'Hun var den absolut vigtigste i sin generation'
Den danske kunstscene har med tabet af Inge Lise Westman mistet den vigtigste naturkunstner i sin generation. Sådan lyder det fra mangeårig ven og fagfælle Lars Kærulf Møller.
Kunstner Inge Lise Westman døde mandag d. 29. april.
Familien oplyste til Tidende, at den kendte kunstner var sovet stille ind efter længere tids sygdom.
Den triste nyhed affødte hurtigt en lang række kommentarer af berørte læsere, der ønskede at udtrykke deres kondolence og taknemlighed. Med sætninger som 'tak for alle værkerne' og 'en stor kunstner' kunne man læse, hvor stort et aftryk kunstnerens mangeårige arbejde har haft.
Ingen ved det bedre end Lars Kærulf Møller, der i al sin tid som direktør for Bornholms Kunstmuseum har kørt professionelt parløb med Inge Lise Westman. Et parløb, der med tiden udviklede sig til et nært venskab.
– Inge Lise var én af de første kunstnere, jeg lærte at kende, da jeg kom til øen for 30 år siden. Siden da har jeg fulgt hendes arbejde tæt, og vi har lavet flere udstillinger sammen, og på den måde er vi kommet tæt på hinanden og har dannet en relation af dyb gensidig tillid, fortæller den tidligere museumsdirektør tirsdag, der tilføjer, at han, trods viden om kunstnerens sygdom, alligevel betegner nyheden som et chok.
Menneskets forhold til naturen
Det er dog ikke kun et personligt tab, men også et massivt kunstnerisk et, at man nu må sige farvel til Inge Lise Westman, fortæller Lars Kærulf Møller.
– Indenfor sin genre, at gengive natur og landskaber i sine malerier, der var hun den absolut vigtigste i sin generation. Ikke bare på den bornholmske kunstscene men også på den nationale.
Kunstneren er uddannet fra det kongelige akademi og ankom til Bornholm i 1971, hvor hun etablerede sig i Gudhjem. Herfra skabte hun sine mange kendte værker af primært malerier, men også skulpturer, litografier og skitser, der alle kredsede om naturen som genstandsfelt. Inspiration af naturen fulgte kunstneren helt fra tiden på akademiet, men ændrede sig således med flyttet til Bornholm, fortæller han.
– Hendes malerier blev mere og mere mennesketomme. Mere relateret til menneskets forhold til naturen. Men som stadig kredsede om det sociale og politiske engagement, der altid har løbet som en rød tråd gennem hendes produktion, siger Lars Kærulf Møller.
Malede fortvivlelsen ud
Og her var det en særlig gengivelse af naturen, der fik kunstneren til at skille sig ud.
– Hun stillede sig ikke bare op og malede en udsigt over Gudhjem. Hendes værker kredser om naturkræfter og menneskets relation til dem. Som det at stå en mørk nat og kigge op på en stjernehimmel. Eller skue ud over det store hav, som jo også spiller en kæmpe rolle i hendes billeder, siger Lars Kærulf Møller, der også beskriver, hvordan kunstnerens privatliv påvirkede hendes virke.
Særligt det tragiske tab, da hun og ægtefællen Ole Hertz mistede sønnen Emil i 2016 efter længere tids sygdom.
– Det var helt ubærligt knæk for både Inge Lise og Ole og alle omkring dem. Og der ses jo også et helt tydeligt skift i hendes malerier derfra. Det blev en måde at male fortvivlelsen ud på. Det ser man blandt andet i maleriet Tårehavet med det afgrundsdybe hav. Titlen siger jo nærmest også alt, siger Lars Kærulf Møller.
Han husker især tilbage på den kritikerroste udstilling Sjymma (bornholmsk ord for skumring red.), altså den tid på døgnet, hvor solen er gået ned, og dagslyset langsomt forsvinder. En udstilling, som de to skabte sammen til Bornholms Kunstmuseum i 2017.
– Her kan man jo også tale om livets skumring. De mere dystre aspekter af naturen, men vel også det at være menneske, siger Lars Kærulf Møller.
Forfaldt ikke til lette løsninger
Det var dermed også budskabet, der altid stod centralt, når Inge Lise Westman malede.
Og hvorfor man kan betegne hendes stil som kompromisløs.
– Hun forfaldt ikke til lette løsninger. Meget af det, der karakteriserer hendes produktion, er jo de store formater som eksempelvis det, der hænger inde i Rønne Byrådssal. Det er jo ikke værker, man har hængende hjemme i dagligstuen, siger han og fortsætter:
– Det taler også ind i, hvem hun var som kunstner; ikke en, der gik op i sin omsætning eller på den måde tænkte kommercielt. Det handlede om at udtrykke det, hun ville.
Tilbage står nu et navn, der er cementeret på den danske kunstscene for den store arv og portefølje, hun efterlader. Og for hvem mennesket bag altid forblev den samme.
– I virkeligheden så har Inge Lise aldrig forandret sig. Hun forblev altid det samme søgende og lidt forsigtige menneske, der altid var ydmyg over for sit arbejde, siger Lars Kærulf Møller.
Inge Lise Westman
(f.1945-2024) Maler, grafiker og billedhugger.Kendt for sine skildringer af naturen og dets elementer af himmel, hav og landskab.
Uddannet f. 1945-1967 på Kunstakademiet, hvor hun specialiserede sig på Malerskolen og Grafikerskolen.
Datter af billedhugger Gunnar Westman og grafiker Karen Marie Westman født Eppenstein.Inge Lise Westman er repræsenteret med værker på blandt andet Bornholms Kunstmuseum, Campus Bornholm, Carlsbergfondet, Holstebro Kunstmuseum og Statens Museum for Kunst.
Siden 1971 har hun og manden, Ole Hertz, haft base i Gudhjem. Sammen har parret den nu afdøde Emil Hertz (1978-2016), der også var billedhugger, samt datteren Karen Westman Hertz (Cand.com).
NYT JOB
MEST LÆSTE

Farlige vaner starter i stilhed


En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration