Han var Gudhjems købmand Karsten

Han var Gudhjems købmand Karsten
Karsten Hansen mindedes med glæde sin soldatertid på blandt andet Bådsmandsgade Kaserne (det nuværende Christiania) i København, og han var i over 70 år medlem af Kongens Artilleriregiments Soldaterforening. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
MINDEORD | ABONNENT | 6. FEB 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
6. FEB 2024 • 05:30

Karsten Hansen drev Købmandsgården i Gudhjem i 47 år og blev en institution i byen.

Karsten Hansen, tidligere købmand i Gudhjem, er død. Han blev 93 år.

Karsten Hansen kom fra avlsbrugerejendommen Juelsminde i Klemensker. Han var kun fire år, da hans far døde. Moren flyttede med de tre børn til Gudhjem. De flyttede først ind hos Karstens mormor i Malkestien og senere i eget hus i Brøddegade.

Karsten Hansen måtte tidligt ud at arbejde for at bidrage til familiens økonomi. Han kørte med mælk og blev senere ærindedreng i brugsen. På den måde fik han tidligt smag for handelslivet, og som 16-årig kom han i lære i brugsen i Kattesundet i Rønne og blev derefter ansat i brugsen i Klemensker, hvor han var i en årrække – afbrudt af tiden som værnepligtig på Sjælland.

Karsten Hansen tog midt i 1950’erne til Helsingør for at lære mere om selvbetjeningsbutikker, som på det tidspunkt ikke fandtes på Bornholm.

Familievirksomhed

Karsten Hansen overtog Købmandsgården i Gudhjem i 1957 og drev den helt frem til 2005, da han var blevet 74 år og gik på pension. I den periode på godt 47 år blev "købmand Karsten" noget af en institution.

Købmandsgården havde også et par fløje med værelser, som blev lejet ud om sommeren.

Han blev i 1964 gift med Ruth, der var fra Østerlars. Sønnerne Glenn, Kurt og Henrik kom til i årene derefter, og de blev efterhånden alle involveret i familievirksomheden.

Både butik og værelser blev moderniseret, men det helt store ryk for virksomheden var, da familien i 1980 overtog biografen Kino Gudhjem. Den var i nogle år blevet drevet på frivillig basis af nogle filminteresserede kommanditister.

– Far spurgte os, om vi skulle bygge supermarked der i stedet for. Nej, sagde vi. Der skal stadig være biograf. Min far og mine to yngre brødre blev oplært i at drive biograf, og så havde vi den som en familiefritidsbeskæftigelse i 20 år, fortæller Glenn Hansen.

Biografen i Gudhjem blev landskendt, da den fra 1989 til 2000 lagde lokaler til Baltisk Film-& TV-festival med europæiske dokumentarfilm, der trak et internationalt publikum til.

Familien Hansen drev biografen frem til 2000, hvor den blev omdannet til en selvejende institution og nu hedder Scala Gudhjem.

Gudhjemprisen

Det var gode år med stor optimisme, og i 1993 blev der bygget nyt supermarked og nye ferielejligheder.

Hele familien Hansen modtog i 1999 Gudhjemprisen, som uddeles af Gudhjem By- og Museumsforening.

Familien solgte i 2005 supermarkedet, og Ruth, Karsten og Glenn Hansen flyttede til Rønne.

Karsten Hansen nød at gå og pusle i sin have, og han fulgte med i nyhederne.

Ruth Hansen døde for fem år siden.

Karsten Hansen efterlader sig de tre sønner, der alle er gået i farens fodspor. Kurt og Henrik er begge i Meny i Roskilde som henholdsvis chef og ansat, mens Glenn arbejder i Dagli’ Brugsen i Vestermarie.

Begravelsen finder sted tirsdag den 13. februar klokken 11 fra Gudhjem Kirke.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT