Her skulle man holde sig fra: Nu er det svært at være sur i byen

Her skulle man holde sig fra: Nu er det svært at være sur i byen
Kaj Erik Mortensen fylder 85 og bebuder, at han på forårets repræsentantskabsmøde trækker sig ud af bytingets bestyrelse. Foto: Holger Larsen
DELUXE | Lørdag 28. december 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DELUXE | Lørdag 28. december 2024 • 05:30

Kaj Erik Mortensen, der fylder 85, vil trække sig ud af Hasle og Omegns Bytings bestyrelse, men vil gerne fortsætte som frivillig.

– Jeg har det ligesom, da jeg spillede fodbold, og da jeg var træner. Jeg vil helst vinde, og jeg har altid nydt at se resultater.

Kaj Erik Mortensen har ikke svaret på rede hånd, men må tænke sig lidt om, når han bliver spurgt om, hvorfor han i en menneskealder har ydet et stort frivilligt arbejde i Hasle – og hvad det giver ham selv.

– Men når det ikke går så godt, har jeg det som når mit engelske favorithold, Leeds United, taber. Så bliver jeg lidt deprimeret.

Et dyk i avisens tekstarkiv fortæller, at Kaj Erik Mortensen var med til at arrangere den første sildefest i 1959. Men allerede da havde han erfaring som leder og træner for ungdomshold i fodboldafdelingen.

Voksede op med syv søstre

Kaj Erik Mortensen har bortset fra de to år i militæret altid boet i Hasle. Han er vokset op i Nordre Tværgade.

– Vi var otte søskende. Jeg hed "Bror", fordi jeg var den eneste dreng. Jeg blev også kaldt "Bror" i min ungdom, da jeg spillede fodbold. Mor gik hjemme, far arbejdede på landet, inden han blev ansat i Østbornholmske Dampskibsselskab på Hasle Havn, hvor han sørgede for at få gods og kreaturer om bord på damperen.

Kaj Erik Mortensen er født i julen 1939 og har minder fra krigen:

– Da russerne bombede Rønne og Nexø, kørte far og mor os børn op i en halmstak ved Rutsker med lidt mad og drikke, og så blev vi der til efter bombardementet.

Kaj Erik Mortensen blev udlært kommis i brugsen. Da han vendte hjem fra militæret, blev han ansat som kommis og senere disponent i købmandsforretningen hos Grønbech og Co. Herefter fulgte ansættelser som kontorassistent på Rabækkeværket / Hasle Klinker, hvor han sørgede for lønnen til de 300 medarbejdere, og i Hasle Kommunes skatteadministration, indtil han gik på pension.

Kaj Erik Mortensen blev gift med Annelise i 1969. Hun drev i mange år Marckmanns Kiosk i Storegade i Hasle, så her var Kaj Erik også engageret.

Hasle Cup var det største

Kaj Erik Mortensens fritidsliv handlede i de første mange år især om fodbold i Hasle Idrætsforening – og bopælen på Damløkkevej er strategisk blot et par stenkast fra stadion og klubhus – og i Bornholms Boldspil-Union.

En yngre Kaj Erik Mortensen som fodboldtræner. Arkivfoto

Da datteren Pia og nogle veninder ville spille fodbold, startede Kaj Erik Mortensen et pigehold. Han blev dommer og nåede at dømme i Danmarksserien. Ved siden af diverse leder- og trænerjob var han også selv aktiv på fodboldbanerne i mange år og har spillet over 500 kampe for Hasle IF.

– Det største inden for fodbold var, at vi fik gang i Hasle Cup i samarbejde med Klemensker og Nyker. Det var en succes i 25 år. Jeg får stadig kommentarer fra folk, der har været med til Hasle Cup og haft nogle gode oplevelser.

Kaj Erik Mortensen med beviset på, at han har spillet 500 kampe for Hasle Idrætsforening. Foto: Holger Larsen

Hasle Cup var en stor ungdomsturnering, som blev spillet over en forlænget sommerweekend med tilrejsende hold fra hele landet og udlandet, især Sverige.

Med i Borgerlisten

Det frivillige engagement begyndte at bevæge sig ud over sporten, da børnene Pia og Frank voksede til. Kaj Erik Mortensen engagerede sig i skolen og blev formand for skolenævnet i Hasle.

Så kom politikken med tre perioder for Borgerlisten i Hasle Kommunalbestyrelse / Bornholms Regionsråd i årene 1993-2005. Han har været viceborgmester og formand for teknisk udvalg i Hasle, og han har været formand for Bofa og var med i sammenlægningsudvalget, da kommunerne skulle lægges sammen.

– Jeg var med i det første regionsråd. Det var der, vi kunne se, at det var nødvendigt, at man selv var aktive og gik ind i processerne ude i de små lokalsamfund, hvis man ville have noget udvikling, siger Kaj Erik Mortensen.

Bytinget oprettes

Hasle havde ingen borgerforening til at tage handsken op, men der blev i stedet taget initiativ til at samle foreningslivet under en paraplyforening, hvilket førte til etableringen af Hasle Byting i 2004.

Navnet blev senere ændret til Hasle og Omegns Byting for at signalere, at interesseområdet går fra Sorthat i syd til Vang i nord. Medlemslisten tæller i dag 32 foreninger, institutioner med videre.

– Jeg var ikke med i starten, for jeg var jo i politik. Men bytinget havde lidt problemer, og jeg kan huske, at der efter et års tid kom en ind i kiosken og afleverede en stak papirer og sagde, at nu måtte jeg tage mig af det, fortæller Kaj Erik Mortensen.

Han blev valgt som formand for bytinget i 2006:

– En af de første store opgaver var at komme med i områdefornyelsen, som Aakirkeby på det tidspunkt også bejlede til. Jeg kontaktede Knud Erik Olsen, og så fik vi lidt hjælp til at lave nogle ansøgninger. Vi slog på, at vi ville skabe en akse i byen fra kirken ned til havnen og røgerierne.

Der er mange praktiske opgaver, når man er frivillig. Her sætter Kaj Erik Mortensen og hans makker i bytinget gennem mange år, Knud Erik Olsen, busten af Christian X på plads på mindestenen foran Rådhuset. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Kaj Erik Mortensen og Knud Erik Olsen, der også var tidligere politiker, kørte i mange år et effektivt parløb i Hasle.

Vendepunktet

– Det var vendepunktet for Hasle, at vi blev udvalgt. Vi havde jo tidligere haft et dårligt ry, siger Kaj Erik Mortensen og minder om det gamle bornholmske mundheld:

Ijn ska vâra saj for småsypa, plokgjæjl å hâslebo (man skal holde sig fra småsnapse, klatgæld og folk fra Hasle).

– Vores helt store mål var at vise imødekommenhed og tomlen opad. Nogle mente, at vi skulle være Verdens mest imødekommende by. Det endte så med, at vores slogan blev Danmarks mest imødekommende by.

Områdefornyelsen begyndte med, at man havde fem millioner kroner til rådighed fra starten i 2009, men det blev en snebold, som rullede i de følgende år, hvor der blev fundet yderligere finansiering til flere delprojekter, og man endte med at råde over 24 millioner kroner, inden projektet sluttede i 2014.

En af de store opgaver var at omstille havnen fra fiskerirelaterede erhverv til turisme og rekreative formål.

I de år blev havnebadet med saunaen bygget, kanalen blev etableret, man fik aktivitetsparken ved Hasle Fælled, bymidten blev renoveret, og det gamle rådhus, som stod tomt, blev renoveret til kultur- og medborgerhus. Man skabte mottoet "Det er svært at være sur i Hasle", og byen fik et flag.

– Der var nogle dygtige folk tilknyttet projektet, siger Kaj Erik Mortensen.

Projekt reddede skolen

– Områdefornyelsen var en hård kamp. Men det lykkedes til sidst, og jeg mener, at det har givet Hasle et godt image. Folk siger, at der sker noget i Hasle.

