Eva Fatum sad otte år i Folketinget for Bornholm: Her er hun i dag

Eva Fatum sad otte år i Folketinget for Bornholm: Her er hun i dag
Tidligere folketingsmedlem for Socialdemorkatiet Eva Fatum fylder 75 år den 27. september. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 24. SEP 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
24. SEP 2022 • 10:30

Hun kom i Folketinget, da fiskerikrisen var på sit højeste. Eva Fatum fra Socialdemokratiet ser tilbage på sit liv i politik i anledning af sin forestående 75 års fødselsdag.

 

Forhenværende folketingsmedlem Eva Fatum, der er født i Østermarie i 1947 som datter af autoforhandler Povl Ferdinand Jørgensen og sygeplejerske Ellen Margrete Jørgensen, fylder 75 tirsdag den 27. september.

Eva er den ældste af fire børn, og da hun var tre år gammel flyttede familien til Rønne, hvor Eva blev indskrevet i Rønne Privatskole. Realeksamen tog hun på statsskolen i 1964, og som 22-årig blev hun uddannet omsorgsassistent på bostedet Lillemosegaard i Vangede. Derefter besluttede hun sig for at læse videre og blev i 1972 færdig som sygeplejerske på Bispebjerg Hospitals sygeplejeskole.

– Jeg har altid gerne villet gøre noget for andre mennesker. Omsorg, pleje og senere undervisning, siger Eva Fatum.

At valget faldt på Socialdemokratiet var en naturlig følge af Fatums grundlæggende interesse for svage og udsatte i samfundet. Senere i livet gled interessen mere over mod didaktik og sundhed i bred forstand, og Eva Fatum tog i 2002 en dipomudddannelse i pædagogik, efterfulgt af en master i voksenlæring og kompetenceudvikling på DPU i København.

To vigtige sporskifter

I 1973 vendte Eva Fatum tilbage til Bornholm. Med sig havde hun sønnen Bo og ægtemanden Ove Muxoll Fatum, som hun blev gift med i 1971. Efter en årrække på forskellige afdelinger på Bornholms Centralsygehus skiftede karrieren spor, da Eva Fatum videreuddannede sig som undervisende sygeplejerske ved Danmarks Sygeplejerskehøjskole i Aarhus.

Efter endt uddannelse blev Eva Fatum sygeplejelærer på Bornholms Amtskommunes Sygeplejeskole. Her arbejdede hun fra 1979 til 2001, og det var i den periode, hun for alvor begyndte at investere tid og kræfter i politik. På det tidspunkt havde hun også fået datteren Majken, som i dag er 46.

Mændene sad på de tunge poster

I starten af 80'erne sluttede Eva Fatum sig til en gruppe af bornholmske kvinder, der var opsatte på at få politisk indflydelse. I gruppen sad blandt andet Leila Lindén, Erna Hansen, Annelise Molin og Anette Stæhr, og det var en indsats, der i de følgende år gav pote for flere af gruppens medlemmer.

Fra 1983-1988 sad Eva Fatum som næstformand for Socialdemokratiets partiforening i Aakirkeby/Aaker-afdelingen, indtil hun i 1986 blev valgt ind i Bornholms Amtsråd samtidig med, at hun var opstillet som suppleringskandidat til Folketinget. I de fire år med Jens Brandt (V) som amtsborgmester, sad hun med social- og sundhedspolitik som hovedområde.

Om motivationen for at gå ind i politik siger Eva Fatum i dag:

– Jeg synes, det var uretfærdigt, at kvinder gik hjemme, jeg synes, de skulle være med til at formulere politiken. Det var kun mænd, der sad på de tunge poster dengang. Så vi samlede en gruppe af kvinder på Bornholm. Udgangspunktet var: vi gør det samme som mændene. Tog dagsorden hver gang der var valg og valgte en kvinde, vi ville pege på.

I sin tid i amtsrådet fattede Eva Fatum voksende interesse for kulturområdet og stillede i slutningen af sin periode forslag om, at Bornholm skulle have en glas- og keramikskole for at styrke kunsthåndværket på øen, en idé som blev realiseret for 25 år siden i Nexø, og som i dag er en afdeling under Det Kgl. Danske Kunstakademi.

Poul Nyrup: Jeg kan mærke Evas øjne

I 1990 kom Eva Fatum i Folketinget, de første måneder som suppleant for Svend Andersen. Men ved folketingsvalget senere samme år blev hun valgt ind og sad i Folketinget under Poul Schlüter (K) indtil 1993, hvor partifællen Poul Nyrup Rasmussen kom til magten.

