'Frivilligt arbejde er meget givende'

'Frivilligt arbejde er meget givende'
Annika Espersen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. JUN 2021 • 05:47
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
18. JUN 2021 • 05:47

DAGENS NAVN: Annika Espersen var med til at starte den bornholmske afdeling af Fit for Kids, et landsdækkende træningstilbud målrettet børn med overvægt og deres familier, op i 2019. En mangelvare på Bornholm, mener Annika Espersen, fordi træning for børn, der kæmper med overvægt, kræver tryggere rammer end andre sportstilbud.

Du var med til at starte Fit For Kids op som teamleder her på Bornholm – hvad var din motivation for at gå ind i det frivillige arbejde?

– Jeg synes, frivilligt arbejde er meget givende. Jeg oplever, at jeg giver et par timer selv af mig selv, og jeg får så meget glæde og energi retur. Jeg arbejder til dagligt med unge mennesker og er uddannet folkeskolelærer og fitnessinstruktør i Viking Atletik, så det lå lige i kortene, at det skulle være mig.

Hvordan oplever du problematikken med børn og overvægt på Bornholm?

– Jeg oplever, at der ikke er mange tilbud rettet mod overvægtige børn på Bornholm. Forstå mig ret, der er masser af sportstilbud for børn på Bornholm, men ikke rettet mod overvægtige. Det kan være meget grænseoverskridende at møde op til fodbold eller gymnastik som ny og overvægtig og føle, at man er den dårlige og ham, der løber mest langsomt eller ikke kan følge med resten af holdet eller slå en kolbøtte. Derfor syntes jeg også, det var et godt initiativ, da Fit For Kids ville starte op på Bornholm.

Har corona haft en indvirkning på den problematik?

– Vi har desværre måttet holde lukket for træning under corona. Dog forsøgte vi med udendørstræning, men vi oplevede desværre også, at flere børn og familier faldt fra på grund af vejret, karantæne og så videre. Da vi åbnede op igen i foråret, var vi derfor kun en lille gruppe tilbage, så vi håber, at vi igen får nogle flere børn efter sommerferien.

Et barns overvægt bunder vel ofte i en form for mistrivsel, hvordan tackler man den udfordring, når man træner børnene?

– Vi starter hver træning med at tale om, hvorfor vi er sammen her hos Fit For Kids, og hvad vi har lavet af aktiviteter, siden vi sidst mødtes. Vi instruktører sørger for, at vi leger og slutter af med noget boldspil, så vi slutter træningen på en god måde. Derudover har vi pokaler til "ugens fighter" og "en god ven" hver lørdag, som de holder af at vinde. Vi prøver at gøre træningen så positiv som mulig.

Hvad er det bedste ved at være teamleder?

– Det er at opleve de sociale fællesskaber og netværk, der er blandt børnene og forældrene. Det er at se, når børnene træner og hygger sig sammen med deres forældre til familietræningerne. Vi er lige nu mig selv og to instruktører, hvor der kommer en ny til august. Så det er også det sammenhold, vi instruktører har sammen, der gør det fedt at være med i Fit For Kids.

Hvad er omvendt det værste?

– Det er de dage, hvor der for eksempel kun kommer et barn, og det kan være svært at motivere ham eller hende til at lave noget aktivt. Det er klart sjovere at træne med sine venner og lege stikbold med dem. Knap så sjovt, når man er alene, men så får vi det bedste ud af det, og så bliver det ofte på barnets præmisser. Vi leger lidt mere, spiller bold eller tager nogle redskaber frem og hygger på den måde. Men jeg håber da, at vi får nogle flere børn med efter ferien.

Har du et yndlingssted på Bornholm?

– Arnager, hvor jeg boede indtil jeg var otte år.

 


Annika Espersen

41 år

Gift med Thomas på 40. Har to piger Mia på 14 år og Shakira på 18 fra et tidligere forhold, og Thomas’ søn Frederik på 16 år.

Født og bor i Rønne

Uddanet folkeskolelærer og arbejder til daglig på på TAGAskolen (STU)