Kaj Erik Mortensen mener, at det måske vigtigste resultat af områdefornyelsen er, at byen stadig har en folkeskole.

– Hvis vi ikke havde haft den dynamik i byen, som blev skabt dengang, tror jeg ikke, at vi havde haft skolen i dag. Der blev kæmpet for skolen, og blandt andet forældrenes store engagement betød, at vi igen fik en hel skole. Det er meget glædeligt, siger han.

Svartingedal Skole havde i en årrække kun 0.-6. klassetrin, men har nu igen til og med 9. klasse.

– Det var vigtigt med skolen. Det næste meget vigtige er boligudvikling. Der er jo ikke en byggegrund til salg. Ejendomsmæglerne siger, at folk gerne vil til Hasle. Desværre er der nogle, der må søge mod Rønne, for det er der, man bygger.

– Jeg tror, der er grøde i nogle boligplaner i Hasle. Vi håber stadig på, at der kan komme noget byggeri ved omfartsvejen i den nordlige del af byen, og ved havnen er der også gode muligheder for boligprojekter, mener han.

– Når vi får gang i noget byggeri, vil der kunne ske endnu mere udvikling. Det vil frigøre noget bygningsmasse til blandt andet børnefamilier, når de ældre kan flytte i en mindre bolig, siger Kaj Erik Mortensen.

Ud af bestyrelsen

Et generationsskifte er i gang i bytinget, hvor formanden i 2024 blev afløst af en kollektiv ledelse – et formandskab, som består af ham selv, Leif Olsen og Marianne Anker.

– Vi skal have flere til at tage del i arbejdet, og det er lykkedes med etableringen af formandskabet. Jeg træder ud af bytingets bestyrelse ved det næste repræsentantskabsmøde til foråret. Der er mange ting, der skal overdrages, så jeg stiller mig gerne til rådighed som en slags konsulent.

Kaj Erik Mortensen har været en del af Hasles foreningsliv i årtier. Foto: Holger Larsen

– Jeg vil også stille mig til rådighed ligesom alle andre frivillige, tilføjer Kaj Erik Mortensen.

– Om man så vil vælge en ny formand eller køre videre med et formandskab, det må vi se.

Han er optimist

Kaj Erik Mortensen ser optimistisk på fremtiden, hvor Hasle også er en del af Destination Bornholms bestræbelser på at udvikle turismen flere steder på øen for at få fordelt "turistpresset". Han glæder sig over, at der er mange frivillige kræfter i byen til at tage del i arbejdet:

– Vi har et flaghold, vi har blomsterholdet, nogle der tager sig af aktivitetsparken, og vi har sjakket, hvor der hele tiden kommer nye til. Der er kommet mange nye aktive til byen. Vi har fået badeklubben, og idrætsforeningen har overtaget Væksthuzet. Der sker noget, og folk engagerer sig. KUK i Hasle har været et godt tiltag, som skaber mange arrangementer i samarbejde med kirken og foreningerne, siger han.

Kaj Erik Mortensen glæder sig over det rige foreningsliv, og han er selv stadig aktiv i Hasle IF:

– Jeg prøver at holde mig lidt i sving. Jeg har meget glæde af at spille 60+ bordtennis, og jeg har prøvet det nye pickleball et par gange. Men ellers bliver det mest at cykle og gå. 60+ cykelturene, hvor Annelise er med, er mest blevet på elcykler. Så det gider jeg ikke mere. Jeg kører på min almindelige cykel, og så tager jeg blandt andet turen rundt og fylder de fem stativer i Hasle op med hundelorteposer.

Kaj Erik Mortensen

Fylder 85 år den 28. december.

Gift med Annelise. De har børnene Pia og Frank og fire børnebørn.

Kaj Erik Mortensen har fået flere priser for sit frivillige arbejde, blandt andet:

Bornholms Tidendes lederpris 1985.

Bornholms Boldspil-Unions guldnål.

Æresmedlem i Hasle Idrætsforening.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT