Et tilfældigt møde trak Laura ind i filmbranchen

Et tilfældigt møde trak Laura ind i filmbranchen
Da Laura Bjørn søgte ind på Film- og medievidenskab, troede hun, at hun skulle fokusere på medier, men det har totalt ændret sig, fortæller hun. Foto: Nikolaj Beyer
DAGENS NAVN | ABONNENT | 5. DEC 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
5. DEC 2022 • 05:30

Laura Bjørn er opvokset i Allinge, men efter at have taget en bachelor i film- og medievidenskab i København løb hun lidt tilfældigt ind i nogle af folkene bag Hyæne Film, hvilket lagde nye spor ud til hendes fremtid.

Hvor kommer du fra?

– Jeg er født i Holbæk, men har boet på Bornholm siden jeg var seks. Vi var mine forældre, min lillebror og mig. Min mor er oprindeligt bornholmer fra Allinge, som vi flyttede til, så jeg har en masse familie på Bornholm, og min far havde også arbejdet på Bornholm. Jeg gik på Kongeskærskolen og dernæst på Bornholms Gymnasium.

Og bagefter?

– Så flyttede jeg til København og startede for tre år siden på film- og medievidenskab på Københavns Universitet og færdiggjorde i august min bachelor.

Vil du læse videre og tage en kandidatuddannelse?

– Der skete det i løbet af sommeren, at jeg løb ind i Daniel Mühlendorph, som er medejer af Hyæne Film, og Robin Hounisen, som arbejder der, og de tilbød mig at arbejde for dem, så jeg har besluttet, at jeg måske ikke skal tage en kandidat, i hvert fald ikke lige nu. Jeg holder, hvad man måske kan kalde et sabbatår, og måske tager jeg den aldrig. Jeg har i hvert fald fundet noget, jeg hellere vil end at læse videre.

Kendte du dem i forvejen?

– Robin kendte jeg lidt, men ikke Daniel – andet end af navn, men helt tilfældigt løb jeg ind i Robin på Folkemødet. Jeg havde ikke set ham i mange år og gik hen og lykønskede ham med, at han var blevet far. Jeg havde under uddannelsen være i praktik på et andet produktionsselskab og havde nogle erfaringer derfra, og der skulle laves nogle filmoptagelser på Bornholm til den nye Afdeling Q-film i september, som Hyæne Film var involveret i, og der kunne de godt bruge en ekstra bornholmer. Så Robin spurgte, om jeg havde tid og lyst. Det havde jeg jo, fordi jeg ikke ville læse det næste år i hvert fald.

Du havde planlagt et sabbatår?

– 100 procent. Og gennem studiet og i løbet af min praktikperiode i et halvt på Snowglobe havde jeg fået vækket interessen for at lave film.

Hvad lavede du konkret på produktionsselskabet Snowglobe?

– Det var meget forskelligt, men jeg fik lov til at arbejde med en film på det, der hedder postproduktionen med alt fra kreditering til pligtaflevering ...

Pligtaflevering?

– Det er noget med, at alle dem, der har skudt penge i en film, helt lavpraktisk skal have tilsendt billeder og forskellige opdateringer. Det var en god måde at blive introduceret til filmverdenen på og blive klogere på den.

Er det en måde at fortælle dem, der har investeret i projektet, at man skam er i fuld gang, og der er fremdrift i foretagendet?

– Ja, lige præcis, man holder dem orienteret om, hvad der foregår.

Men nu blev du altså tilknyttet optagelserne på Bornholm til den nye Afdeling Q-film?

– Ja, det var i september, men jeg startede så i august og var for eksempel sammen med Daniel ude at finde nogle locations, ligesom vi var ude at finde en masse statister og lave en masse andet forberedende arbejde, så når de kom og skulle lave optagelserne, var alt klar.

Hvad hedder den kommende film, og hvornår har den premiere?

– Det er den sjette film i krimiserien om Afdeling Q, som bygger på Jussi Adler-Olsens bøger, og den hedder "Den grænseløse". Den har først premiere i 2024. Efter arbejdet med den, som vi var færdige med midt i september, blev vi enige om, at jeg kunne fortsætte med andre opgaver, så nu er jeg der i hvert fald i nogle måneder mere, så det er fint.

Hvad laver du lige nu på Hyæne Film?

– Vi skal optage en kortfilm på Bornholm i december, så den arbejder vi hårdt på. Det er også fordi, vi alle sammen er vokset op på Bornholm og kender øen så godt – både stederne og de lokale beboere, så man ved, hvem man skal ringe til – at der sker en masse der.

Daniel Mühlendorph forsøger altid at luske lidt Bornholm ind i sine projekter?

– Præcis, haha.

Men du er altså blevet optaget af filmbranchen. Begynder du så at have planer for, hvordan du kan bide dig fast?

– Jeg har tænkt mig lige nu at tage det lidt, som det kommer og på den måde få noget erfaring. Jeg leder ikke decideret efter en fastansættelse men efter en masse fede projekter, jeg kan arbejde på. Og hvem ved, det kan være, der kommer et tidspunkt, hvor jeg skal i noget skole af en eller anden slags. Jeg kan jo vende tilbage og tage min kandidat eller måske søge ind på en filmskole.

Kunne du finde på at gå efter at blive instruktør eller filmfotograf for eksempel?

– Nej, det er ikke der, jeg lægger min vægt, det er snarere at blive producer, og der er forskellige filmskoler, man eventuelt kan søge ind på, hvad det angår.

Hvordan er dit forhold til film i øvrigt?

– Faktisk søgte jeg ind på film- og medievidenskab, fordi jeg troede, jeg skulle fokusere på medier, men det har totalt ændret sig, da vi havde produktionsfag på studiet. Jeg kunne godt lide den mere praktiske tilgang til tingene, bedre end den meget akademiske tilgang med bøger og eksaminer hele tiden. Jeg blev bidt af at komme med ud at lave nogle optagelser og så videre, det var meget givende, syntes jeg. Det var noget, jeg godt kunne se mig selv fungere i, og derfor har jeg også være rigtig glad for gennem Hyæne Film at komme med ud og være med til de forskellige optagelser. Det er gået den rigtige vej.

Det gør ikke noget, at man glæder sig til at gå på arbejde, når man vågner om morgenen?

– Nej, det er rigtigt, det plejer at være en fed måde at starte dagen på.

Og det er det, du oplever?

– Det er det. Helt sikkert.

 

Laura Bjørn 

23 år.

Hun er opvokset i Allinge, men har taget en bachelor i film- og medievidenskab på Københavns Universitet.

Bor i København og arbejder for tiden på Hyæne Film.

 

 DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning