bogen, der hedder Marie Curie – et lys i mørket, udkom på Cobolts Forlag og er efterfølgende udgivet i Tyskland, Polen, USA, England, Armenien og senest i Rumænien.

Den rumænske udgave landede i Frances Andreasen Østerfelts postkasse på forfatterens fødselsdag den 5. oktober.

– Det var en fantastisk fødselsdagsgave. Jeg er så stolt af den, siger Frances Andreasen Østerfelt, der kom til Bornholm i 2018 sammen med sin nu afdøde mand, filminstruktøren Preben Østerfelt.

En stor figur i mit liv

Frances Andreasen Østerfeldt er amerikaner. Tandlæge med en doktorgrad fra Københavns Universitet, forfatter, kunstner og dukkemager med værksted i Østermarie. Marie Curie, forskeren der i starten af århundredet udmærkede sig ved at få ikke bare en, men to nobelpriser i fysik og kemi, er hendes store forbillede.

– Marie Curie er en stor figur i mit liv. Marie og Pierre Curie opdagede radium i 1903, Marie skrev doktorafhandling om radium og radioaktivitet. I 1906 fik de Nobelprisen i fysik for deres opdagelse. Men Madam Curie var en kvinde, der gik forrest på mange punkter.

Et af de store omdrejningspunkter i fortællingen er Marie Curies vanskeligheder med at skaffe penge til sin forskning.

– Marie Curie havde brug for radium i sin forskning, men et gram kostede 100.000 dollars i 1920, svarende 1,3 millioner dollars i dag. En kvindelig journalist fra USA hjalp hende ved at starte en fundraisingkampagne, som gjorde hende i stand til at købe et gram radium, fortæller Frances Andreasen Østerfelt.

En drøm om en trilogi

I 1929 rejste Marie Curie til USA igen for at rejse fondsmidler til køb af endnu et gram radium, denne gang til radiuminstituttet i Warszawa. Curie deltog blandt andet i fejringen af 50-året for Thomas Edisons opfindelse af glødepæren, som blev fejret på Henry Fords bilfabrik i Dearborn, og her opstår der en forbindelse mellem Curie og Frances Andreasen Østerfelts slægt.

– Min mor var datter af polske immigranter fra Michigan, hvor Henry Ford havde sin fabrik. I 1929 var min mor ni år, og hun var vidne til Marie Curies besøg i Dearborn, fortæller Frances.

Madame Curies historie gjorde dybt indtryk på moren.

– Hele mit liv har min mor talt om Madame Curie, fordi hun var en inspiration gennem sin forskning og på grund af det forbillede hun var, dels for kvinder, dels i det polske immigrantsamfund, siger Frances Andreasen Østerfelt, der drømmer om at lave en trilogi om Marie Curie og hendes to døtre. Men nu er Frances havnet lidt i samme situation som sit forbillede.

– Vi mangler penge til at udgive de to sidste bøger i trilogien.