Helen havde et aktivt liv – indtil hun blev ramt af sygdom

Helen havde et aktivt liv – indtil hun blev ramt af sygdom
Helen Holm blev ramt af en sjælden muskelsygdom. Privatfoto
MINDEORD | ABONNENT | 22. MAJ 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
22. MAJ 2023 • 05:30

Helen Holm, Gudhjem, er død.

Helen Holm, Gudhjem, er død, dagen før hun ville være fyldt 76 år.

Helen Holm kom fra Østerlars Brugs, hvor hendes far, Karl Johan Adolfsen, var uddeler i mange år. Helen og Ivar Holm lærte hinanden at kende som ganske unge, og de nåede at være gift i 56 år.

– Helen gik i klasse med min søster, og på den måde mødte jeg hende, og vi fik et langt og godt ægteskab, siger Ivar Holm.

Ivar Holm kommer fra Gyldensgård i Østermarie, og det lå i kortene, at han skulle overtage gården. Det nygifte par flyttede først ind i et hus i Rønne, inden de fire år efter overtog en naboejendom til Gyldensgård. Da Ivar Holms forældre gik på pension, overtog Helen og Ivar Holm gården.

Helen Holm uddannede sig til sygeplejerske og arbejdede i mange år som natsygeplejerske på skadestuen på Bornholms Hospital. Ivar Holm var professionel soldat og var meget væk, men ud over at passe de to børn havde Helen Holm også kræfter til at drive landboturisme på gården og var i det hele taget meget aktiv.

– I sin ungdom var hun meget kreativ, syede og sang i kor, og vi har rejst meget sammen og været mange steder i verden, mens Helen havde kræfter til det, siger Ivar Holm.

Helen Holm blev imidlertid svagere og mistede kræfter. Hun fik i 1999 konstateret en sjælden muskelsygdom – en form for muskelsvind. Hun fik tilkendt førtidspension i 2000.

– Vi solgte gården og flyttede til Gudhjem i 2004. Helen blev stadigt svagere, men vi fik god hjælp af døgnplejen, og hun var altid positiv og havde heldigvis ingen smerter, fortæller Ivar Holm om sin hustru.

Helen Holm var stærkt tilknyttet Luthersk Mission og havde sin gang der.

Helen Holm efterlader sig sin mand, to døtre og fem børnebørn.