I de følgende år etablerede Eva Fatum et godt samarbejde med regeringen.

– De lyttede til mig, og de gjorde noget for Bornholm, siger hun til Tidende.

Ved Eva Fatums 50 års fødselsdag sagde Poul Nyrup Rasmussen til Bornholms Radio: ”Jeg kan mærke Evas øjne hvile på mig, hver gang Bornholm bliver nævnt”.

At arbejde for Bornholms interesser var Eva Fatums absolutte hovedmål i de to perioder, hun sad i Folketinget, og da regeringen besluttede at indføre passagerafgift i de danske lufthavne, lykkedes det Eva Fatum af få daværende skatteminister Carsten Koch til at friholde Bornholms Lufthavn.

– Jeg kom i Folketinget, da fiskerikrisen var på sit højeste. Min største opgave var at finde ud af, hvad vi skulle erstatte fiskeriet med. Det var ikke kun fiskeriet, der blev ramt, det var også forarbejdningen. Hele økonomien var ramt, det var en rigtig krise, husker Eva Fatum.

Svært at vende tilbage

Dagbladet Bornholmeren var Fatums faste talerør i politikerens første periode i Folketinget. Her skrev hun blandt andet sin ugentlige rapport til læserne, og lukningen af den socialdemokratiske avis i 1994 var et stort tab i forbindelse med hendes politiske arbejde.

– Søren Wolff og Niels Lindén var en stor støtte gennem årene, husker Eva Fatum.

– Jeg har aldrig været særlig god til at promovere mig selv. Det var altid det politiske arbejde, der kom først, og der var Bornholmeren en god støtte.

Eva Fatum tabte i 1998 sin plads i Folketinget til Jeppe Kofod og vendte tilbage til sin gamle arbejdsplads på Bornholm.

Tiden efter Folketinget var svær, indrømmer Eva Fatum. Under hendes otte år lange orlov var ledelsen på sygeplejeskolen skiftet ud, og arbejdsmiljøet på skolen var dårligt. Der var ifølge Eva Fatum ikke tale om en udpræget varm velkomst til den nu forhenværende folketingspolitiker, da hun trådte ind ad døren igen i 1998.

– Jeg fik desværre ikke en særlig god behandling, da jeg vendte tilbage til Bornholm, hverken på sygeplejeskolen eller i amtet. Det var nogle modbydelige år, konstaterer Eva Fatum, der aldrig faldt til på sin gamle arbejdsplads.

Et nyt liv i Odense

I 2001 flyttede Eva Fatum og hendes mand til Odense, hvor Ove havde fået job som underviser på Erhvervsskolen. Datteren Majken havde på det tidspunkt slået sig ned i den fynske hovedstad, og siden er sønnen Bo, der netop er fyldt 50, også kommet til.

Her trives Eva Fatum med at løfte sin socialdemokratiske stemme i lokalsamfundet. Samtidig har hun uddannet sig som NLP-terapeut og har i mange år drevet selvstændig virksomhed som coach.

Interessen for politik har imidlertid fulgt hende i alle årene. Blandt andet har hun i fem år siddet som næstformand i bestyrelsen for Det Fynske Kunstakademi, indstillet af kommunen. Som medlem af priskomitéen var Eva Fatum desuden med til at udpege den japanske forfatter Haruki Murakami som modtager af H.C. Andersen litteraturprisen i 2016.

Efter 15 år som formand for Socialdemokratiets kulturudvalg under By- og Kulturudvalget er Eva Fatum i dag menigt medlem.

Sidste weekend deltog Eva Fatum i Socialdemokratiets årsmøde i Aalborg sammen med to gamle veninder, blandt andet Annamarie Hansen.

– Hun var den første sygeplejerske i Folketinget, jeg var den anden. Både i Socialdemokratiet og i det hele taget, siger Eva Fatum.

Socialdemokratiet har således været den røde tråd gennem hele Eva Fatums liv.

– Lige meget, hvor jeg flytter mig hen i Danmark, så vil jeg altid føle mig velkommen. Jeg kontakter jo bare den lokale vælgerforening, og så finder jeg ud af, hvornår det næste møde er – og så har jeg genoprettet min familie, siger hun.

Eva Fatum bor i dag i bofællesskab i Odense med sin mand Ove i nærheden af parrets to børn og tre børnebørn.

Om sommeren opholder Eva og Ove sig i ægte socialdemokratisk ånd en del i deres kolonihave, undtagen når de er til folkemøde på Bornholm.