Gustav tænker mere over sine indkøb efter akademiophold

22-årige Gustav Mossin Rømer er vokset op i Rønne. Han har netop været en uge på Verdensmålsakademiet. Hans ønske er at arbejde for et bedre verden.
Hvad er Verdensmålsakademiet?
– Et akademi, som blev startet af Verdens Bedste Nyheder, Tuborgfondet og Dansk Ungdoms Fællesråd med henblik på at uddanne en masse forskellige unge i at formidle verdensmålene. Man mærkede fra civilsamfundets side, at det var gået lidt tabt. Man talte rigtig meget om det, da det blev implementeret i FN, men efter det løb samtalen lidt tør, og det fylder heller ikke særlig meget i det nyeste regeringsgrundlag. Det er en måde at formidle verdensmålene på, både til folkeskoleelever, virksomheder og de civilsamfundsorganisationer, nogle af os kommer fra.
Hvad lærte du?
– Vi havde forskellige temaer. Det, der var mest interessant for mig, handlede blandt andet om, hvor vi kan være mere bæredygtige i de indkøb, vi laver ude i kommunerne, i kraft af at jeg arbejder i KL – Kommunernes Landsforening. Jeg lærte også en hel del om, hvordan man skal formidle verdensmålene. Det behøver ikke være meget abstrakt. I bund og grund kan det være, at man på Bornholms Tidende, hos TV 2 Bornholm eller i kommunen tænker lidt mere over, hvor man køber fra, og om man bruger for meget. Det behøver ikke være noget abstrakt eller vildt, det kan også være en lille ting, man laver om, hvor man kommer. Det var det, jeg lærte.
Hvordan blev du udvalgt?
– Der var en ansøgningsproces. Jeg fik den igennem nogen, jeg kender på Linkedin. Jeg blev ikke opfordret til at søge, men følte, at jeg manglede et eller andet. Jeg har hørt om verdensmålene på Østre Skole i Rønne, men det var gået lidt tabt i gymnasietiden og på universitetet, så det ville jeg gerne lære lidt mere om. Hvad er det egentlig, det handler om, og hvordan kan jeg sørge for, at man tænker lidt mere over det de steder, jeg er. Man skulle skrive sin motivation i ansøgningen, og det var min motivation, og hvordan man måske vil bruge det efter de fem dage på akademiet.
Hvordan vil du bruge det?
– Jeg vil prøve at bruge det lidt forskellige steder. I min hverdag vil jeg tænke over, om jeg køber for meget tøj eller spiser for meget kød. På mit arbejde i KL tænker jeg især på, hvordan vi kan hjælpe kommunerne med at være mere bæredygtige i deres indkøb. Jeg er meget ny i min position, men som jeg forstår det, vil kommunerne rigtig gerne være bæredygtige, og hvis der er en vilje, skal man hjælpe, hvor man kan.
– Jeg kommer også fra en civilsamfundsorganisation, der laver valgobservationer, og vi laver også udviklingsprojekter i Østeuropa. Der vil jeg tænke over verdensmål 17 – Partnerskab for handling – og hvordan vi kan vi sørge for, at både vores partnerorganisation og vi tænker verdensmålene ind i det, vi laver. Hvordan vi kan hjælpe med, at nogle af de andre verdensmål bliver realiseret, sådan noget med bedre ligestilling, afskaffelse af fattigdom, og at unge skal være mere inddraget i beslutninger.
– Vi laver også en masse som verdensmålsambassadører. Der er vi det næste år sat af til at tage rundt på folkeskoler eller folkemøder og tale om verdensmålene. Det kan også være at skrive debatindlæg eller lave konkrete projekter. Jeg vil sammen med nogle andre spørge de civilsamfundsorganisationer, vi kommer fra, hvor meget de arbejder med verdensmålene fra dag til dag for at få en idé om, hvor vi egentlig står med det. I september holder FN "Summit of the Future", hvor de skal se, hvordan det står til med verdensmålene, nu hvor der er seks år tilbage.
Hvor stammer din interesse for disse spørgsmål fra?
– Jeg har altid været lidt politisk interesseret. jeg var en del af VU på Bornholm, indtil jeg stoppede i gymnasiet. Derudover var jeg elevrådsformand for stx'erne. Jeg søgte ind på statskundskab, og jeg følte, at der var rigtig meget partipolitik, men jeg ledte efter et fællesskab, som var lidt mere forhandling, og hvor vi i stedet talte om, hvad vi kan gøre for, at vores børn har en bedre fremtid, hvordan vi kan sørge for, at absolut fattigdom bliver afskaffet, og hvordan vi kan sørge for, at det går bedre med klimaet. Vi er måske ikke enige, men vi er enige om, at der skal være en eller anden form for handling.
Hvad laver du i KL?
– Jeg er tilknyttet Omstillings- og Udviklingsenheden. Vi kigger på, hvordan kommunerne kan få mere råderum, både med den nye økonomiaftale og generelt. Hvordan kan vi sørge for, at vi bibeholder serviceniveauet, men gøre det billigere, så vi kan bruge de penge på for eksempel klimaindsatsen eller andre områder.
Hvilken roller spiller Bornholm i dit liv?
– Jeg har stadig en meget tæt tilknytning. Min far bor godt nok ovre, men størstedelen af min familie bor stadig på Bornholm, og jeg skal derhen på fredag. Jeg skal til barnedåb hos min ven, som blev på Bornholm og læste til lærer. Nogle gange er det også for at besøge min mor, mine bedsteforældre eller nogle af dem, som stadig er på Bornholm. Jeg mødte min kæreste på Bornholm, og nu bor vi sammen. Vi har fælles bekendtskaber, og vi har begge to familie på Bornholm, og vores lejlighed har alt fra et interessant bornholmsk ord, et bornholmsk flag og et billede fra Bornholm. Det er noget fælles, vi har.
Hvor ser du dig selv om fem år?
– Forhåbentlig er jeg færdiguddannet, det tænker jeg, at jeg er. Jeg ved ikke, om jeg er på Bornholm, i Danmark eller i udlandet, som også interesserer mig. Men jeg arbejder for at realisere de her verdensmål. Jeg vil gerne have et arbejde, hvor vi sørger for, at verden er lidt bedre, end den var i går, i hvert fald arbejder derhen imod. Det er meget idealisten, der taler, men det er det, jeg håber, hvis jeg selv kan bestemme.
Gustav Mossin Rømer
22 år
Kæreste med Naja, der læser til sygeplejerske
Oprindeligt fra Rønne, bor i dag i København
MEST LÆSTE
Glem ikke Sovjets sande ansigt
Bornholm, bombet og befriet?

Å rekorera
(med tryk på tredje stavelse) at rekvirere.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration