Fra 'brødre' til 'medlemmer' – nu fylder de 75 år

Fra 'brødre' til 'medlemmer' – nu fylder de 75 år
Der hygges med stenmaling. Foto: Inger Fornitz
NYHED | ABONNENT | 10. FEB 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
10. FEB 2024 • 15:30

Sct. Georgs Gildet i Rønne markerer den 13. februar sit 75 års-jubilæum, hvor medlemmerne blandt andet kan huske tilbage til Nordisk Stævne i 1986 med 600 gildemedlemmer fra hele Norden.

Den 13. februar 2024 har Sct. Georgs Gildet i Rønne eksisteret i 75 år.

Det oplyser Kirsten Harboe fra gildet og slår videre fast, at Sct. Georgs Gildet ikke er nogen loge, hvorfor alle, der har været spejdere eller spejdervenner, er velkomne indenfor.

I gildet dyrkes "spejderideen for voksne". Ligegyldigt om man har få eller mange år på bagen, har man ofte skønne minder om sin spejdertid, hvor man mest opholdt sig i naturen og var mere eller mindre selvhjulpen, men hvor man først og fremmest havde et herligt kammeratskab.

Rønne-gildet har haft mange fantastiske aktiviteter i løbet af de 75 år, fortæller hun videre. Årlige arrangementer som ture for de svagføre, julefester for evnesvage, spejderturneringer, store indsamlinger som forårsmarkeder, juletombolaer, træningsstævner for spejderledere, både Ø-træf og Københolmer-træf sammen med gildemedlemmer ovrefra, gildet har formidlet fredslyset fra Betlehem – men det største har været Nordisk Stævne i 1986, hvor 600 gildemedlemmer fra hele Norden besøgte Bornholm i en hel uge.

– I Danmark er der mange forskellige spejderkorps – og på Bornholm endnu flere, for vi har både baptist-spejdere og metodistspejdere. Dem har de ikke så mange af ovre. Har man været spejder, så synes man jo, at ens eget spejderkorps er det allerbedste og de andre måske ikke så spejderagtige, som man selv er. Den forskel håber vi i Sct. Georgs Gildet at have været med til at nedtone, for i Sct. Georgs Gildet er alle jo ens, ligegyldigt hvilken farve spejder man har været, fortæller hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

– På Bornholm er vi så heldige, at der er et fantastisk samarbejde imellem lederne af de forskellige korps. Ude omkring i Danmark misunder de os den gode spejderånd, der hersker her på øen. De to gilder på øen – Rønne-gildet og Nexø-gildet – har begge en andel heri, og det er vi stolte af.

Det blev for dyrt

Gildet i Rønne er nu om stunder nok mest kendt for den årlige juletombola på Store Torv i Rønne samt den store Sct. Georgsturnering for øens mange forskellige spejdere. Men begge aktiviteter krævede lagerplads og ophørte automatisk, da gildet i 2020 måtte fraflytte Gildegården på Rådhusstræde.

– Rønne Havn skulle have en alt for høj husleje for Gildegården, hvor vi havde haft domicil i 38 år, oplyser Kirsten Harboe videre.

Rønne-gildet er dog fortsat involveret i spejderarbejdet, idet gildet sammen med Nexø-gildet og spejderkorpsene står for den årlige Burgundia-lejr, der er afløseren for de tidligere Sct. Georgsturneringer. Gilderne tager også en tørn, når den årlige spejdermarch Bornholm Rundt i pinsen løber af stablen.

Medlemmerne i Sct. Georgs Gildet hed tidligere "gildebrødre", men dette er nu omsider – cirka 90 år efter Sct. Georgs Gildernes stiftelse – blevet lavet om til "gildemedlemmer".

– Det er jo ikke den mest eksotiske betegnelse. Vi var mange som kæmpede for navnet "gildespejdere", men halvdelen af medlemmerne er dog ret lettede over, at de ikke længere er "brødre", slår hun humoristisk fast.

Rønne-gildet fejrer jubilæet på dagen ved at invitere spejdere og gildevenner på en let frokost, hvor det er håbet at tidligere gildemedlemmer eller gildeinteresserede har lyst til at deltage.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT