Helle er frivillig på Aabo: 'Jeg får jo lige så meget ud af det'

Helle er frivillig på Aabo: 'Jeg får jo lige så meget ud af det'
Helle Pihl. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | LOBBÆK | ABONNENT | 23. JUN 2021 • 05:45
Af:
Anette Vestergaarde
DAGENS NAVN | LOBBÆK | ABONNENT
23. JUN 2021 • 05:45

Helle Pihl. Det lå ikke i kortene, at den 67-årige ildsjæl fra Lobbæk skulle være frivillig på et plejecenter. Men hun elsker at fistre rundt og servicere, og derfor blev hun ved med at komme på Aabo, efter at hendes mor var gået bort.

Du løb rundt og skænkede drikkevarer op til de ældre beboere på plejecenteret Aabo i Aakirkeby i onsdags. Der var udendørs koncert, og du er frivillig. Har du altid drømt om at blive frivillig på et plejecenter?

– Nej, det har jeg faktisk ikke. Men jeg har altid været serviceminded og er udlært i en købmandsforretning. Jeg elskede at stå ved disken. Jeg kan godt lide den menneskelige kontakt.

Men hvordan endte du så med at blive frivillig?

– Der er to, jeg kan takke for, at det blev, som det blev. Den første er min mor, for hun boede på plejehjemmet i to år. Hun gik bort for fire år siden, men jeg nåede at lære personalet at kende. Det er et fantastisk personale, og jeg havde det rigtig godt med dem.

– Den anden er en tidligere medarbejder på plejehjemmet, Heidi Svane. Hun startede Stjernen op, og hun var fantastisk at være sammen med. Stjernen er et fællesrum i stueetagen på Aabo, hvor vi laver aktiviteter og arrangementer for beboerne. Mor boede på førstesalen, så det startede med, at jeg hjalp hende ned, for hun kunne ikke selv betjene elevatoren. Så begyndte jeg at hjælpe mere og mere til, og det kan jeg takke Heidi Svane for, jeg var aldrig kommet i gang uden hendes indflydelse. Og jeg elsker jo stadig at fistre rundt og servicere.

Var din mor glad for at bo på Aabo?

– Min mor var glad for at bo på Aabo, men hun blev mere og mere dement og kunne ikke huske så godt, og til sidst kunne hun heller ikke finde rundt. Men hun havde det godt. Det var lige det rette personale, der var der.

Hvordan var det at fortsætte med at komme på Aabo, efter at din mor var gået bort?

– Det kom helt af sig selv. Ingen tvivl, jeg fortsatte bare. Jeg var været med, siden Stjernen startede for cirka fem år siden. Jeg går rundt i hele huset, som om det var mit eget. I dag er det Maria, der styrer Stjernen, og nu er vi sammen om det.

Nu hører jeg fra en af de ansatte, at du også sørger for blomster?

– Det var kun i min mors afdeling. Den blev ligesom min afdeling, så jeg servicerede dem med blomster fra haven i sommerperioden. Så fik vi en dejlig snak om blomsterne. Det behøver ikke være de store ting.

Hvad får man ud af at være frivillig?

– Jeg er meget strid i gåseøjne. Jeg kan godt lide en udfordring og en tilfredsstillelse. En udfordring kan være en beboer, der ikke har det så godt en dag, og som ikke vil med ned i Stjernen. Men jeg bliver ved. Jeg vil have ham med ned! Og det allerbedste er, når de skal hjem igen, og man spørger: var det hyggeligt? og de så siger ja. Fordi de har glemt, at de havde det dårligt! Så bliver man så glad. Jeg får jo lige så meget ud af det.

Du er nu blevet formand for Familie- og Beboerrådet på Aabo Plejecenter. Hvad er det?

– Det er en forening, som udgør bindeleddet mellem de pårørende og beboerne på Aabo. Der er cirka 55 beboere i alt, fordelt på fem afdelinger, og jeg kender dem allesammen. Men der er ikke så mange beboere med i rådet, fordi de er så gamle, og hjernen skal jo helst være lidt klar. Vi holder regnskab og tager stilling til, hvad der er råd til af aktiviteter og indkøb. Vi er fire i rådet. Normalt er det slut, når ens pårørende dør, så der er stor udskiftning. Men jeg må gerne fortsætte, fordi jeg er frivillig.

– Og så har vi decideret beboermøde hver måned. Der er jeg selvfølgelig også med. Vi bliver orienteret om, hvad der er sket, og hører beboerne, om de har nogen ønsker. De må sige, lige hvad de vil.

Hvad laver du, når du ikke er på Aabo?

– Jeg er folkepensionist, så jeg holder hus og have. Lige nu glæder jeg til at få lidt mere kontakt med venner og bekendte og måske begynde at gå til gymnastik igen. Men jeg skal også passe lidt på. Jeg har gigt, og når jeg har været på plejehjemmet, er jeg træt, når jeg kommer hjem.

Hvordan blev dit arbejde som frivillig påvirket af coronaen?

– Der var flere måneder, hvor jeg ikke måtte komme. Så ringede jeg i stedet for eller afleverede en lille ting til dem ved døren. Så skrev jeg "Tjøs fra Helle". Du må gerne skrive en hilsen i avisen til dem alle: Tjøs fra Helle. Det har de grinet meget af.

 


Helle Pihl

Alder: 67 år

Uddannelse: Kolonialuddannet

Civilstatus: Gift i 41 år med Gustav

Bopæl: Lobbæk

Hobbies: Hus og have