Han har været med i mange store byggerier på Bornholm

Han har været med i mange store byggerier på Bornholm
Ingolf Lind-Holm elskede at samle familie og gode venner omkring sig. Privatfoto
MINDEORD | Mandag 26. august 2024 • 14:40
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | Mandag 26. august 2024 • 14:40

Den tidligere formand for RVV, Ingolf Lind-Holm, er død.

Ingolf Lind-Holm, Rønne er død, 76 år.

Ingolf Lind-Holm huskes i dag nok mest for sine 20 år som formand for RVV – Rønne Vand- og Varmeforsyning. Et hverv, han havde indtil 2022, da han sluttede på grund af sygdom.

I sit arbejdsliv satte han i 50 år sit præg på bornholmsk byggeri. Efter realeksamen på Hasle Borger- og Realskole uddannede han sig til tømrer og i forlængelse af det til byggetekniker og bygningskonstruktør.

Han startede som byggeleder i Paul Larsen Rønne A/S i 1974 og var derefter i næsten 30 år en del af den store bornholmske entreprenørvirksomhed. Han blev produktionschef i 1979, underdirektør i 1994 og var til slut koncerndirektør i årene 1995-2003.

De nuværende PL Entreprise og PL Beton er virksomheder, som har deres rødder i Paul Larsen-gruppen.

Blev fri agent

Ingolf Lind-Holm arbejdede fra 2003 som det han selv kaldte "fri agent", og han fortsatte, indtil han ikke kunne længere på grund af sygdom.

Han havde et stort fagligt netværk at trække på, og som rådgiver kunne han udnytte sin store viden om byggeri generelt, men også helt specifikt om de mange store byggerier, han havde været med til rundt omkring på Bornholm. Det var for eksempel store bornholmske hoteller, som drog nytte af hans store viden, når der blandt andet skulle renoveres og vedligeholdes.

Ingolf Lind-Holm var fra Hasle, hvor han voksede op sammen med søsteren Regitze. Han blev i 1972 gift med Berit, der er fra Østermarie. De har i mange år boet på Eriksvej i Rønne, hvor de tre børn – Mads Lind-Holm, Nicoline Lind-Holm Kuhnt og Julie Lind-Holm Hansen – er vokset op.

Elskede at sejle

Ingolf Lind-Holm havde i sin opvækst havet tæt på, og det havde livet igennem stor betydning for ham. Han elskede at bade og at sejle. Han byggede som helt ung sin første sejlbåd, en 34 fods glasfiberbåd, sammen med sin far, der drev et tømrerfirma i Hasle.

– Det meste af vores barndom har vi sejlet i ferierne, og far lavede selv alt på de både, han havde, fortæller børnene.

Senere blev sejlerferierne suppleret af skiløb, hvor familien tog af sted på ski i Schweiz.

Ingolf Lind-Holm havde en stor passion for godt håndværk:

– Han var en dygtig og grundig håndværker, og han var altid gavmild med sin hjælp. Han var også meget vidende og delte gerne ud af sin viden til børn og børnebørn. Familien var hans store stolthed, og vi var aldrig i tvivl om hans store kærlighed til os. Selv om han nok arbejdede meget, så oplevede vi, at han var meget nærværende, når vi var sammen. Han udnyttede hvert et minut i weekenden, og han var altid tidligt oppe.

Bevarede optimismen

– Han var god til at samle folk og elskede at være sammen med familien og de mange gode venner. Troen på Jesus og Gud betød meget for far, og det var vigtigt for ham, at vi børn kunne tage troen med ud i livet, fortæller børnene.

Ingolf Lind-Holm betegnes som meget positiv, og selv da han blev syg, bevarede han optimismen:

– Han havde meget humor og elskede at fortælle historier. Det kunne være sjove familieanekdoter, hvor der tit også var noget lærdom i, fortæller børnene.

Berit Lind-Holm har mistet sin ægtemand igennem 52 år:

– Jeg står tilbage med et stort savn, men også en stor stolthed over, hvad Ingolf har bidraget med, siger hun.

Ingolf Lind-Holm efterlader sig hustruen, tre børn og syv børnebørn.

Begravelsen finder sted fredag den 30. august klokken 12.15 fra Skt. Nicolai Kirke i Rønne.

Fornuftigt købmandsskab var med til at rette RVV op

Ingolf Lind-Holm var i høj grad også et forenings- og organisationsmenneske.

Han har været med i mange bestyrelser og været formand flere steder. Der kan blandt andet nævnes Det Regionale Arbejdsmarkedsråd, Destination Bornholm, Snellemark Centret, Campus Bornholm, Biokraft og Møbelfabrikken.

I offentligheden er han blevet mest kendt for de mange år som formand for RVV. Her ansatte han i 2004 Erik Steen Andersen som direktør for selskabet:

– Ingolf blev bestyrelsesformand på et tidspunkt, hvor vand- og varmeforsyningen lige var blevet udskilt fra Rønne Kommune, fordi forsyningen havde en frygtelig dårlig økonomi, som var et problem for kommunekassen. Derfor udskilte man forsyningen i selvstændig enhed, så man kunne finansiere sig og agere på det private marked, siger Erik Steen Andersen.

– Ingolf havde været direktør for Paul Larsen i mange år og vidste noget om virksomhedsdrift. Vi fik op igennem nullerne styr på økonomien, og vi holdt priserne på trods af inflation og nærmede os landsgennemsnittet. Ingolf var helt klart med til at lægge en linje, hvor det handlede om det snusfornuftige købmandsskab. Han tænkte meget på den enkelte andelshavers økonomi, og det var noget af det, der drev ham.

– Han kunne ringe på de underligste tidspunkter, og så sagde han: "Du må undskylde, at jeg forstyrrer, men"..., og så talte vi sammen i to timer. Det var helt i orden. Der var meget på hjerte, og det var sådan, vi arbejdede sammen.

– Vi startede i RVV med en gæld på en halv milliard kroner og er i dag nede på stort set ingenting i gæld, siger Erik Steen Andersen.



Ingolf Lind-Holm var som formand for RVV ofte i pressens søgelys. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT